Čaputová: Násilie v USA je dôsledkom nenávisti. Fico: Pani prezidentka, starajte sa o Slovensko
08 | 01 | 2021 I Ivan Brožík

Násilie v americkom kongrese je ukážkou, čo sa môže stať, keď rétorika lídrov podnecuje nenávisť. Už samotné slová sa stávajú zbraňou, tvrdí  Zuzana Čaputová. Predseda Smeru Robert Fico jej odkazuje, aby sa nestarala o to, čo sa deje v USA, ale pod oknami prezidentského paláca.


Mnoho ľudí hľadá vinníkov aj politici medzi sebou. Pripomenula uviedla v statuse na sociálnej sieti prezidentka.

Reprofoto status FB (@Zuzana Čaputová)


"Vedľajší efekt obviňovania a vášní dopadá na celú spoločnosť. Rozdeľuje, rozpútava nenávisť a tá plodí násilie, či už slovné alebo fyzické," uvádza Čaputová.

Fico na Facebooku reaguje, že sa mýlia všetci, ktorí si myslia, že pohrebom generála Lučanského sa všetko končí.

"Mýli sa najmä prezidentka, ktorá vidí násilie v USA, ale nevidí znásilňovanie a hrubé zneužívanie trestného práva proti opozícii na Slovensku," tvrdí predseda Smeru.

Podľa prezidentky dôsledky nenávisti pocítia všetci, aj tí, ktorí sa stále vezú na vlne nenávistnej rétoriky. Obnoviť stratenú dôveru v demokratické inštitúcie bude čoraz ťažšie.

Zuzana Čaputová žiada všetkých, aby si uvedomili, v akej situácii sa krajina nachádza. Ak sa v našej spoločnosti objavujú veci, s ktorými nesúhlasíme, je to normálne. "Žiadajme fakty, spoznajme pravdu a vyvodzujme zodpovednosť. Ale nie cez podnecovanie k nenávisti, tá k pravde ešte nikdy nepomohla," tvrdí prezidentka.

Fico vidí situáciu úplne inak. "Pani prezidentka, vo väzbe sedia mnohí nezákonne, ako nevinní musia znášať podmienky, ktoré sú ponižujúce a neporovnateľne horšie ako u právoplatne odsúdených páchateľov. Prokurátor Špirko preukázateľne falšoval zápisnicu v neprospech významného opozičného politika R. Kaliňáka a dnes je navrhovaný za špeciálneho prokurátora. Tí, čo skutočne napáchali zločiny, chodia po slobode, užívajú si nakradnuté peniaze a udávajú, udaní bez dôkazov pozerajú cez mreže. Pani prezidentka, nezaoberajte sa Trumpom a Američanmi, pozerajte, čo sa deje pod oknami  prezidentského paláca," uzatvára Fico.

Prezidentka Zuzana Čaputová vyzvala vládu, aby upustila od sankcií za neúčasť na plošnom testovaní
Pre chýbajúci zdravotnícky personál podľa nej nie je operácia dostatočne pripravená. Čítať ďalej
30 | 10 | 2020 | Ivan Brožík