HLAS-SD chce predčasné voľby v septembri, návrh zákona je v parlamente
09 | 01 | 2021 I sefredaktor
Opozičný HLAS-SD predložil do parlamentu ústavný zákon o skrátení volebného obdobia NR SR. Predčasné voľby by sa podľa predsedu strany Petra Pellegriniho  mali konať 4. septembra tohto roka, informovala TASR.

Poslanci by mali o legislatíve rokovať na schôdzi, ktorá sa začína 26. januára. Opoziční poslanci chcú návrhom riešiť krízovú situáciu, v ktorej podľa nich zlyhala vláda i parlamentná väčšina, ktorá má vládu kontrolovať a korigovať jej činnosť.

Kabinet podľa HLAS-SD podcenil pandémiu nového koronavírusu. Ocenil rázny postup vlády v prvej vlne pandémie, no v druhej vlne podľa nich zlyhala. "Výsledkom ich amatérskeho pôsobenia je absolútny chaos v opatreniach, ktoré sa účelovo menia zo dňa na deň či z hodiny na hodinu. Ľudia v nich dávno stratili prehľad a nechápu ich zmysel," uvádza sa v dôvodovej správe návrhu.

Návrh spomína aj osobnú pomstychtivosť premiéra Igora Matoviča (OĽANO) voči konkrétnym segmentom hospodárstva či rezortom riadeným SaS. Vládu kritizujú poslanci za to, že premrhala letné obdobie na prípravu opatrení. Premiér podľa nich spochybňuje rozhodnutia odborníkov a politicky do nich zasahuje.

Za súčasný stav, keď na Slovensku kolabujú nemocnice a denne umierajú ľudia, je podľa opozičných poslancov politicky zodpovedná vláda. Dodali, že vládna koalícia nezvládla zdravotnícku, ale ani ekonomickú a fiškálnu oblasť boja s pandémiou.

"Napriek silnej a nebezpečnej ústavnej väčšine sú poslanci vládnej koalície v područí vlády SR a nie sú schopní plniť si voči nej svoje ústavné povinnosti," uvádza sa v návrhu. Predseda HLAS-SD Pellegrini ešte koncom roka 2020 avizoval aj zber podpisov na vyhlásenie referenda o skrátení volebného obdobia.