Najvyšší súd potvrdil pre Kočnera a Ruska 19-ročné tresty v prípade zmeniek Markíza (AKTUALIZOVANÉ)
12 | 01 | 2021 I tasr

Najvyšší súd (NS) SR potvrdil v kauze falšovania televíznych zmeniek vinu pre Mariana Kočnera a Pavla Ruska. Odsúdení sú na 19 rokov nepodmienečne, Kočner dostal aj peňažný trest 10 000 eur.


"Dnes Najvyšší súd potvrdil v celom rozsahu rozsudok Špecializovaného trestného súdu, ktorým boli uložené tresty vo výške 19 rokov pre obidvoch obžalovaných. Spravodlivosť dnes vyhrala. Ale je to len začiatok," uviedol po vynesení rozsudku obhajca poškodenej TV Markíza Daniel Lipšic na sociálnej sieti.
ŠTS v Pezinku neprávoplatne odsúdil Kočnera a Ruska minulý rok.

Kočner a Rusko po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Á., ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Predložili ich ako prílohy na vydanie platobných rozkazov. Získali tak 69 miliónov eur.

"Ide o najväčšiu ekonomickú kauzu v dejinách slovenskej justície a kriminalistiky," povedal po rozhodnutí dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta. Tresty považuje za exemplárne, ale zároveň za spravodlivé. "Ukázali sme, že orgány činné v trestnom konaní, polícia a prokuratúra sú schopné nielen odhaliť, obviniť, ale aj obžalovať akúkoľvek kauzu a slovenské súdy sú schopné vyniesť rýchle, zákonné a spravodlivé rozhodnutie," dodal.

Obhajca odsúdených Marek Para nechcel komentovať rozhodnutie Najvyššieho súdu. Urobí tak až po vyhotovení písomného znenia. "Podáme mimoriadny opravný prostriedok, dovolanie," doplnil s tým, že proces považuje za nespravodlivý.

Najvyšší súd rozhoduje o vine Kočnera a Ruska v kauze zmenky
Najvyšší súd (NS) SR rozhoduje o odvolaniach v kauze televíznych zmeniek, kde Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku minulý rok neprávoplatne odsúdil podnikateľa Mariana K. a exriaditeľa TV Markíza Pavla R. na 19-ročné tresty odňatia... Čítať ďalej
12 | 01 | 2021 | tasr