Chaos v Nemecku, raketová rýchlosť v Izraeli, minimum zaočkovaných Francúzov, ani jeden Holanďan (Fabian Löhe)
07 | 01 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Komentár Fabian Löhe (tagesspiegel.de)


Nemecká zaočkovanosť proti COVIDu je 0,29 percenta na 100 obyvateľov, čo je žalostne málo. Vo Francúzsku by ste zaočkovaných pomaly mohli vymenovať a inde zas lekári nariekajú, že očkovanie sa ešte ani nerozbehlo.


V Nemecku čoraz hlasnejšie zaznieva kritika vládnej očkovacej stratégie. FDP hovorí o zlyhaní, SPD si sťažuje na chaotické podmienky. Spolková kancelárka Angela Merkelová by mala konečne podniknúť rázne kroky, aby sa situácia zlepšila, píše Fabian Löhe.


Podľa Inštitútu Roberta Kocha bolo v Nemecku doteraz zaočkovaných iba necelých 265 000 ľudí, denne sa zaočkuje asi 22 000. Aktuálna miera zaočkovanosti tak v krajine predstavuje 0,29 percenta na 100 obyvateľov. To je žalostne málo. Napriek tomu v medzinárodnom porovnaní  rýchlosť očkovania v Nemecku nie je až taká zlá. Je veľa krajín, ktoré sú na tom oveľa horšie. Na druhej strane je sa čo učiť od štátov, ktoré sú na špičke v očkovaní.


Izrael očkuje raketovou rýchlosťou


Z medzinárodného pohľadu možno Izrael označiť za vzor v očkovaní pre ostatné krajiny. Prvú z dvoch dávok očkovacej látky dostalo už 1,22 milióna z celkového počtu 8,8 milióna obyvateľov, čo je takmer 14 percent. Očkuje sa razantnou rýchlosťou, denne sa podá 150-tisíc dávok, len cez víkendy je to „iba“ 70-tisíc. Prvú dávku vakcíny od spoločnosti Biontech dostalo už 45 percent ľudí vo veku nad 60 rokov. Do konca týždňa by mali byť zaočkované viac ako dva milióny Izraelčanov, väčšinou ide o starších ľudí, alebo osoby s chronickým ochorením. Koncom januára sa zavŕši dvojdávkové očkovanie tejto skupiny obyvateľov.


Ako poznamenáva  Fabian Löhe, krajina očkuje tak rýchlo, že štyri až päť miliónov dávok vakcíny minie do konca januára. Ministerstvo zdravotníctva súčasne varuje pred problémami s dodávkou ďalších vakcín.  Izraelská vláda síce objednala šesť miliónov dávok Moderny, ale tá by nemala prísť do krajiny skôr ako v apríli.


Veľká Británia napreduje v očkovaní s vakcínou AstraZeneca


Spojené kráľovstvo bolo prvou krajinou na svete, ktorá schválila použitie vakcíny Biontech-Pfizer. Očkuje sa ňou od 8. decembra. Podľa britského ministra zdravotníctva Matta Hancocka sa do 1. januára podalo už viac ako milión dávok. Miera zaočkovanosti je 1,39 dávok na 100 osôb. A to je krajina len na začiatku. Teraz, keď sa začalo očkovanie s vakcínou AstraZeneca, rýchlosť by sa mala zvýšiť. Len tento týždeň by sa malo podať 530-tisíc dávok očkovacej látky AstraZeneca. Očakávané zrýchlenie súvisí aj s tým, že oxfordská vakcína sa nemusí skladovať až pri mínus 70 stupňoch Celzia ako tá od spoločnosti Biontech. To uľahčuje aj distribúciu.


Veľkolepú kampaň v USA vystriedalo sklamanie


Spojené štáty ešte pred dvoma týždňami odštartovali rozsiahlu očkovaciu kampaň. Do Silvestra sa malo zaočkovať až do 20 miliónov ľudí. Realita je však skôr sklamaním, konštatuje Fabian Löhe. V krajine s takmer 330 miliónmi obyvateľov bolo vyrobených a distribuovaných do kliník a zdravotných stredísk po celej krajine iba 14 miliónov dávok vakcíny. Doteraz tak boli zaočkované približne tri milióny ľudí. Miera zaočkovania je 1,28 percenta na 100 obyvateľov.


Vo Francúzsku vakcínu dostalo iba 352 osôb


Vo Francúzsku to vyzerá ešte žalostnejšie. Tam by ste mohli zaočkovaných vymenovať. Do Silvestra dostalo vakcínu len 352 ľudí z celkového počtu 67 miliónov obyvateľov. Francúzsky prezident Emmanuel Marcon sa teraz snaží podniknúť kroky, aby sa tempo očkovania zrýchlilo. Vakcinujú sa najprv zdravotnícki pracovníci a ľudia nad 50 rokov. Do konca januára by mal byť zaočkovaný milión ľudí. Znamená to, že denne by vakcínu muselo dostať 32-tisíc osôb. Otázne je, či sa to logisticky zvládne.


Ani jeden zaočkovaný v Holandsku


Očkovacie centrá by ste v Holandsku hľadali márne. Zaočkovaný nebol ešte ani jeden Holanďan. Očkovanie sa zrejme ešte posunie minimálne o pár dní, a nezačne sa ani 8. januára, ako sa pôvodne plánovalo, uzatvára komentár Fabian Löhe na nemeckom portáli tagesspiegel.de.