Týraným, hladným a vo výkaloch žijúcim dôchodcom brala riaditeľka "domova" ešte aj dôchodky
07 | 01 | 2021 I Ivan Brožík




Klienti sociálneho zariadenia v Hronovciach boli vyhladovaní, dehydrovaní a jedna z nich vykazovala známky značnej podvýživy. Tak ich našli pri decembrovej razii policajti. To však nie je všetko, pripomína portál domov.sme.sk.




Okresný súd v Leviciach rozhodol o vzatí obvinenej prevádzkovateľky zariadenia Magdalény Szebeniovej do väzby. V dokumente sa tiež píše: „Následky násilia na ich tele neboli zistené, ale u väčšiny z nich boli zistené kožné ochorenia, u niektorých mokvajúce rany na nohách,“ opísali ich stav lekári v správach z predbežných vyšetrení.Szebeniová s dnes už zosnulým manželom Jurajom Szebenim našli dieru v zákone a v roku 2007 založili občianske združenie, ktoré síce v skutočnosti prevádzkovalo čierne zariadenie sociálnych služieb, ale formálne len poskytovalo bývanie. Preto tam nemohli vstúpiť kontrolóri či hygienici.



Dôchodcovia pozor: Ak nepôjdete na testovanie, nemôžete si ísť na poštu pre dôchodok!
Dôchodcovia to veru počas pandémie koronavírusu nemajú ľahké. Nielenže patria medzi najohrozenejšiu skupinu, ale navyše majú problémy aj s vyplácaním dôchodkov. Čítať ďalej
07 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


 

Keď koncom minulého roka urobili policajti v domove raziu, našli tam nedostatočne vykúrené izby, mačacie výkaly a plesne. Szebeniovú zatkli a Okresný súd Levice ju niekoľko dní pred Vianocami poslal do väzby. Hrozilo podľa neho, že by pokračovala v trestnej činnosti.



 

Proti Szebeniovej svedčila aj jej dcéra. Za týranie zverenej osoby hrozí Szebeniovej trest tri až osem rokov za mrežami.
 

Prípad ukazuje na zlyhanie polície, ale aj príbuzných, ktorí majú morálnu aj zákonnú povinnosť sa o seniorov postarať, upozorňuje predsedníčka Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb Anna Ghannamová.
 

„Predovšetkým je však za celú situáciu zodpovedný štát. Predošlý minister práce  Ján Richter (Smer) ignoroval vývoj demografickej krivky a nevytvoril vhodné prostredie na fungovanie súkromných zariadení. Preto vznikajú takéto síce lacné, ale nikým nekontrolované neoficiálne domovy,“ hovorí Ghannamová.
Slovenskí dôchodcovia majú najvyššie výdavky na bývanie a potraviny v únii
Slovenskí dôchodcovia majú v rámci 27 krajín Európskej únie najvyššie výdavky na bývanie a potraviny. Na tieto položky minú až 57 percent z celkových mesačných výdavkov. Čítať ďalej
17 | 06 | 2020 | SITA


Seniorov z čierneho zariadenia umiestnili po policajnej razii dočasne v neďalekej Psychiatrickej nemocnici Hronovce. Sú v nej stále. Ministerstvo práce sľúbilo, že pre nich pomôže nájsť nové ubytovanie.

Zariadenie fungovalo takmer dvadsať rokov. V roku 2009 naň verejne upozornil župný lekár Ľubomír Ševčík. Na zastupiteľstve Nitrianskeho samosprávneho kraja povedal, že v zariadení našiel viac ako sto úmrtných listov a tridsať ľudí natlačených na seba „v otrasných podmienkach a garážach“.

Z foto- a videodokumentácie z domovej prehliadky je podľa rozhodnutia o vzatí do väzby preukázané, že klienti zariadenia v Hronovicach bývali vo veľmi zlých hygienických podmienkach, teplota v miestnostiach bola okolo 16 až 17 stupňov Celzia, mali špinavú posteľnú bielizeň, na zemi bol špina, prach, mačacie výkaly, steny boli vlhké, boli na nich plesne a pavučiny, v priestoroch kuchyne bola čierna pleseň na stenách aj okolo výlevky, skriniek, na podlahe boli mačacie výkaly, ohorky od cigariet, teplota v miestnosti bola 7 až 8,4 stupňa Celzia, v skrinkách boli opotrebované riady, koreniny, minimálne množstvo potravín.

Niektorí dôchodcovia stále čakajú na zvýšený minimálny dôchodok
Začiatkom roka 2020 sa zmenili pravidlá pri vyplácaní dôchodkov. Zvyšovanie sadzby najnižších garantovaných penzií však podľa vlastných slov nepocítili všetci, ktorých sa má týkať. Myslia si, že štát na nich kvôli koronavírusu zabudol.... Čítať ďalej
18 | 05 | 2020 | Jaroslav Fabok


Zamestnankyňa, ktorá v zariadení približne od roku 2016 načierno pomáhala, vypovedala, že tam ako opatrovateľky pracovali ešte ďalšie dve osoby. Za prácu žena dostávala mesačne odmenu 300 až 350 eur na ruku, neskôr to bolo viac.

Szebeniová podľa výpovede zamestnankyne mala peniaze z nájmov, ale klientom brala aj dôchodky.

„Ubytovaní obyvatelia si dôchodky preberali buď od poštárky, alebo s nimi išli na poštu a celý dôchodok vo výške okolo 350 až 350 eur odovzdali majiteľke, ktorá im všetko zobrala,“ cituje zamestnankyňu súd.

Szebeniová priznala, že posledný rok takto zarábala mesačne minimálne 2000 eur.

Dôchodcovia pozor: Rozhodnutie Ústavného súdu vás určite poteší
Krátenie minimálneho dôchodku v 2. pilieri je protiústavné! Dôchodcovia, ktorí si takto sporia, sa teda môžu tešiť. Napísal portál cas.sk. Čítať ďalej
05 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.