Koaličný poslanec Borguľa: Núdzový stav je návratom do doby kešu
14 | 01 | 2021 I Petra Demková

Poslancov koalície, ktorí začínajú vyslovovať výhrady voči opakovanému predlžovaniu núdzového stavu je stále viac. Pridal sa k nim aj poslanec Sme rodina Martin Borguľa. V statuse na sociálne sieti upozorňuje, že núdzový stav je návratom do doby kešu.   


„Na čo by som chcel zvlášť upozorniť, je záležitosť týkajúca sa platieb v hotovosti - v čase núdzového stavu a mimoriadnej situácie (ktorá taktiež stále u nás platí), je možné odovzdávať a prijímať hotovosť aj nad zákonom stanovený limit 5 000 eur (právnické osoby) a 15 000 eur (fyzické osoby). Je to návrat do obdobia cashu. Zákon o obmedzení platieb v hotovosti (na uvedené limity) sa totiž nevzťahuje na platby v hotovosti v čase krízy, vojny, výnimočného alebo núdzového stavu. Ak si uvedomíme, že v roku 2020 trval núdzový stav spolu 135 dní, tak týchto 135 dní boli vlastne aj legalizované cashové platby,“ napísal na svojom Facebooku koaličný poslanec.

„Preto musíme s núdzovým stavom zaobchádzať veľmi obozretne,“ nabáda. Borguľa priznáva, že za posledné predĺženie hlasoval len s ťažkým srdcom. „Zároveň chcem požiadať vládu, aby v nadchádzajúcich 40 dňoch, o ktoré sme núdzový stav predĺžili, prijala také opatrenia, aby sme už ďalšie predĺženie núdzového stavu nepotrebovali,“ informuje.

Belousovová: konanie nedoštudovaného stredoškoláka Matoviča smeruje k ohrozeniu života a zdravia tisícok ľudí
Anna Belousovová si myslí, že pre to, čo robí celá slovenská vláda i premiér, by mal začať konať generálny prokurátor, aj prezidentka. „Jeho konanie doslova smeruje k ohrozeniu života a zdravia tisícok ľudí," píše na Facebooku národniarka. ... Čítať ďalej
13 | 01 | 2021


Kým na začiatku vládnutia Igora Matoviča sa proti predlžovaniu núdzového stavu nevyslovoval nahlas z koaličných poslancov nikto, ako čas plynie a núdzový stav sa opakovane predlžuje, začínajú sa ozývať viacerí a upozorňujú, že predlžovanie núdzového stavu nie je ideálne riešenie.

Borguľa upozornil aj na to, že zavedenie núdzového stavu znamená aj obmedzenie základných práv a slobôd ľudí, že núdzový stav berie občanom právo na zhromažďovanie a prináša aj enormne zvýšené trestné sadzby.

Sulík stiahol chvost a ospravedlnil sa. Tvrdí, že došlo k nedorozumeniu
13 | 01 | 2021 | Aneta Leitmanová