Severná Kórea požaduje vakcíny, hoci stále tvrdí, že má nula prípadov Covidu
07 | 01 | 2021 I Diana Zaťková

Wall Street Journal tvrdí, že komunistický režim v Severnej Kórey oficiálne podal žiadosť o účasť v globálnom pláne distribúcie čínskej vakcíny na koronavírus. A to aj napriek tomu, že stále trvá na tom, že nemá potvrdený jediný prípad ochorenia na Covid-19 v krajine, informuje portál Breitbart.


Správa tiež tvrdí, že severokórejskí úradníci začali vyšetrovať náprotivky v Európe ohľadom potenciálu nákupu schválených vakcín.

Severokórejské štátne médiá, jediný legálny zdroj správ v krajine, v pondelok oznámili, že úradníci čoskoro „zintenzívnia núdzové protiepidemické práce proti situácii, keď na celom svete rastie počet infikovaných osôb“.

Severná Kórea susedí s Čínou, kde vírus vznikol, a dvoma národmi s vážnymi epidémiami koronavírusu - Južnou Kóreou a Ruskom. Blízke ostrovné krajiny ako Japonsko tiež bojovali s vírusom.

Európska lieková agentúra schválila vakcínu od spoločnosti Moderna
Európska agentúra pre lieky (EMA) schválila v stredu v poradí druhú vakcínu proti ochoreniu COVID-19. Ide o vakcínu spoločnosti Moderna. Informáciu na svojom účte na Twitteri potvrdila aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der... Čítať ďalej
06 | 01 | 2021 | tasr


Správy zo začiatku roku 2020 naznačujú, že diktátor Kim Čong-un sa rýchlo rozhodol uzavrieť hranicu medzi Severnou Kóreou a Čínou, čo je kľúčové miesto pre pašovanie tovaru do Severnej Kórey. Od decembra správy naznačujú, že Kim nariadil rozmiestnenie protilietadlových zbraní pozdĺž čínskych hraníc.

Wall Street Journal tvrdí, že Gavi, organizácia, ktorá uľahčuje globálnu distribúciu vakcín dostala žiadosť od Severnej Kórey. Gavi vedie úsilie organizované Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) známe ako Covax s cieľom pomôcť chudobnejším krajinám získať prístup k očkovacím látkam proti koronavírusu.

„Gavi odmietla žiadosť Severnej Kórey komentovať. Ale skupina posudzuje požiadavky jednotlivých ekonomík a očakáva, že poskytne aktualizáciu začiatkom roka," uviedol hovorca Gavi. "V posledných týždňoch sa Severná Kórea obrátila na niekoľko európskych veľvyslanectiev a zisťovala, ako by krajina mohla dostať vakcíny na Covid-19."

Hospitalizovaným s covidom môže podľa štúdie pomôcť lacný liek proti všiam
Po svete sa už viac ako týždeň očkuje proti Covid-19, ale aj naďalej zostávajú v nemocniciach hospitalizovaní pacienti s ťažkým priebehom ochorenia. A okrem remdesiviru sa snažia doktori prísť aj na inú alternatívu, ktorá môže pacientovi pomôcť.... Čítať ďalej
06 | 01 | 2021 | Timotej Dudka


Prostredníctvom svojich spojencov však Severná Kórea dosiahla určitý úspech v prístupe k väčšej pomoci prostredníctvom OSN. Rada bezpečnosti globálnej agentúry schválila 30 výnimiek z prísnych globálnych sankcií zavedených voči Severnej Kórei, ktoré sú odpoveďou na jej posledný test jadrových zbraní v septembri 2017 s cieľom umožniť humanitárnu pomoc v súvislosti s čínskou pandémiou koronavírusu.

„Vzhľadom na pandémiu výbor vyvinul postup posudzovania žiadostí o humanitárnu výnimku v súvislosti s pandémiou, ako aj žiadostí o predĺženie lehôt v rámci urýchlených postupov bez námietok,“ uvádza sa vo vyhlásení Rady bezpečnosti.

Poradná skupina WHO oznámila výnimku v súvislosti s podaním druhej dávky vakcíny
06 | 01 | 2021 | sefredaktor


Severokórejské štátne médiá tento týždeň tvrdili, že komunistickí úradníci „zintenzívnili“ svoju prácu proti čínskemu koronavírusu. Okrem toho uzavreli svoju čínsku hranicu už v januári minulého roku.

Nasledujúci mesiac vydal Pchjongjang  mimoriadne varovanie pred čínskym koronavírusom a uzavrel medzikórejské pohraničné mesto Kaesong. K týmto opatreniam došlo po tom, čo úrady pripustili identifikáciu podozrenia na prípad čínskeho koronavírusu u severokórejského utečenca, ktorý údajne z Južnej Kórey utiekol späť na sever.

Severná Kórea však naďalej formálne tvrdí, že nemá žiadny výskyt koronavírusu. Juhokórejský denník Chosun Ilbo tento týždeň informoval, že niektoré správy naznačujú, že lekári v Severnej Kórei zaznamenali až 4 275 prípadov koronavírusu. Juhokórejská vláda vyjadrila pochybnosti, že je možné, aby krajina nezdokumentovala jediný prípad.

Nóri začali vyšetrovať úmrtia po podaní vakcíny na Covid
06 | 01 | 2021 | Diana Zaťková