Bieloruský generálny prokuátor chce vyšetriť financovanie protestov z cudziny
05 | 01 | 2021 I sefredaktor
Bieloruský generálny prokurátor Andrej Šved chce stíhať organizátorov protivládnych protestov, ktorí ich financujú a podnecujú zo zahraničia. Šved v rozhovore pre televíziu Belarus 1 vyjadril presvedčenie, že protesty proti súčasnému bieloruskému režimu sú riadené zo zahraničia "z jedného centra". Informovala TASR.

Generálny prokurátor informoval, že v Bielorusku je otvorených viac než 250 prípadov týkajúcich sa vyšetrovania pouličných nepokojov. Dodal, že prokuratúra žiada súdy, aby v týchto prípadoch vyniesli prísne tresty. Podľa spravodajského portálu TUT.by Šved avizoval, že tzv. silové zložky sa chcú zamerať aj na potlačenie protestných zhromaždení, ktoré si občania organizujú vo dvoroch svojich bytových domov. Uviedol, že aj táto forma protestov má zrejme finančnú podporu zo zahraničia.

Celkovo však situáciu v uliciach bieloruských miest Šved označil za "absolútne stabilnú a pokojnú".
Informoval, že v dohľadnom čase sa uskutoční stretnutie, na ktorom sa bude zvažovať úprava existujúcich právnych predpisov s cieľom zvýšiť tresty za extrémizmus.

Generálny prokurátor avizoval, že prehodnocovať sa budú aj právne normy, podľa ktorých sa posudzujú vlaňajšie pokusy o zmenu ústavného poriadku v Bielorusku i pokusy o prevzatie moci. Ocenil, že prokurátori v Bielorusku sa usilujú o prekvalifikovanie trestných vecí, keď sa v spisoch objavia "aj tie najmenšie známky extrémizmu a terorizmu". Ako príklad uviedol prípady blokád železničných tratí, ktoré bývali kvalifikované ako výtržníctvo, ale po novom môžu byť považované za terorizmus.

Bielorusko zažíva hromadné protesty od vlaňajšieho 9. augusta, keď sa dlhoročný líder Alexandr Lukašenko vyhlásil za oficiálneho víťaza prezidentských volieb, keďže v nich získal 80,1 percenta hlasov. Spomínané protesty majú rôznu podobu - od pochodov ulicami miest a zhromaždení cez susedské stretnutia na dvoroch či koncerty pre malé komunity po vyvesovanie vlajok vo farbách bieloruskej opozície na balkóny či okná domov a bytov. Najnovším trendom je stavanie snehuliakov s fúzmi podobnými Lukašenkovym.