Na pohreb sa chystá Saková, aj Harabin. Prísť môže ktokoľvek s negatívnym testom
08 | 01 | 2021 I Michal Filek

Rodina zosnulého policajného prezidenta Milana Lučanského vo štvrtok požiadala, aby bol piatkový pohreb výlučnou záležitosťou rodiny. Vopred odsúdila, ak sa pohreb niekto pokúsi "zneužiť na politické ciele". Podľa hygienikov sa ho bude môcť zúčastniť ktokoľvek s negatívnym testom na covid, nie starším ako 12 hodín. Informáciu priniesol portál sme.sk.




Vládni predstavitelia už skôr avizovali, že na pohreb nepôjdu. V Štrbe nebudú ani smútočné vence od premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) či ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO).

Hovorkyňa ministra vnútra ministra Mikulca Barbara Túrosová  uviedla, že poslanie venca by "zbytočne vzbudzovalo negatívne emócie". Po Lučanského smrti Mikulec nenechal ani vyvesiť čierne vlajky na budove ministerstva.

Pracoviská polície na Slovensku budú môcť v deň pohrebu vlajky vyvesiť. Bude to na rozhodnutí ich vedenia, pripomína sme.sk.

S Lučanským sa symbolicky rozlúčia aj niektorí policajti. "Pán dočasný policajný prezident Kovařík zapáli sviečku doma," povedal hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

"Určite posielame smútočný veniec za kolektív zamestnancov prezídia. Takto sa zachovajú aj ďalšie tímy kolegov pána Lučanského z ďalších pracovísk," dodal Slivka pre sme.sk.

Na pohreb bude môcť prísť viac ľudí, ako to umožňujú súčasné protiepidemické pravidlá. Hygienici povolili, aby sa ho zúčastnilo ktokoľvek, kto bude mať negatívny test na koronavírus.

Pohreb Milana Lučanského organizuje jeho sestra. Hoci rodina nechce, aby pohreb zneužili politici, účasť, podľa sme.sk, zvažuje napríklad Denisa Saková. Ako ministerka vnútra v minulej vláde bola Lučanského nadriadenou.

Na hrobe generála nebudú smútočné vence od vlády
08 | 01 | 2021 | sefredaktor


"Osobné rozhodnutie si nechám pre seba a nebudem ho komunikovať," nevylúčila účasť Saková. Cez facebook avizoval účasť Štefan Harabin.

Polícia očakáva aj účasť ďalších ľudí. "Cintorín máme veľký s viacerými vchodmi. Riešením nie je zamknúť cintorín, preskočiť plot je jednoduché," povedal o organizácii starosta Štrby Michal Sýkora. "Do kostola idú len ľudia na pozvanie rodiny, príde tam najviac 30 ľudí," dodal.

Rodina Lučanských dostala podľa sme.sk od hygienikov výnimku, pohrebu sa bude môcť zúčastniť viac ako šesť ľudí, koľko nanajvýš povoľujú protiepidemické pravidlá. Polícia však na cintorín pustí len ľudí s negatívnym výsledkom testu na koronavírus nie starším ako dvanásť hodín.

"Nebude stačiť ukázať esemesku," upozornil Kovařík. Ľudia sa podľa neho musia preukázať certifikátom z testovania od laboratória, ktoré ho vykonalo.

Pohrebný sprievod hygienici zakázali, ľudia na pohrebe budú musia mať nasadené rúška, dezinfikované ruky a dodržiavať rozostupy aspoň dva metre.

"Po skončení sa účastníci rozídu a nebude sa konať pohrebná hostina," dodal hovorca Úradu verejného zdravotníctva Marek Eliáš.

Kolíková porušila zákon, keď vyzradila identitu strážcov z Prešova. Budú Žilinka a Kovařik konať?
Ministerstvo spravodlivosti pred niekoľkými dňami na stránke ministerstva poskytlo verejnosti dokumenty k udalostiam, ktoré sa stali v súvislosti s úmrtím generála Lučanského. Zarážajúce je a všimli si to viacerí diskutujúci na internete, že... Čítať ďalej
07 | 01 | 2021 | Petra Demková