Minister obrany Naď sa pochválil nákupom radarov z Izraela
14 | 01 | 2021 I Ivan Brožík

Ministrovi obrany Jaroslavovi Naďovi vláda schválila nákup radarov z Izraela. Je rád, že sa ministri rozhodli tak, ako to odporúčala komisia odborníkov, píše na sociálnej sieti.




Reprofoto status FB (@Jaroslav Naď)

"O obstaraní 17 kusov 3D rádiolokátorov tak budeme rokovať s vládou Izraela. Ide o celkovo najvýhodnejšiu komplexnú ponuku za obstarávaciu cenu 148 200 000 eur s DPH, ktorá v plnom rozsahu vyhovuje technickým a operačným požiadavkám Ozbrojených síl SR," tvrdí Naď.


Nová technika podľa neho nahradí 24 radarov, z ktorých všetky okrem jedného sú už po technickej životnosti. V prospech izraelskej ponuky bola podľa ministra okrem najnižšej ceny a plne vyhovujúcim parametrom tiež analýza Agentúry NATO pre komunikačné a informačné technológie, ktorá ju označila za najvýhodnejšie riešenie v oblasti integrácie systémov do prostredia NATO.


"V porovnaní s tendrom, ktorý realizovalo ešte bývalé vedenie rezortu obrany mala súťaž síce rovnakého víťaza, no transparentnejší proces a nižšiu cenu. Celkovo ide o rozdiel 5 mil. eur, pričom ďalším významným rozdielom je aj úspora 32 mil. eur v rámci nákladov na životný cyklus radarov," uvádza v statuse Naď.


Sulík zmenil názor na plošné testovanie zo dňa na deň, sťažujú sa Naď aj Matovič
Minister hospodárstva Richard Sulík na rokovaní vlády v pondelok súhlasil s celoplošným testovaním, no už o deň neskôr sa vyjadril, že v takomto postupe nevidí zmysel, zamýšľa sa portál HN. Čítať ďalej
13 | 01 | 2021 | Diana Zaťková