Po 80 rokoch: Ženy môžu po prvýkrát riadiť moskovské metro
08 | 01 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Ženy už môžu riadiť moskovské metro. Umožnila to zmena v pracovnom práve, ktorá prelomila dominanciu mužov v mnohých profesiách v Rusku, píše rakúsky denník Die Presse.


Prvýkrát vo vyše 80-ročnej histórii moskovského metra teraz aj ženy majú tú možnosť, aby riadili celú súpravu metra. Podľa Dopravného podniku bolo v ruskej metropole do pracovného pomeru prijatých už dvanásť žien – vodičiek a onedlho ich má nasledovať ďalších päťdesiat.


Umožnila to zmena pracovného práva, ktorej cieľom je prelomiť dominanciu mužov v mnohých profesiách v Rusku. Zoznam pôvodne obsahoval vyše 400 profesií, ktoré mohli vykonávať výlučne len muži. Teraz ich zostala už len stovka. Ženy tak budú môcť v budúcnosti kormidlovať lode či viesť veľké nákladné autá.


Žiadna fyzická námaha


Podľa moskovských úradov už riadenie súpravy metra nie je spojené s fyzickou námahou. Veľa úkonov sa deje automaticky, súpravy sú už moderné na rozdiel od tých, ktoré boli pri prvom spustení moskovského metra ešte v roku 1935. Dopravný podnik tiež uviedol, že až 36 percent spomedzi 62-tisíc zamestnancov tvoria teraz práve ženy, uzatvárajú noviny Die Presse.