Estónska opozícia navrhuje: Pripojenie k Rusku, obnovenie ZSSR a zákaz vzdelávania v estónčine
11 | 01 | 2021 I Diana Zaťková

Estónsky premiér odmietol návrhy opozičných poslancov, že by sa malo uskutočniť referendum o spojení pobaltského štátu s Ruskom. Táto myšlienka bola navrhnutá ako protest proti zákonu zakazujúcemu manželstvá osôb rovnakého pohlavia, informuje portál RT.


Centristický predseda vlády Jurij Ratas v príspevku na Facebooku vysvetlil, že podľa ústavy krajiny je „Estónsko nezávislou a zvrchovanou demokratickou republikou“, a odsúdil návrh stredoľavých poslancov za reformnú stranu. „Podľa môjho názoru by všetky estónske politické sily mali tento návrh jednoznačne odsúdiť,“ dodal.

Ratasovo vyhlásenie bolo komentárom na vtipný návrh opozície na otázku o referende: „Bolo by lepšie žiť v Estónskej republike, ak by táto krajina bola súčasťou Ruska?“

Podľa Kruuseho, jedného z autorov návrhu referenda, bol návrh predložený na protest proti nadchádzajúcej iniciatíve krajiny hlasovať o tom, či by sa manželstvo malo obmedzovať iba na muža a ženu.


Sex počas Covidu: Váš najlepší sexuálny partner ste vy sami
Nový lockdown znamená aj nové pokyny týkajúce sa sexu. Pravidlá hovoria, že sa v interiéroch nesmiete s nikým stretávať, pokiaľ s ním nežijete, alebo ak nie je súčasťou vašej podpornej bubliny, informuje televízia BBC. Čítať ďalej
11 | 01 | 2021 | Diana Zaťková


Jeho reformná strana je proti ústavnej novele, ktorú presadzuje krajne pravicový minister financií Martin Helme, vodca konzervatívnej strany. Predseda vlády je v koalícii s Helmem.


Po námietkach reformní poslanci stiahli svoju vtipnú otázku. Medzi ďalšie návrhy patrí referendum o vystúpení z NATO, obnovenie Sovietskeho zväzu a zákaz vzdelávania v estónskom jazyku.


Ak bude prijatý zákaz manželstiev osôb rovnakého pohlavia, zákon by mohol poškodiť reputáciu Estónska ako liberálnej post-sovietskej republiky. Koncom minulého roka bol Helme vyhlásený za najvplyvnejšiu osobu Estónska. Tento politik je známy svojimi protieurópskymi názormi a bol obvinený zo xenofóbie a rasizmu s „fašistickými neonacistickými sympatiami“.


Rusko utopí vojská NATO už v Pobaltí, varuje expert
11 | 01 | 2021 | sefredaktor