Otrasné svedectvo. Čo zažila vo väzbe Nora Kabrhelová?
06 | 01 | 2021 I Michal Filek

V súvislosti so smrťou bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského sa už mal potrebu vyjadrovať kade-kto. Slovo do diskusie pridala aj bývalá hviezda reality show Nora Kabrheľová (62), ktorá sa vyjadrila o podmienkach v kolúznej väzbe, v ktorej podľa vlastných slov strávila niekoľko týždňov. Informáciu priniesol portál 1.pluska.sk. 


Na sviatok Troch kráľov zverejnila Nora Kabrheľová video, v ktorom sa vyjadrila k tlačovej konferencii bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Povedal, že v prípade obvinenia a zadržania bývalého policajného riaditeľa Milana Lučanského je toľko porušení zákona, že boli prekročené všetky hranice demokratického právneho štátu a že mu boli odopreté práva na adekvátne právne zastupovanie či styk s rodinou.



Jeho slová tak nahnevali Noru, že sa k nim rozhodla verejne a rázne vyjadriť. Ako tvrdí, má k tomu čo povedať, lebo väzbu si sama prežila. "V utorok do nej ma zobrali, v piatok som sa dostala pred sudcu. Tri noci som bola v diere dierucej, žiadna teplá voda. Môžeš sa napiť, ale žiadne umývanie. Tri noci! A som žena!"

Zdôraznila však, že v každom prípade by mala platiť prezumpcia neviny: "Dobre sa opýtal jeden novinár na tlačovke ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej, či by už nebolo potrebné prehodnotiť podmienky väzby. Človek nie je odsúdený a trčí v strašidelných podmienkach." Informuje 1.pluska.sk.

Portál Pluska píše, že zareagovala aj na zverejnený status na profile na sociálnej sieti ďalšieho exprezidenta polície Tibora Gašpara, na ktorom sa jeho syn, ktorý sa priznal k spravovaniu stránky, posťažoval na väzbu svojho otca. "Sťažuje sa, že otec môže ísť do bufetu iba raz do týždňa. No áno, ale to nie je interhotel! To je jednoducho basa. Máš šťastie, že môžeš ísť raz do týždňa do bufetu a že máš love (peniaze - pozn. red.). Lebo sú aj takí, ktorí ich nemajú!"

Nora opísala, a publikoval to 1.pluska.sk, že bola v cele s matkou troch detí, ktorú pre dva kartóny pašovaných cigariet väznili desať mesiacov: "Keď odchádzala, bola na piatich tabletkách denne. Mala som čo robiť, aby som ju chuderku dala dokopy. Ona nebola ponížená?"

Dodala, že pre každého uväzneného je basa obrovským ponížením, nielen pre tých, ktorých zadržali pri nedávnych policajných raziách. Dva mesiace od zadržania vraj nemohla telefonovať s príbuznými, návštevu mohla prijať až po dvoch mesiacoch: "Také sú tam pravidlá! Ale Kolíková nie je na vine! Kto bol vtedy ministrom vnútra? Kto bol ministrom spravodlivosti v rokoch 2013 až 2014," poukázala na časy, keď vládol Smer. "Keď sa to týka už ich samotných, tak zrazu treba meniť.  Na mňa bola urobená tvrdá objednávka. Prekážali im moje videá. Moja sestra mala sedem výbuchov v dome. Podpálili mi butik. Dodnes to nikto nevyšetril. A kto bol vtedy ministrom?," znova narážala na exministra Kaliňáka.

 

Čarnogurský st.: umiestnením Lučanského na samotku porušilo ministerstvo zákon. Nebyť toho, generál mohol žiť
Ministerstvo spravodlivosti priznalo, že umiestnením generála Lučanského na samotku porušilo zákon. Nebyť tohto porušenia zákona, generál mohol žiť, napísal na na FB Jan Čarnogurský. Čítať ďalej
06 | 01 | 2021 | sefredaktor


Dodala, že jej samej išlo o život pri doteraz nevyšetrených výbuchoch:"Boli tu praktiky, aké boli. Toto si treba uvedomiť. Je problémom, že raz do týždňa idem do bufetu? Ja viem, aké sú tam podmienky. Jedno šťastie, že som dala do "šoru". Sklonila som hlavu a v kúte som plakala. Nie raz, nie dvakrát. A nikto sa nestaral. Ani keď som vyšla z basy. Znova sa pýtam. Kto bol vtedy ministrom? "

Na adresu dozorcov nemôže, podľa Plusky,  povedať krivé slovo: "Na chodbách sú kamery. Každý pohyb je zaznamenaný. Bachar sám nemôže ani otvoriť celu a vkročiť dnu. Videla som, prežila som na vlastnej koži. Chválabohu, že som tam nezošalela. Netreba však obviňovať ľudí, ktorí za to nemôžu!"

Na záver zdôraznila, že je za prehodnotenie spôsobu väzby, lebo aj podľa nej majú odsúdení lepšie podmienky ako obvinení. "Keď sme však vedeli tieto podmienky prežiť my, musia aj oni... Každý si je totiž strojcom vlastného šťastia," dodala Nora na videu, aj v článku portálu 1.pluska.sk.

 

Nikto z našich ministrov nechápe, prečo by mal práve on odstúpiť, poukazuje poslanec Taraba
06 | 01 | 2021 | Ivan Brožík