Pakistan presadil reformu stíhania sexuálnych násilníkov
04 | 01 | 2021 I Marek Molnár

Pakistanský najvyšší súd rozhodol, že „dvojprstové“ testy vykonané na znásilnených ženách, sú protiústavné a nehumánne, informuje portál RT.


Najvyšší súd oznámil, že kontroverzný „dvojprstový" test, ktorý polícia niekedy používa pri vyšetrovaní prípadov znásilnenia, nemá lekársku ani forenznú hodnotu. Praktika sa vykonávala ešte v časoch britskej koloniálnej nadvlády v Indii, jej súčasťou bol aj súčasný Pakistan. Vyšetrenie zahŕňa vloženie dvoch prstov do vagíny obete s cieľom určiť, či je alebo nie je zvyknutá na pohlavný styk. Test slúži na potvrdenie skutočnosti, že sexuálne aktívne ženy nemôžu byť znásilnené.

Aj keď to zákon nevyžaduje, test bol v Pakistane bežnou súčasťou trestného konania.

Sudkyňa Ayesha Maliková v rozhodnutí uviedla, že vyšetrovanie nemá vedecký základ a ponižujúci postup uráža dôstojnosť obete. Vyšetrenie preto vyhlásila za nezákonné a protiústavné. Maliková nariadila vláde, aby na základe medzinárodných štandardov vypracovala nové pokyny pre správne riešenie prípadov sexuálnych útokov.

Erdogan sa nebojí sankcií USA, nasadí ruský systém S-400
04 | 01 | 2021 | Marek Molnár


Rozsudok bol reakciou na petíciu skupiny aktivistiek. Pakistanské ministerstvo spravodlivosti počas súdneho konania signalizovalo, že chce takúto prax ukončiť. Aj zdravotnícke úrady súdu oznámili, že chcú test zrušiť.

Hnev vyvolaný známymi prípadmi sexuálnych útokov a násilím páchaným na ženách mal za následok, že Islamabad presadil v tejto oblasti reformy. Pakistan minulý mesiac zriadil novým zákonom špeciálny súd, ktorého úlohou bude súdiť prípady znásilnenia do štyroch mesiacov od spáchania skutku.

Zákon požaduje aj vytvorenie národnej databázy sexuálnych delikventov.

Mexický prezident odmieta autoritárske opatrenia krajín EÚ proti Covid-19
Mexický prezident Andres Manuel Lopez Obrador odmieta zaviesť zákaz vychádzania v súvislosti s ochranou pred koronavírusom, informuje portál RT. Čítať ďalej
04 | 01 | 2021 | Marek Molnár