Čo robiť, keď vo vašom vzťahu vládne nuda
08 | 01 | 2021 I Timotej Dudka

Ak máte pocit, že so svojím partnerom zažívate nudné dni, týždne či dokonca mesiace, neprepadajte panike. Našťastie existuje niekoľko spôsobov, ako s nudou zatočiť a vzťahu dodať potrebnú šťavu, píše portál Novinky.cz.




Podľa odborníkov na vzťahy existuje veľa možností, ako bojovať proti každodennej nude, ktorá trápi dlhodobé vzťahy. Ak cítite, že rutina vyčerpáva nielen vás, ale aj váš vzťah, rozhodne proti nude vytaste zbrane. Na druhú stranu je dôležité poznamenať, že ani spokojnému vzťahu neuškodí, keď do neho vnesiete nečakané impulzy. Nové koníčky či zbližujúce aktivity váš vzťah spevnia a dodajú mu nový rozmer.





1. Buďte zvedavá




Máte pocit, že partnera poznáte ako svoje topánky? Omyl, aj po desiatich rokoch spoločného spolužitia existujú veci, ktoré s vami partner doteraz nezdieľal. A je jedno, či ide o jeho historky z detského tábora alebo momentálnu náplň jeho práce. Snažte sa nezaspať na vavrínoch, a neustále sa partnera pýtajte na veci, ktoré vás zaujímajú.


"Nuda vo vzťahu začína v momente, keď človek prestane byť zvedavý," tvrdí vzťahová odborníčka Mellisa Wesnerová.





Pomocnú ruku vám môžu ponúknuť aj tzv. vzťahové kartičky, ktoré fungujú na princípe hry. Na kartičkách sú napísané otázky, ktoré si medzi sebou partneri zodpovedajú. Ak teda neviete, ako otvoriť novú tému, potom siahnite práve po tejto jednoduchej pomôcke.





"Ide o skvelý nástroj, ktorý môžete s partnerom využiť pri dlhej ceste autom alebo voľnom piatkovom večeri," dodáva na konto vzťahových kartičiek Wesnerová.


Ako na spokojný vzťah? Pestujte si s partnerom emočnú intimitu
Zdravý vzťah je založený na vyrovnanom pomere medzi emočnou a fyzickou intimitou. Občas sa ale stane, že emočná intimita začne slabnúť, a následne majú partneri pocit, že sa citovo vzďaľujú. Ak nechcete dopustiť, aby podobný scenár zamával aj s... Čítať ďalej
05 | 01 | 2021 | Timotej Dudka



2. Na čo sa spoločne tešíte?




Práca, starostlivosť o rodinu, upratovanie domácnosti a spánok. Ak sa vaša denná náplň scvrkla do týchto štyroch aktivít, potom asi tušíte, že sa nejedná o ideálny stav. Skúste do partnerského života implementovať plány a ciele, na ktoré sa spoločne budete tešiť.





"Rovnako ako zamestnanci potrebujú povýšenie, aby mali pekný pocit z dobre odvedenej práce, potrebujú aj páry nové výzvy a ciele, ktoré okorenia ich vzťah," tvrdí pre Bustle expertka na vzťahy Kali Rogersová.




3. Smejte sa




Dni sa tiahnu, minúty neutekajú a vy prepadáte panike, že žijete po boku nesprávneho muža? Nechajte negatívne myšlienky stranou a radšej zaspomínajte na okamihy, kedy ste sa cítila šťastná a milovaná. Možno sama zistíte, že išlo o chvíle plné smiechu, dobrej nálady a vtipov. Nalaďte sa na svojho partnera a opäť sa preneste do týchto bezstarostných okamihov. Uvidíte, že to nie je žiadna veda.





"Navzájom sa rozosmejte, myslite na veci, ktoré sú zábavné, stretnite sa s priateľmi alebo urobte niečo neobvyklé," radí psychoterapeutka Tina Tessinová a dodáva, že by ste s partnerom mali pracovať na tom, aby ste boli zaneprázdnení smiechom.


Stráca váš partner chuť na sex? Poznáme možné dôvody
Všimla ste si, že v posledných týždňoch či mesiacoch nejaví váš partner záujem o sex? Existujú totiž dôvody, ktoré môžu vysvetliť, prečo v posledných týždňoch slúži vaša posteľ výhradne k spánku, píše portál... Čítať ďalej
01 | 01 | 2021 | Timotej Dudka

4. Každý deň niečo nové




Ako už bolo povedané, život dospelého človeka je pretkaný každodennými povinnosťami, ktoré zaberajú pomerne veľkú časť dňa. Ak ale chcete s nudou naozaj bojovať, potom je dôležité zistiť, aké aktivity môžete pre raz vypustiť.





"Namiesto varenia večere si jedlo objednajte, a urobte si s partnerom pekný večer," navrhuje jednu z možností sexuologička Danielle Sepulveresová.





Zoznam aktivít je však nekonečný, a tak záleží len na vás, akú aktivitu zo svojho zoznamu povinností pre jeden deň vynecháte. "Nech už urobíte čokoľvek, zistíte, že práve táto vec vás vytrhla z rutiny a rozradostnil váš deň," dodáva Sepulveresová.


Tak, aby vás nikto nepočul, alebo: Užite si s partnerom tichý sex
Vianočné sviatky, ale aj iné druhy osláv sú časom, kedy sa pod jednou strechou stretáva nezvyčajne vysoký počet ľudí. Ak sa domnievate, že prítomnosť potomkov či vzdialených príbuzných naruší váš sexuálny život, potom sa nemusíte ničoho obávať,... Čítať ďalej
29 | 12 | 2020 | Timotej Dudka



5. Vykročte z komfortnej zóny




"Nie je jednoduché to urobiť, avšak vykročenie z komfortnej zóny je jeden zo spôsobov, ako do vášho vzťahu pridať viac vzrušenia," tvrdí psychoterapeutka Karra Lissyová.





Nemusíte nutne skákať bungee jumping, bohato postačí, keď s partnerom urobíte niečo, čo by ste za normálnych okolností neurobili. Čo tak po skončení pandémii koronavírusu vyraziť spoločne na futbal? A následne si vyjsť do divadla, kam za normálnych okolností chodíte s kamarátkou? Uvidíte, že tieto drobné zmeny dokážu s vaším vzťahom hotové zázraky.


6. Spomínajte na vaše začiatky




Začiatky vzťahu sú krásne a plné spoločných aktivít, počas ktorých sa s novým partnerom spoznávate. "Vráťte sa k činnostiam, ktoré ste s partnerom robili na začiatku vzťahu," hovorí expertka na vzťahy Melinda Carverová.





Ak ste počas prvého mesiaca hrali doskové hry, spoločne pripravovali domáce sushi alebo behali, potom tieto aktivity znova vykonávajte. Možno vás prekvapí, ako účinný tento krok je.


Ako sa vysporiadať s toxickými členmi rodiny?
Keď sa povie toxický vzťah, je pravdepodobné, že nepôjde o nič pozitívne. Toxické môžu byť nielen vzťahy milostné, ale aj tie rodinné, píše portál Novinky.cz. Ako rozpoznať toxického člena rodiny, a ako sa s jeho správaním... Čítať ďalej
28 | 12 | 2020 | Timotej Dudka