Veľká bitka o vakcíny
05 | 01 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Počet schválených vakcín proti COVIDu-19 rastie. Čoraz viac krajín štartuje očkovacie kampane, píše Felix Lee na nemeckom portáli taz.de.


Na prelome rokov sa očkovanie proti COVIDu-19 rozbehlo na plné obrátky. Po tom, čo Veľká Británia, USA, EÚ a celý rad ďalších štátov už v decembri schválili očkovanie proti koronavírusu vakcínou od spoločností Biontech a Pfizer, zelenú dala aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).


Je to významný krok na potlačenie globálnej pandémie COVIDu-19. Nielen organizácie OSN môžu nakúpiť a distribuovať vakcínu zo spoločného nemecko-amerického projektu, ale aj krajiny, ktoré nemajú vlastné kapacity na rozsiahle vedecké testy, môžu vakcínu schváliť na základe prípravných prác WHO. Vakcína Biontech/Pfizer spĺňa všetky požiadavky bezpečnosti a účinnosti, uviedla vo vyhlásení WHO. „Prínos nasadenia vakcíny v boji proti pandémii COVIDu-19 prevažuje nad možnými rizikami.“


Problémom však je, že predovšetkým veľké a bohaté krajiny si zabezpečili takmer všetky dodávky na rok 2021, pokiaľ ide o Biontech/Pfizer. Vakcína týchto spoločností vykazuje veľmi vysokú, až 95-percentnú účinnosť. WHO pritom nástojila na spravodlivom prerozdelení vakcíny do všetkých krajín sveta.


Krajiny, ktoré vyšli z tohto súboja skrátka, teraz vkladajú veľké nádeje do očkovacej látky britsko-švédskeho koncernu AstraZeneca a Oxforskej univerzity. V Argentíne Lieková agentúra Anmat na Nový rok schválila urgentnú registráciu  a povolenie na predaj vakcíny na lekársky predpis. Podobne tak urobila aj India. Očkovacia látka od spoločnosti AstraZeneca síce nevykazuje až tak vysokú účinnosť ako Biontech, ale jej výroba je cenovo výhodnejšia, podobne ako transport. Vakcína Biontech/Pfizer sa musí naproti tomu skladovať pri teplote až do mínus 70 stupňov Celzia a v bežnej chladničke vydrží len päť dní.


EÚ si síce tiež zabezpečila veľké dodávky vakcíny Biontech, no vzhľadom na vysoký dopyt jej nedostatok bude v najbližších mesiacoch pretrvávať. „Situácia tak nie je vôbec ružová, pokiaľ ide o dostupnosť tejto vakcíny proti COVIDu-19, pretože ďalšie vakcíny, ktoré boli schválené, stále chýbajú, a my s našou očkovacou látkou musíme túto medzeru zaplniť,“ – vyhlásil pre nemecký časopis Der Spiegel šéf Biontechu Ugur Sahin. Udivuje ho váhavá politika objednávania zo strany EÚ. „Je zrejmé, že prevládol dojem: Dostaneme dosť, nebude to také zlé, a máme to pod kontrolou,“ – dodal Sahin. 


Nemecko dostane dostatok vakcín


Sahin očakáva, že do konca januára bude mať jasno o ďalšom objeme produkcie. „Snažíme sa nájsť nových partnerov na spoluprácu, ktorí pre nás budú vyrábať. Ale nie je to tak, že by všade vo svete boli nevyužité špecializované továrne, ktoré by zo dňa na deň mohli okamžite začať s výrobou vakcíny v potrebnej kvalite,“ – zdôraznil 55-ročný šéf Biontechu. Súčasne ale dodal, že Nemecko dostane dostatočné množstvo vakcíny.


Spŕška kritiku, pokiaľ ide o vakcínovú politiku Nemecka, sa zosypala zo strany koaličného partnera na hlavu nemeckého ministra zdravotníctva Jensa Spahna (CDU). „My Nemecku sme so štátnou podporou vyvinuli očkovanciu látku proti vírusu. Je neakceptovateľné, že táto vakcína nie je k dispozícii v požadovanom množstve,“ – nechal sa počuť šéf parlamentnej frakcie SPD Carsten Schneider, uzatvára portál taz.de.