Ruské jadrové vlaky z dôb studenej vojny by mohli zažiť svoj návrat, tvrdí vojenský expert
06 | 01 | 2021 I Marek Molnár

Jadrové vlaky, ktoré sa používali počas studenej vojny v Rusku, by mohli zažiť svoj návrat, pričom by prepravovali hlavice po celej krajine. Takýto krok by mohol opäť zvýšiť napätie s USA, informuje portál RT.


Alexej Leonkov, ruský vojenský expert a redaktor časopisu Arsenal Otechestva, v pondelok načrtol, ako by sa mohol znovu otvoriť projekt z dôb studenej vojny. Podľa publikácie by mohlo byť nasadenie medzikontinentálnych balistických rakiet na vlaky ďalším krokom krajiny v eskalácii jadrového napätia s NATO.

V ére ZSSR boli železničné raketové siete vyvíjané so zámerom zabezpečiť, aby sa hlavice dali ľahko prepravovať po celej krajine a aby si ich západné satelity a dozorné lety nevšimli. Naopak, pozemné nosné rakety a tie, ktoré sa nachádzajú v podzemných silách, sú oveľa ľahšie sledovateľné a monitorované.

Vlaky boli zakázané na základe zmluvy START II, ktorá bola podpísaná v roku 2005. Zmluva New START, ktorá ju nahradila, má obmedzenejšie ustanovenia, čo potenciálne otvára dvere k vzkrieseniu vlakového systému.

Irán obohacuje urán nad 20 percent. Čína vyzvala k zdržanlivosti
Peking vyzval všetky strany, aby sa usilovali o diplomatické vyriešenie situácie po tom, čo Teherán oznámil, že obnovil obohacovanie uránu nad 20 percent, informuje portál RT. Čítať ďalej
05 | 01 | 2021 | Marek Molnár


Vlani v lete Vladimir Jevsejev, špecialista na strategické zbrane, pre agentúru RIA Novosti uviedol, že verí, že nasadenie nového modelu jadrových zbraní bude „najefektívnejšou reakciou na strategickú hrozbu, ktorú predstavuje rast vojenských základní NATO v blízkosti ruských hraníc.“

Dodal tiež, že ak vojenskí úradníci dajú projektu zelenú, systém bude možné oživiť za tri až päť rokov.

Napätie medzi Ruskom a Západom v posledných rokoch vzrástlo kvôli hlaviciam, ktoré boli umiestnené blízko európskych hraníc.

Maďarsko je stále otvorené vakcíne Sputnik V, ak by bola k dispozícii
Maďarský premiér Viktor Orbán vyhlásil, že jeho vláda nevylúčila použitie ruskej vakcíny proti Covid-19, informuje portál RT. V rozhovore pre maďarské rádio Kossuth Orbán uviedol, že je už k dispozícii osemdesiattisíc dávok. Čítať ďalej
05 | 01 | 2021 | Marek Molnár