Saková: Novinári dostali viac dokumentov ako Lučanského komisia
05 | 01 | 2021 I Ivan Brožík
Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková odmietla návrh, aby členom vyšetrovacej komisie bol aj rodinný príslušník zosnulého generála Lučanského, píše na sociálnej sieti bývalá ministerka vnútra Denisa Saková.

Poslankyňa Hlasu-SD upozorňuje, že komisia bola zriadená na základe rozhodnutia ministerky spravodlivosti, ale len na preskúmanie dodržiavania nariadení a vykonávania procesných úkonov príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS). Komisia nebude nahrádzať žiadne orgány činné v trestnom konaní.


"Keď sme sa s opozičnými kolegami dožadovali či nemôže byť členom tejto skupiny aj niekto z rodiny nebohého generála Lučanského, bolo nám povedané, že by len zbytočne vynášali informácie na verejnosť a vnášali emócie do práce komisie," uvádza Saková.

Reprofoto status FB (@Denisa Saková)


Podľa nej členovia komisie nemajú prístup k žiadnym podstatným materiálom a informáciám.

"A zdravotná dokumentácia, ktorá koluje v médiách už niekoľko dní? Tak tú môžeme dostať iba so súhlasom rodiny, ktorá ju - mimochodom netušíme, či vôbec - už oficiálne obdržala. Včera večer dostali médiá viac dokumentov ako my na samotnej včerajšej vyšetrovacej, respektíve kontrolnej komisii. A keď si k tomu všetci čítame citlivé a utajované informácie z vyšetrovacích spisov v médiách na dennom poriadku, tak neviem, čo vlastne my ideme na komisii preverovať, vysvetľuje exministerka.

Poukazuje na to, že členovia komisie môžu nápadmi a podnetmi podporovať vyšetrovanie, prípadne si žiadať informácie od orgánov činných v trestnom konaní, avšak neexistuje žiaden právny podklad, na základe ktorého by im ich mohli vydať.


 

Komisia na vyšetrenie smrti generála Lučanského: Saková sa bude pýtať
04 | 01 | 2021 | sefredaktor


 

Saková si preto kladie otázku, načo má byť členkou takej komisie a strácať v nej čas, keď sa dozvie to isté, čo novinári, ktorí však majú k informáciám prístup skôr. Preto naznačuje, že viac by sa opozícia aj verejnosť mohli dozvedieť vďaka rokovaniu branno-bezpečnostného výboru.


"Som rada, že ešte minulý týždeň -sme podali žiadosť o zvolanie branno-bezpečnostného výboru, kde sme požiadali fyzicky dostaviť sa pani ministerku, dočasné vedenie ZVJS aj šéfa väznice v Prešove. Adresovali sme im celú stranu požiadaviek, ktoré očakávame, že nám pozvaní ľudia vysvetlia, zodpovedajú alebo prinesú dokumenty aspoň k nahliadnutiu," uzatvára Saková.


Podľa finančných teoretikov náš štát už nepotrebuje policajtov, rozhorčuje sa Saková
Bývalá ministerka vnútra Denisa Saková na svojom Facebooku tvrdí, že "Najmúdrejší vládni analytici na ministerstve financií spočítali, že vraj máme zbytočne veľa policajtov." Čítať ďalej
25 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič