Čarnogurský ml.: Kolíková cynicky a bez dôkazov tvrdí, že sa ide o samovraždu
05 | 01 | 2021 I Petra Demková

Keď nevinný generál polície zomrie počas väzby, čo sa stane s obyčajnými ľuďmi? pýta sa advokát Ján Čarnogurský mladší v statuse na sociálnej sieti.


Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková odmieta niesť politickú zodpovednosť za opakované ťažké zranenia a následnú smrť generála Lučanského, zubami-nechtami sa drží stoličky a pečiatky. „Pani ministerka Kolíková cynicky a bez dôkazov tvrdí, že ide o samovraždu. Niektoré okolnosti však túto verziu spochybňujú. Pokiaľ všetky nadnesené otázky nebudú uspokojivo zodpovedané, je možná aj verzia usmrtenia v dôsledku nedbanlivosti, náhody alebo zavinenia," hovorí právnik.

Syn Jána Slotu hovorí, že Lučanského smrť je systémovou vraždou
Syn bývalého predsedu SNS Pavol Slota označil smrť generála Lučanského za systémovú vraždu. V statuse na sociálnej sieti tvrdí, že ide o horšiu udalosť, akou bola vražda Jána Kuciaka. „Pre niekoho označenie systémová vražda bude prisilné, no... Čítať ďalej
05 | 01 | 2021 | editor01hd


Pripomína, že je otázne, či si zosnulý policajný prezident mohol spôsobiť prvé poranenie sám. Poškodenie očnej buľvy bez výrazného pomliaždenia tváre okolo oka nie je bežné pri páde na posteľ.

„Pán Fedor Flašík uvádza, že pánovi generálovi Lučanskému poranenie oka spôsobili dozorcovia, keď pán Lučanský odmietol vstať z postele. Je možné, že dozorca chcel spôsobiť pánovi Lučanskému bolesť tak, aby nezanechal na jeho tele stopy. Zatlačenie očnej buľvy je veľmi bolestivé a nezanecháva v zásade žiadne stopy. Tento hmat sa učia aj špeciálne jednotky. K poraneniu oka spravidla dôjde, keď sa poškodený bráni,“ vysvetľuje Čarnogurský.

Právnik hovorí, že je potrebné, aby forenzný lekár vydal posudok, či k zraneniu očnej buľvy mohlo prísť pri páde na posteľ v cele č. 131. Bežná posteľ nemá žiadne výstupky, ktoré by mohli vtlačiť očnú buľvu tak, ako to vyplýva z lekárskej správy. Pri páde na posteľ by bola viac poranená aj tvár v okolí oka. Lekárska správa však žiadne poranenie tváre neuvádza.

Bývalý šéf väznice v Leopoldove: Ležiaci človek sa nemôže obesiť!
Bývalý riaditeľ väznice v Leopoldove Vladimír Mužík vyzýva kolegov z Prešova, aby povedali pravdu, čo sa v ich ústave stalo s generálom Milanom Lučanským. Mužík odslúžil v Zbore väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) 32 rokov, a preto má bohaté... Čítať ďalej
04 | 01 | 2021 | Petra Demková


„Podľa záznamu zo stránky ministerstva spravodlivosti v deň úrazu mal pán generál Lučanský stretnutie s obhajcami. Bude vhodné zistiť, ako pred nimi komentoval úraz. Dr. Beresecký uviedol, že k úrazu nedošlo cudzím zavinením. Ak vtedy iba chránil klienta pred dozorcami a zatajil skutočný pôvod zranenia, dnes by mohol poskytnúť úplnú informáciu,“ uvádza.

Čarnogurský navrhuje preveriť, ako v skutočnosti došlo k pádu, keď si mal Milan Lučanský v Ružomberku sadať na vozík a následne lekár nariadil CT vyšetrenie hlavy. Zamýšľa sa aj nad tým, ako je možné, že podľa vyjadrení lekárov a ministerky spravodlivosti nemal sklony k samovražde ani 9., ani 29. decembra štyri hodiny pred druhým zdravotným incidentom.

„Generál Lučanský v cele cvičil, takže sa snažil zdravie si upevniť a udržať. Zo zverejnenej zápisnice z výsluchu pána Lučanského vyplýva, že jeho vystupovanie bolo sebavedomé a že si bol vedomý nedostatku dôkazov pri preukazovaní jeho viny. Zrazu sa malo podľa pani ministerky Kolíkovej všetko razantne zmeniť a pán generál Lučanský mal samovraždené sklony veľmi rýchlo nadobudnúť,“ upozorňuje právnik.

Ján Čarnogurský poukazuje na slabé miesta vo vyjadreniach oficiálnych miest k prípadu Lučanský
Právnik a bývalý politik Ján Čarnogurský preskúmal okolnosti okolo smrti generála Milana Lučanského. Z rýdzo odborného pohľadu poukazuje na sociálnej sieti na právne slabé miesta v oficiálnej verzii o samovražde bývalého... Čítať ďalej
05 | 01 | 2021 | Ivan Brožík


Čarnogurský pripomína, že cela, v ktorej došlo k samovražde, mala iste susedov, taktiež dozorcovia do nej vstúpili vo dvojici. Možno si rôzni ľudia pamätajú priebeh udalostí odlišne. "Bude zaujímavé pozorovať, aké ďalšie okolnosti ešte vyplávajú na povrch. Možno uzrieme aj pitevnú správu s uvedením príčiny zranenia a smrti, dávno by mala existovať,“ uzatvára.

"Premiér má strach z následkov protiprávnych rozhodnutí," píše Čarnogurský ml. a predpovedá skorý pád vlády
Vládna väčšina vzala Ústavnému súdu právomoc kontrolovať ústavné zákony, lebo má strach z následkov svojich rozhodnutí - vyplýva z textu statusu známeho právnika na sociálnej sieti. Čítať ďalej
15 | 12 | 2020 | Ivan Brožík