Pence oznámil, že nemôže blokovať potvrdenie Bidenovho víťazstva
06 | 01 | 2021 I tasr

Americký viceprezident Mike Pence v stredu po výzvach prezidenta Donalda Trumpa povedal, že nemá právomoc zamietnuť v Kongrese potvrdenie hlasov voliteľov, ktorými sa demokrat Joe Biden stane o dva týždne šéfom Bieleho domu. Potvrdenie výsledkov sa však spomalí po tom, ako republikánski kongresmani vzniesli námietku proti sčítaniu hlasov v štáte Arizona. Informovali o tom agentúry AP a AFP.


"Moja prísaha podporovať a brániť ústavu mi neumožňuje nárokovať si jednostrannú právomoc určiť, ktoré hlasy voliteľov by mali byť sčítané a ktoré nie," uviedol Pence vo vyhlásení zverejnenom v čase, keď sa začalo spoločné zasadnutie oboch komôr Kongresu, zamerané na potvrdenie výsledkov hlasovania Zboru voliteľov na základe prezidentských volieb z 3. novembra.

Vyhlásenie prišlo krátko po tom, ako Trump na zhromaždení svojich stúpencov pri Bielom dome znova vyzval Pencea, aby odmietol potvrdiť výsledky hlasovania voliteľov. Trump už niekoľko dní zvyšoval tlak na svojho viceprezidenta, aby zo sčítania vylúčil hlasy voliteľov z tých štátov USA, v ktorých len tesne vyhral Biden.

Trump tlačí na Pencea, aby zvrátil Bidenovo víťazstvo vo voľbách prezidenta
Americký prezident Donald Trump zvyšuje tlak na svojho viceprezidenta Mikea Pencea v snahe zvrátiť výsledky prezidentských volieb z 3. novembra 2020 v Kongrese. Informovala o tom v stredu agentúra AP, ktorá toto Trumpovo úsilie zhodnotila ako... Čítať ďalej
06 | 01 | 2021 | tasr


Dvaja republikánski kongresmani v úvode stredajšieho zasadnutia vzniesli námietku proti sčítaniu v Arizone, čo si vynúti hlasovanie Senátu i Snemovne reprezentantov o víťazstve Bidena v tomto štáte.

Námietku predložil arizonský člen snemovne Paul Gosar a podpísal ju aj senátor Ted Cruz z Texasu. Obe komory Kongresu teraz budú mať dve hodiny na to, aby o nej diskutovali.

Biden v Arizone zvíťazil o viac ako 10.000 hlasov. Súdy zamietli celkovo osem sťažností na jeho výhru v tomto štáte.

Trump v stredu pred svojimi prívržencami vyhlásil, že "nikdy neprizná" volebnú porážku. Jeho tvrdenia o rozsiahlych volebných podvodoch a nezrovnalostiach však už opakovane odmietli federálne súdy i jeho vlastné ministerstvo spravodlivosti.

Demokratický kandidát Biden získal 306 hlasov v Zbore voliteľov, čo je viac ako požadovaných 270. Trump získal hlasy 232 voliteľov. Bidenova inaugurácia je naplánovaná na 20. januára.

Kim Čong-un otvoril prvý zjazd vládnej strany po piatich rokoch
Severokórejský vodca Kim Čong-un otvoril v utorok prvý zjazd vládnucej strany práce po takmer piatich rokoch. Priznal pritom, že strana zlyhala v plnení svojich politických cieľov, informovala agentúra AP. Čítať ďalej
06 | 01 | 2021 | tasr