Holub Joe preletel z Ameriky do Austrálie, teraz mu hrozí smrť
14 | 01 | 2021 I Petra Demková
Neuveriteľne vytrvalému holubovi, ktorý dokázal preletieť Tichý oceán, hrozí smrť v dôsledku prísnych protiepidemických opatrení austrálskej vlády. Vtáčieho hrdinu objavil vysileného  na svojom dvore istý Austrálčan. Správu priniesol portál Yahoo

Vták, ktorý sa stratil majiteľovi počas pretekov v americkom Oregone koncom októbra,  preletel neuveriteľných 13 tisíc km cez Tichý oceán a objavil sa  26.decembra na austrálskom pobreží. Vyčerpaného vtáka objavil istý Kevin Celli-Bird  na svojom dvore v Melbourne a dal mu meno Joe.


Celli-Bird uviedol, že sa pokúsil skontaktovať s majiteľom, zatiaľ sa mu to však nepodarilo. Vták je teda zatiaľ stále u nálezcu v záhrade, niekedy si k nemu prisadne domorodá holubica. Celli-Bird holuba kŕmi semenami pre vtáky.


Americká asociácia pretekárskych holubov v Oklahome potvrdila, že Joe bol zaregistrovaný u majiteľa v Montgomery v Alabame. Odborníci špekulujú o verzii, že Joe, sa na cestu vydal v skutočnosti nákladnou loďou.

Pandémia sa skončí do leta, ale Covid-19 tu zostane ako sezónny vírus, tvrdí ruský expert
Pandémia Covid-19 by v Rusku mohla zmiznúť do leta, uviedol jeden z najlepších vedcov v krajine. Dodal, že infekcie a úmrtia majú ustupovať, pretože čoraz viac ľudí si vytvára protilátky, informuje portál RT. Čítať ďalej
14 | 01 | 2021 | Marek Molnár


Joeov počin pritiahol pozornosť austrálskych médií, ale aj notoricky prísnej austrálskej inšpekčnej služby, ktorá sa obáva prenosu vtáčej chrípky.  Nálezca Joea uviedol, že úrady ho požiadali, aby holuba chytil.  „Chceli vedieť, či im môžem pomôcť. Úprimne povedané, nedokážem to. Môžem sa k nemu dostať na vzdialenosť metra, potom uteká,“ posťažoval sa nálezca. Karanténne úrady teraz uvažujú o spolupráci s profesionálmi.

Ministerstvo poľnohospodárstva, ktoré je zodpovedné za biologickú bezpečnosť uviedlo, že holubovi „nebolo povolené zotrvať v Austrálii, pretože by mohol ohroziť potravinovú bezpečnosť Austrálie a domácu populáciu divých vtákov. Predstavuje priame riziko biologickej bezpečnosti pre život austrálskych vtákov a náš hydinový priemysel."

V roku 2015 vláda dokonca hrozila eutanáziou dvoch yorkshirských teriérov pomenovanými ako Pistol a Boo po tom, čo ich do krajiny prepašoval hollywoodsky herec Johnny Depp a jeho bývalá manželka Amber Heardová.

Najdlhší doposiaľ zaznamenaný let holuba sa začal vo francúzskom Arrase a skončil vo vietnamskom Saigone ešte v roku 1931. Vzdialenosť bola 11 600 kilometrov a let trval 24 dní.

Experti WHO pricestovali do Číny, kde budú skúmať pôvod koronavírusu
14 | 01 | 2021 | sefredaktor