Advokáti a sudcovia už otvorene rebelujú proti Kolíkovej. Donúti to ministerku k odstúpeniu?
10 | 01 | 2021 I Gabriel Matta

Právna obec sa búri. Neprofesionálne a zjavne politicky motivované kroky Matovičovej junty v oblasti justície nemohli ostať nepovšimnuté množstvom slušných ľudí, odborníkov, ktorí v justícii pôsobia a otvorene vyjadrili svoj názor.


Škandalózne úpravy legislatívy, vrátane kontroverznej zmeny Ústavy, nezvládnutá a arogantná komunikácia predstaviteľov vlády, neradostná situácia vo väzenstve, evidentne politicky motivovaná reforma justície, vrátane pochybnej zmeny súdnej mapy… Tých prešľapov a dôvodov na protesty je už príliš veľa.

Povestsný kalich trpezlivosti už pretiekol aj odborníkom v oblasti spravodlivosti. Medzi advokátmi, sudcami a ďalšími príslušníkmi právnických povolaní sa už otvorene hovorí o krokoch, ktorými by dali najavo svoju nespokojnosť. A azda najčastejšie sa opakuje výzva na odstúpenie ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej.

Sudca Patrik Števík, jeden zo signatárov nedávnej výzvy 14 sudcov za zachovanie demokracie a právneho štátu tvrdí, že" „Pôsobenie pani Kolíkovej vo funkcii ministerky nemožno nazvať inak ako prepadák. Úplne ignorovala Senecovo odporúčanie: Auribus frequentius, quam lingua utere (častejšie používaj uši ako jazyk). To, čo predvádza pri tvorbe zmeny súdnej mapy, sa dialógom so sudcami nazvať nedá. Slovo dialóg pochádza z gréčtiny a znamená priestor pre hľadanie pravdy. Pani Kolíková, ako totalitný úradník, viedla iba monológ, na konci ktorého zaznel epitaf, že proces zmeny súdnej mapy v jej podaní je aj tak nezvratný.“

Sudca Števík: Vláda chce ovládnuť justíciu a vulgarizuje spoločnosť
Vláda Igora Matoviča sa usiluje ovládnuť súdnu moc a robí to pod pláštikom očisty justície, varuje v rozhovore pre Hlavné správy sudca Patrik Števík. Čítať ďalej
16 | 12 | 2020


Jeho kolegyňa JUDr. Ayše Pružinec Eren na adresu dialógu s ministerkou Kolíkovou taktiež uviedla, že: "Ide o desaťminútový monológ bez nádychu."
Dôležitejšie než forma dialóhu je však obsah reforiem

Azda najvážnejšou zmenou v praktickom fungovaní justície je navrhovaná zmena súdnej mapy. Mnohí sudcovia hovoria, že v jadre to nemusí byť zlá myšlienka, ale v podaní tejto vládnej garnitúry ide prakticky len o kádrové presuny, na konci ktorých bude ešte tuhšie ovládnutie justície.

Sudca Števík k tejto téme uviedol, že: „V skutočnosti slúži projekt zmeny súdnej mapy iba ako zámienka na ovládnutie súdnej moci cez menší počet predsedov súdov a cez hrozbu preradenia politicky neposlušných sudcov. Úplne diletantsky znie argument, že zmenou súdnej mapy sa popretŕhajú korupčné väzby sudcov. Týmto pani Kolíková nedemokraticky uplatňuje princíp kolektívnej viny a zároveň si nevšimla, že vedeckotechnická revolúcia už prebehla.“

Mladý socdemokrat Melicher: Čaputovej radia advokáti kajúcnikov
08 | 01 | 2021 | editor01hd


Kolíková sa podľa neho sama usvedčuje z toho, že vôbec nepozná pomery v justícii a nepozná ani modus operandi sudcu. Pri zmene obvodov súdov, podľa Števíka nebrala ministerka ohľad ani na potreby občanov SR. „Ak chce pani Kolíková vedieť ako má vyzerať odborne spracovaná problematika súdnej mapy, nech sa obráti na členku Súdnej rady SR Mgr. Marcelu Kosovú a podpredsedníčku Krajského súdu v Bratislave JUDr. Jeannette Hajdinovú, prípadne na podpredsedníčku Okresného súdu Bratislava II. JUDr. Ľubicu Novotnú, ktoré jej určite pomoc poskytnú a záležitosti okolo súdnej mapy vysvetlia.“ dodáva na margo Kolíkovej sudca Števík.

Na margo nevyjasneného úmrtia generála Lučanského Števík uviedol, že ministerka Kolíková by mala vyvodiť osobnú zodpovednosť z tejto kauzy a odstúpiť. "V odstúpení by zohľadnila všetky svoje odborné a morálne zlyhania odkedy je vo funkcii ministerky. Najmä jej výrazný podiel na rozklade právneho štátu cez presadzovanie zmeny Ústavy." uzatvára Števík.

Advokáti po smrti M. Lučanského vyzývajú na diskusiu o inštitúte väzby
Iniciatíva advokátov za právny štát (IAPŠ) vyzýva po smrti Milana Lučanského na otvorenie celospoločenskej diskusie o podmienkach výkonu väzby v SR, využívaní tohto inštitútu a dodržiavaní princípu primeranosti i zdržanlivosti v trestnom práve.... Čítať ďalej
31 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR