Temná predpoveď biológa Flegra: stotisíc mŕtvych, pravdepodobne s tichým súhlasom politikov
08 | 01 | 2021 I Ivan Brožík

ProfesorJaroslav Flegr ostro kritizuje politikov, ktorí podľa neho vedia, k akej tragédii sa schyľuje, ale rozhodli sa, že šíreniu epidémie a kolapsu nemocníc brániť nebudú. "Zrejme si spočítali, že sa im z hľadiska volebných výsledkov oplatí radšej nechať zomrieť sto tisíc ľudí," píše český parazitológ a evolučný biológ vo svojom facebookovom príspevku, ktorý označuje za "posledný pokus".



V októbri sa Flegr, profesor biológie na Karlovej univerzite v Prahe, domnieval, že politici nevedia, do čoho sa rútime, že si skrátka nevedia predstaviť, čo znamená exponenciálne šírenie infekcie, a preto netušia, k akej tragédii sa schyľuje, ak okamžite nešliapneme na brzdu. "P reto som sa snažil prostredníctvom novinárov sledujúcich túto stránku, ako aj vo svojich vystúpeniach v médiách na zákernosti exponenciálneho rastu upozorňovať a donútiť tak politikov k akcii. Kolapsu nemocníc sme sa v novembri vyhli asi o týždeň, "pripomenul Jaroslav Flegr v statuse na sociálnej sieti, ktorý citoval web parlamentnilisty.cz.
"Teraz sme v podobnej, len vo výrazne horšej situácii," tvrdí biológ. Podľa neho politici vedia, do čoho sa rútime, ale rozhodli sa, že šíreniu epidémie a kolapsu nemocníc brániť nebudú.

"Zrejme si spočítali, že by ich nepopulárne opatrenia stála príliš veľa politických bodov a že sa im z hľadiska volebných výsledkov oplatí radšej nechať zomrieť sto tisíc ľudí, oslabiť zdravie veľkej časti obyvateľstva a zničiť ekonomiku na roky dopredu," pokračuje Flegr.


Štyri cesty, ako potlačiť pandémiu koronavírusu podľa biológa Flegra
Jaroslav Flegr rozdelil český národ na dve polovičky. Jedna ho nemôže ani cítiť, tá druhá ho počúva. Flegr teraz na svojom Facebooku zverejnil štyri spôsoby, ako pandémiu navždy potlačiť, informuje portál Šíp. Čítať ďalej
11 | 12 | 2020 | Timotej Dudka

"Z hľadiska chladného politického kalkulu je takéto rozhodnutie logické - keď opatrenia zaberú - kolaps nebude a voliči si budú pamätať len zbytočné nepopulárne opatrenia. Zariekol som sa, že sa o edukáciu politikov pokúšať nebudem - je zbytočné im vysvetľovať niečo, čo sami dobre vedia, " dodáva Flegr.


"Takže posledný pokus: V súčasnosti platné opatrenia sú absolútne nedostatočné - je to jasne vidieť z toho, že reprodukčné číslo je vysoko nad jednotkou. Máme už sedem tisíc ľudí v nemocnici (za včerajšok ich pribudlo 321, a to len preto, že ich 180 zomrelo). Pritom kapacity nemocníc budú niekde nad 8-9 tisíckami, " približuje profesor. Rýchle plnenie nemocníc podľa jeho prognóz porastie ešte 10-12 dní po tom, čo prestanú rásť počty nakazených za deň, teda čo klesne reprodukčné číslo pod jedna.


Manipuluje sa s výsledkami testov, vraciame sa do bývalého režimu, tvrdí biológ Flegr
Jaroslav Flegr sa pravidelne vyjadruje k situácii ohľadom pandémie koronavírusu a neberie si servítky pred ústa ani pri vyjadreniach o vláde. Tentoraz biológ tvrdí, že dochádza k manipuláciám testov a najväčšiu zásluhu na zlepšení situácie majú... Čítať ďalej
21 | 11 | 2020 | Timotej Dudka

K takémuto poklesu sa ani v náznaku neschyľuje. "Naopak, v najbližších dňoch poklesnú teploty, takže reprodukčné číslo vírusu vzrastie. V ďalších týždňoch sa opätovným nárastom reprodukčného čísla prejaví šírenie nových infekčnějších mutácií vírusov z Anglicka a Južnej Afriky (už tu zaručene sú), " pokračuje Flegr.





Situácia sa teda nebude zlepšovať, naopak, bude sa drasticky zhoršovať. "Čaká nás kolaps zdravotníckeho systému a spontánny lockdown. Ako hlboký bude, ako dlho bude trvať a koľko desiatok tisíc našich spoluobčanov ho zaplatí životom, záleží na tom, či a kedy prikročíme k najdrastickejším opatreniam, " uzatvára Jaroslav Flegr.


Chcete sa vyhnúť COVID-19? Dodržujte týchto jedenásť odporúčaní Jaroslava Flegra
Koronavírus straší vo svete už takmer rok, pričom na Slovensku sa s ním usilujeme úspešne či menej úspešne bojovať od marca. Čo však dodržiavať, aby sme sa ním nenakazili? Čítať ďalej
29 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.