Prečo sú muži tak posadnutí ženskými prsiami? (Peter Andrews )
04 | 01 | 2021 I Diana Zaťková

Komentár Petera Andrewsa (Russia Today)



Mužské preferovanie plných guľatých veľkých pŕs je trochu anomálne, ale doposiaľ nebolo ponúknuté nijaké všeobecne akceptované evolučné vysvetlenie. Čo je najnovšie v tejto dráždivej oblasti výskumu? Témou sa pre portál RT zaoberá írsky novinár a spisovateľ so vzdelaním v genetike a prírodných vedách Peter Andrews.




Veda sa vždy zaoberala veľkými otázkami. Ako sme sa sem dostali? Ako začal vesmír? Aká je podstata reality? A teraz vedecká metóda upriamila svoj nezaujatý pohľad na túto večnú a naliehavú otázku: Prečo majú muži tak radi ženské prsia?

„Preto“ alebo „Pretože sú pekné“, tu nie sú prijateľné odpovede. Vo vede sa musíme vždy snažiť byť nezainteresovaní a nezaujatí a čo najprísnejšie uplatňovať princípy objavovania. Takto sa tejto téme nedávno venoval stĺpec v Psychology Today od významného antropológa Roberta D. Martina. Poďme teda preskúmať dôkazy a prosím, nechajte nás chichotať sa alebo múdro komentovať z úzadia.
Prsníkológia

Aj keď dôvodom existencie prsníkov je zjavne dojčenie, kapacita žien na produkciu mlieka nie je spojená s veľkosťou prsníkov (aspoň pred tehotenstvom). Okrem toho neexistuje jasná súvislosť medzi hladinami hormónov a veľkosťou prsníkov. Prečo sa teda muži vyvinuli tak, že sú nimi  takí posadnutí?

Rozklad Západu sa už začal, tvrdí ruský ekonóm
03 | 01 | 2021 | sefredaktor


Skorá hypotéza bola, že prsia sú poctivým signálom o tukových zásobách, čo by sa našim chudým predkom - lovcom a zberačom v dobách hladu hodilo. Ak by to však bola pravda, muži by nepokladali prsia za príťažlivejšie ako ktorékoľvek iné miesto na ženskom tele, kde by bol dostatok erotického tuku.  

Jedna z najpopulárnejších teórií súvisí s párovým spájaním. Neurologické štúdie preukázali, že ženy sú plné oxytocínu, vzťahového hormónu, keď sú ich bradavky stimulované dojčiacim dieťaťom alebo sexuálnym partnerom.

Takže muži, ktorí prsiam venujú osobitnú pozornosť, zapôsobia na ženu a zvýšia pravdepodobnosť, že bude mať jeho deti. Vezmite si z tejto teórie, čo chcete - zdá sa, že to naznačuje nepravdepodobný stupeň nesebeckosti u mužov, ale môže na tom niečo byť.

Osem katastrof, ku ktorým v roku 2021 určite nedôjde (Thomas Fricke)
Komentár Thomasa Frickea (Der Spiegel) Čítať ďalej
03 | 01 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Zmena polôh

Britský antropológ Edward Dutton si myslí, že poloha určite zohráva úlohu. Vlastne usúdil, že prsia sa vyvinuli do podoby zadku. Naši vzdialení predkovia, ako naši bratranci primáti, sa párili zozadu. V určitom okamihu museli prejsť k sexuálnemu aktu tvárou v tvár.

Tento okamih v evolučných dejinách bol nesmierne dôležitý, pretože s pohlavným stykom prichádzali trvalé a doposiaľ neprítomné intenzívne očné kontakty pri akte plodenia. 

Veľa sa špekulovalo o hlbokých antropologických zmenách, ktoré mohol sex tvárou v tvár ľudskému druhu priniesť.  V neposlednom rade o nových hĺbkach spájania párov, ktoré museli vyvolať.

USA zúria kvôli čínsko-európskej dohode. Je jasné, kto je v roku 2020 porazený (Tom Fowdy)
01 | 01 | 2021 | Diana Zaťková


Dutton si myslí, že jedným z vedľajších produktov zmeny mohlo byť to, že sa ženské poprsie zväčšilo tak, že vytvorilo dekolt pripomínajúci predtým veľmi dôležitý zadok.
Koľko máš rokov?

Pravdepodobne najzaujímavejším je argument evolučného psychológa Franka Marlowa. Jeho „hypotéza o nubilite“ hovorí, že plné prsia boli signálom mladosti, a teda plodnosti. V prostredí predkov ľudia často chodili bez oblečenia, čo znamená, že ženy viac ukazovali prsia.

Pred záznamami o narodení a pravdepodobne ešte pred príchodom jazyka neexistoval spôsob, ako poznať vek iných dospelých ľudí, okrem vizuálnych fyziologických signálov.

Ako ženy starnú, ich prsia vplyvom gravitácie poklesnú. Preto sa prsia žien stali jedným zo spôsobov, ako mohli muži spoznať vek žien. Za celé veky a tisíce generácií by muži, ktorí mali vnútorné nutkanie na párenie so ženami s mladšími prsiami, mali v priemere väčší reprodukčný úspech.

Sexuológ Radim Uzel: Neuveriteľné historky z praxe!
Téma erotiky a sexu je pre väčšinu čitateľov vždy zaujímavá a stále aktuálna, najmä ak na otázky odpovedá známy sexuológ MUDr. Radim Uzel (80), píše portál Aha! Čítať ďalej
03 | 01 | 2021 | Timotej Dudka


Akonáhle sa prejavila preferencia určitého druhu prsníka, do obrazu sa mohla dostať aj sexuálna selekcia. Ženy s typmi prsníkov, ktoré muži uprednostňujú, mali tiež najväčší reprodukčný úspech. Rýchly posun vpred milióny rokov a príťažlivosť k prsiam je takmer všadeprítomnou črtou heterosexuálnych mužov.

Je to dobrý príbeh ale je aj pravdivý? A majú vôbec kultúrne prvky nejakú úlohu alebo je to všetko len chladná tvrdá evolučná biológia? A ak ešte stále funguje prirodzený výber, aké prsia budú muži budúcnosti považovať za atraktívne - ak vôbec?

Peter Andrews  je írsky vedecký novinár a spisovateľ so sídlom v Londýne. Má vzdelanie v oblasti prírodných vied a vyštudoval genetiku na univerzite v Glasgowe

Viete čo sa deje s vaším telom keď nemáte dlhší čas sex? Radšej to ani neskúšajte!
Pre zdravého človeka je sex neodmysliteľnou súčasťou jeho života. Viete však, čo sa deje s vaším telom keď ho dlhšie nemáte? Čítať ďalej
03 | 01 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.