Zlyhanie nákupu testov riadil osobne Matovič, tvrdí Sulík
12 | 01 | 2021 I Imrich Kovačič

„Netestoval by nimi ani psa“: Za nákup testov RapiGen nesú podľa Sulíka zodpovednosť rezort zdravotníctva a premiér: Riadil to osobne Matovič


O nákupe antigénových testov RapiGen v októbri 2020, o ktorých sa premiér Igor Matovič (OĽaNO) vyjadril, že „by nimi netestoval ani psa“, rozhodla komisia, v ktorej mali väčšinu zástupcovia Ministerstva zdravotníctva SR a Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (5 z 9). Konštatuje to rezort hospodárstva v tlačovej správe ktorú zverejnil. Všetci zástupcovia pritom písomne súhlasili s nákupom testov RapiGen.

„Za tento nákup nesú zodpovednosť ministerstvo zdravotníctva a premiér, ktorý tento nákup osobne riadil,“ myslí si minister hospodárstva Richard Sulík. Málo kvalitné testy mohli byť nakúpené, lebo bolo podľa neho zle napísané zadanie, ktoré pripravilo Ministerstvo zdravotníctva SR.

„Práve z tohto dôvodu pri kúpe testov rezortom hospodárstva trval Richard Sulík (SaS) na prísnejšom zadaní, vrátane požadovaných validácií,“ uviedol rezort hospodárstva.

Lekári len krútia hlavou nad nezmyselným testovaním v zime
Hurá na testovanie?! Už aj lekári krútia hlavou a považujú testovanie v zime za nezmysel. Čítať ďalej
12 | 01 | 2021 | Ivan Mihale


Správne zadanie ministerstvo zdravotníctva napísalo po 17-ich dňoch a na piaty pokus. „Len vďaka snahe Richarda Sulíka o presnejšie zadanie na nákup antigénových testov sa teda situácia nezopakovala,“ tvrdí jeho rezort.

K nákupu testov pod gesciou ministerstva hospodárstva boli prizvaní aj zástupcovia mimovládnych organizácií Transparency International a Zastavme korupciu, ktorí v jeho postupe nenašli pochybenia.

„Nechávam na posúdenie každého, kto a akou mierou je teda zodpovedný za aktuálnu situáciu na Slovensku,“ zdôraznil Sulík.

Ten zároveň víta, že nákup testov preverí aj generálna prokuratúra.

Koaličný poslanec sa na to už nemôže pozerať: "Celoplošné testovanie je organizačný chaos!"
Koaličný poslanec Miroslav Kollár sa opäť pustil do "vlastných": Celoplošné testovanie je podľa neho organizačný chaos! Čítať ďalej
12 | 01 | 2021 | Ivan Brožík