Vakcína nás bude chrániť niekoľko rokov, sľubuje šéf Moderny
08 | 01 | 2021 I Diana Zaťková
Šéf biotechnologickej spoločnosti Moderna tvrdí, že z najhoršej nočnej mory - scenára, v ktorom vakcína Covid-19 ponúkne ochranu proti chorobe iba na pár mesiacov, si už nemusíme robiť starosti, informuje portál Russia Today.




"Rozpad protilátok generovaný vakcínou u ľudí klesá veľmi pomaly ... Veríme, že ochrana bude existovať potenciálne na pár rokov," uviedol vo štvrtok výkonný riaditeľ spoločnosti Moderna Stephane Bancel.

"Scenár nočnej mory, ktorý bol na jar popísaný v médiách o tom, že vakcína funguje iba mesiac alebo dva, je, myslím, zažehnaný," dodal Bancel. Šéf spoločnosti Moderna ďalej poznamenal, ale medzi staršími ľuďmi môžu nastať problémy, pretože je nepravdepodobné, že ich imunita vydrží tak dlho ako v iných demografických skupinách.

Americká biotechnologická spoločnosť v stredu získala súhlas od regulačného orgánu EÚ pre lieky a Európskej komisie. Viacerí odborníci v zdravotníctve však vyjadrili obavy, že nové varianty vírusu znížia účinnosť nedávno schválených vakcín.

Vedci vyvíjajú vakcínu na Covid, ktorej stačí jedna dávka a izbová teplota
Stanfordskí vedci úspešne otestovali vakcínu na Covid-19 vo forme nanočastíc, ktorá zatiaľ nemá žiadne vedľajšie účinky alebo problémy s distribúciou, ktoré trápia súčasnú generáciu používaných vakcín, informuje portál... Čítať ďalej
07 | 01 | 2021 | Diana Zaťková


Bancel však uistil, že vakcína spoločnosti Moderna proti Covid-19 je účinná aj proti novým, nákazlivejším kmeňom nájdeným vo Veľkej Británii a Južnej Afrike. Ak by došlo k ďalšej mutácii, súčasná vakcína by sa mohla rýchlo vyvinúť tak, aby dokázala bojovať aj proti ďalším novým kmeňom.

V decembri výkonný riaditeľ spoločnosti BioNTech Ugur Sahin uviedol, že vedecká komunita je presvedčená, že vakcína Pfizer/BioNTech bude účinná aj proti novému kmeňu Covid-19 identifikovanému vo Veľkej Británii.

Severná Kórea požaduje vakcíny, hoci stále tvrdí, že má nula prípadov Covidu
Wall Street Journal tvrdí, že komunistický režim v Severnej Kórey oficiálne podal žiadosť o účasť v globálnom pláne distribúcie čínskej vakcíny na koronavírus. A to aj napriek tomu, že stále trvá na tom, že nemá potvrdený jediný prípad ochorenia na... Čítať ďalej
07 | 01 | 2021 | Diana Zaťková