Pellegrini rozširuje trestné oznámenie na premiéra aj pre nekvalitné testy
11 | 01 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Mimoparlamentná strana Hlas-SD rozšíri trestné oznámenie na premiéra Igora Matoviča (OĽANO) a iných členov vlády, ktoré plánuje podať. Informoval o tom expremiér a líder strany Peter Pellegrini na pondelkovej tlačovej konferencii s tým, že ide o ohrozenie zdravia a zneužitie právomocí verejného činiteľa.


Hovorí tiež, že vláda prispela k šíreniu nákazlivej ľudskej choroby, pričom poukázal na priznanie premiéra Matoviča, že niektoré testy pri plošnom testovaní na COVID-19 neboli kvalitné. Trestné oznámenie podajú na premiéra a ďalších členov vlády.

"Musí nastúpiť trestnoprávna zodpovednosť. Je to škandál, keď predseda vlády povie v priamom prenose, že na ľuďoch robili hokusy pokusy," zdôraznil Pellegrini s tým, že dennodenne vychádza na povrch papalášizmus a amaterizmus vlády. Dodal, že ak mali ľudia negatívny výsledok pri otestovaní nekvalitným testom v rámci plošného testovania, mohli byť pozitívni a nakaziť svojich blízkych.

V súvislosti s trestným oznámením podotkol, že nesmeruje na neznámeho páchateľa. Potenciálny páchateľ je podľa neho jasný - teda premiér, ktorý nesie zodpovednosť za chod štátu. Pellegrini vysvetlil, že v tomto prípade sa musí posúdiť, kto nesie zodpovednosť za nákup nekvalitných testov, zmeny rozhodnutia a podobne. Myslí si, že zodpovední by mohli byť viacerí členovia vlády. V súvislosti so šírením nákazlivej choroby hovorí napríklad o vicepremiérovi Štefanovi Holom (Sme rodina). Ďalších členov vlády menovať nechcel.

Matovič opäť perlil. Sulíkovými antigénovými testami by vraj netestoval ani psa
V relácii na RTVS „Sobotné dialógy“ premiér Igor Matovič opäť „perlil“. Napätie medzi koaličnými partnermi neustále eskaluje a namiesto konštruktívnych postupov to v „šťastnom štvorlístku“ vrie. Čítať ďalej
10 | 01 | 2021 | Ivan Mihale


Zároveň sa pýta na dátum udelenia výnimky z povinného testovania a karantény po návrate zo zahraničia Holému. Obáva sa, že bola daná účelovo dodatočne. Výnimku označil za zbytočnú, rovnako ako Holého. Keby ostal pol roka v Británii, podľa Pellegriniho slov by nikomu nechýbal. Obáva sa tiež, že viaceré výnimky mohli byť udelené i rodinám funkcionárov. Zoznam podľa neho nesmie ostať tajný. Poukázal na kritiku premiéra voči ministrovi hospodárstva Richardovi Sulíkovi (SaS). Pýta sa, čo všetko ešte musia členovia vlády urobiť, aby došlo k ich odvolávaniu.

Podpredseda strany Richard Raši vyzval hlavného hygienika SR Jána Mikasa, aby zverejnil zoznam verejných funkcionárov, ktorí dostali podobné výnimky ako Holý. Žiada i zverejnenie vakcinačných zoznamov mien ľudí, ktorí sa k očkovaniu dostali prednostne.

http://somzdediny.hlavnydennik.sk/seliga-je-este-vacsi-pruser-ako-cibulkova/

Expremiér sa vyjadril aj k prípadnému ďalšiemu plošnému testovaniu na Slovensku. Nemyslí si, že sa tým situácia vyrieši. Hovorí, že štát by mohol dať napríklad radšej poukážku občanom na absolvovanie PCR testu a postupne takto pretestovať ľudí. Kritizuje, že sa vláda nezamerala napríklad na podporu prevencie a osvetovú kampaň.

Na otázku, či sa dá očkovať, odpovedal, že po prekonaní COVIDU-19 zrejme bude mať protilátky a bude musieť počkať. Či očkovanie podstúpi, nepovedal. Po vakcinácii zdravotníkov a ohrozených skupín bude ale podľa vlastných slov všetkým, ktorí majú záujem, odporúčať dať sa zaočkovať. Raši dodal, že ako lekár môže byť kedykoľvek v núdzovom stave povolaný do výkonu služby. Keď príde na rad, zaočkovať sa dá.

MUDr. Igor Bukovský opäť šokuje: Žaloba na hnutie OĽANO
Je zrejmé, že už všetci toho máme dosť a v tejto neistej dobe máme pochybnosti na ktorú stranu váh sa prikloníme. Sú však aj osobnosti, ktoré v tom majú úplne jasno. Najnovšie sa na facebook-u v statuse Dr. Igora Bukovského objavilo: „Žaloba na... Čítať ďalej
11 | 01 | 2021 | Ivan Mihale