Vyšetrovanie Tutiho vraždy stále pokračuje
05 | 01 | 2021 I editor01hd
Vyšetrovanie prvej demonštratívnej mafiánskej vraždy v bratislavskom podsvetí, atentátu na Vladimíra Daniša, prezývaného Tuti, z júla 1995 naďalej pokračuje, informuje TASR.

Prípad dozoruje Okresná prokuratúra v Martine. "Trestné konanie nie je v tejto chvíli ukončené. Stále sa vykonávajú úkony trestného konania. Nie je preto možné poskytnúť bližšie informácie," povedal prokurátor Krajskej prokuratúry v Žiline Martin Kokles.

Na začiatku júna 2020 vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) v tejto súvislosti obvinil banskobystrického bossa Mikuláša Černáka z trestného činu všeobecného ohrozenia. Spolu s nebohým bratislavským bossom Miroslavom Sýkorom sa mali dohodnúť na usmrtení Tutiho. Obaja sa spolčili aj s ďalšími členmi gangu takzvaných sýkorovocv Róbertom Lališom alias Kýblom, s Jánom B. a Jozefom F. a rozdeliť si naplánované úlohy.

Jozef F. mal nástražno-výbušný systém nainštalovať pod sedadlo vodiča vozidla, ktoré používal Daniš. Následne 6. júla 1995 Lališ odpálil nálož, ktorá usmrtila Tutiho aj jeho brata Jozefa Daniša, prezývaného Papas. Lališa alias Kýbla, ktorý po Sýkorovej smrti v roku 1996 prevzal vedenie gangu, obvinili z vraždy Tutiho v roku 2015.

Tuti patril k prvým bossom bratislavského podsvetia a priekopníkom vo vyberaní výpalného. Mal veľa nepriateľov. Podľa jednej z verzií prezradil polícii, že v Bratislave sa skrýva šéf istej talianskej mafiánskej skupiny, čo sa malo stať motívom na Tutiho likvidáciu. Išlo o prvú demonštratívnu vraždu v bratislavskom podsvetí.