V lete budeme masívne cestovať, tvrdí šéf Tui
03 | 01 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Podľa šéfa najväčšej európskej cestovnej kancelárie Tui Fritza Joussena krízu v cestovnom ruchu spôsobenú  koronakrízou vystrieda boom. Tui chce okrem iného opäť poslať na more posilnenú flotilu výletných lodí, píše nemecký portál n-tv.de


Tui počíta v tomto roku so silným znovuoživením cestovného ruchu, ktorý ešte vlani zachvátila koronakríza. „Očakávame už normálne leto,“ – povedal pre düsseldorfské noviny Rheinische Post šéf predstavenstva Tui Joussen. Budú však ponúkať iba asi 80 percent letov z toho, čo bolo v rokoch pred koronakrízou, aby dosiahli optimálnu vyťaženosť.  Očakáva sa, že počas prázdnin v júli a auguste sa budú rýchlo rezervovať lety na trasách do stredomorského regiónu. Ponuka na máj je už rezerváciami zaplnená na 50 percent.


Spoločnosť ponúkla väčšinu výletov za rovnaké ceny ako v rokoch 2020 a 2019, ale dovolenkári by mali na cestovanie utratiť viac. "Zákazníci si zarezervujú vyššiu kvalitu. Mnohí majú v rámci svojho rozpočtu väčšie finančné možnosti, a tak si namiesto 4-hviezdičkového hotela vyberajú 5-hviezdičkový," – poznamenal Joussen. Jedným z dôvodov je uplatnenie poukážok na cestovanie za stornované dovolenky za rok 2020. „Všetky naše prieskumy trhu ukazujú, že ľudia po ťažkom koronovom roku veľmi túžia po cestovaní,“ – tvrdí šéf Tui.


Podľa Joussena súčasné očkovanie proti COVIDUu-19 prispeje k tomu, že už všetky cestovné obmedzenia nebudú potrebné: „Ak chránime najzraniteľnejšie skupiny pred infekciou, obmedzenia môžu celkovo prudko poklesnúť.“ V roku 2020 sa medzinárodný cestovný ruch dramaticky prepadol. Tui zachránila pred bankrotom štátna pomoc zo strany vlády v objeme niekoľkých miliárd eur.


Šéf Tui oznámil, že sa obnovia dovolenky aj všetkými 16 výletnými loďami. K najvýznamnejším letným destináciám budú patriť:  Španielsko, Grécko, Turecko, Cyprus a Portugalsko. Vysoký dopyt sa očakáva aj  v domácich nemeckých destináciách s dopravou vlastným autom.


Až v roku 2022 však možno počítať s tým, že odvetvie cestovného ruchu sa opäť dostane na úroveň rekordného roku 2019. Rok 2021 bude skôr prechodným rokom, a to kvôli slabšiemu prvému polroku, dodáva nemecký portál n-tv.de.