Sexuológ Radim Uzel: Neuveriteľné historky z praxe!
03 | 01 | 2021 I Timotej Dudka

Téma erotiky a sexu je pre väčšinu čitateľov vždy zaujímavá a stále aktuálna, najmä ak na otázky odpovedá známy sexuológ MUDr. Radim Uzel (80), píše portál Aha!











V decembri Radim Uzel vzbudil pohoršenie výrokmi o problematike sexuálneho obťažovania a kritici nielen z radov feministiek a bojovníkov za práva žien ho vôbec nešetrili. Uviedol napríklad, že plieskanie po zadku otepľuje vzťahy na pracovisku a že niektoré ženy si môžu za znásilnenie samy.

Stojíte si za svojimi slovami, že si ženy môžu za obťažovanie samy?
"Moji kritici nepochopili, že sexuálne obťažovanie môže byť dobromyseľné, pokrytecké, tupo násilné, rafinované, vydieračské, nesmelé, podliezavé alebo žiadajúce. Nielen v každej krajine, ale dokonca u každej ženy a v každej situácii môže byť chápané odlišne a individuálne. Ako obťažovaný, tak aj obťažujúci to musí vedieť vyhodnotiť a reagovať primerane. Často sa to musí celý život učiť. Objatie okolo ramien a dokonca aj ľahké potľapkanie po zadku môžu byť zhodnými gestami."

Tak to sa asi niektorým ženám páčiť nebude.
"Neplatí to vždy, a nie v každej situácii. V ponuke aj aktivite hrá vždy primárnu úlohu muž, tak je to už v prírode zariadené. Zo svojej znaleckej praxe môžem usúdiť, že k niektorým prípadom znásilnenia môže žena prispieť svojou ľahkomyseľnosťou. Prevencia takýchto prípadov by mala spočívať v sexuálnej výchove, ktorá by mala učiť spoločenským postojom a zručnostiam."

Viete čo sa deje s vaším telom keď nemáte dlhší čas sex? Radšej to ani neskúšajte!
Pre zdravého človeka je sex neodmysliteľnou súčasťou jeho života. Viete však, čo sa deje s vaším telom keď ho dlhšie nemáte? Čítať ďalej
03 | 01 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.


Stretli ste sa aj vy osobne so sexuálnym obťažovaním?
"Azda každá žena sa stretla so sexuálnym obťažovaním a bolo by prekvapujúce, keby som sa s ním nestretol aj ja. A to nielen v profesionálnom živote, ale aj ako obťažovaný alebo obťažujúci. Záleží na tom, čo vlastne tým obťažovaním myslíme. Slávna spisovateľka a cestovateľka Milena Holcová vie, že sexuálne obťažovanie môže mať rôzne odtiene."

Môžete to pre istotu ešte upresniť?
"Znovu zdôrazňujem, že spôsoby sexuálneho obťažovania sú rôzne v rôznych krajinách, a tiež sú často rozdielne hodnotené. Každý by to mal vedieť vyhodnotiť a reagovať umiernene. To, čo je niekde trestané ako obťažovanie, môže byť inde alebo inokedy považované za pytačky, prejav sympatií alebo žart."

To znie logicky, ale obráťme radšej list. Oslovujú vás ľudia so svojimi problémami aj mimo ordinácie? Napríklad na ulici?
"Nielen na ulici, ale aj v dopravných prostriedkoch. Niektoré miesta nie sú príliš vhodné na gynekologické alebo sexuologické poradenstvo. Tiež internetové poradenstvo je často ťažké a nevhodné. Niet nad osobné stretnutie v ordinácii."

Pornohviezda hovorí, že pri Harrisovej sexpriemysel nebude mať na ružiach ustlané
03 | 01 | 2021 | Diana Zaťková


Ako sexuológ propagujete v televízii prípravky na erekciu. Vyskúšal ste ich účinok aj na sebe?
"To by bolo smutné, keby som na sebe nevyskúšal niečo, čo verejne propagujem a čím liečim. Účinok takzvaných doplnkov stravy je však iný ako v prípade klasických liekov. Nie sú väčšinou tak účinné, zato nehrozí nebezpečenstvo predávkovania a ohrozenia v prípade choroby alebo užívania iných liekov. Pri kvalitných prípravkoch je účinnosť potvrdzovaná takzvaným dvojitým slepým pokusom. Na dostatočnom množstve skúmaných osôb sa overuje špecifická účinnosť, ktorá musí byť vždy vyššia ako u skúmaného placeba. Čo je neúčinná kontrolná látka, ktorá má rovnaký vzhľad a rovnaké balenie."

S čím za vami najčastejšie chodia pacienti? S čím muži a s čím ženy?
"Muži majú najčastejšie problémy s erekciou, ženy potom s nedostatočným sexuálnym vzrušením alebo neprítomnosťou orgazmu. Všetko sa dá liečiť psychoterapiou alebo liekmi."

Utkvel vám niektorý pacient navždy v pamäti? Napríklad tým, že sa vám podarilo vyriešiť nejaký problém?
"Väčšinou to boli prípady dlhodobo neúspešnej liečby neplodnosti. Takýchto prípadov mám v evidencii desiatky, väčšinou z čias, keď ešte neexistovalo mimotelové oplodnenie. Šťastní rodičia mi potom často aj niekoľko rokov posielali fotografie detí. Dnes sú už dospelé a občas niekoho z nich stretnem a prihlási sa ku mne. Sú to radostné stretnutia."

Príliš veľa sexu môže škodiť (aj príliš málo)
Podľa štúdie uverejnenej v roku 2017 má priemerný dospelý človek sex 54 krát ročne, píše portál Novinky.cz. To zodpovedá frekvencii zhruba raz týždenne. Ak je váš osobný priemer oveľa vyšší, možno vás napadá otázka, koľko sexu už je považované za... Čítať ďalej
02 | 01 | 2021 | Timotej Dudka


Z titulu svojej profesie pôsobíte aj ako súdny znalec v odbore sexuológie. Zažil ste na súde nejaké naozaj kuriózne prípady?
"Kuriózny prípad sme nedávno znalecky posudzovali spoločne s profesorom Weissom. Išlo o dvadsaťročnú dievčinu, blondínu pomerne atraktívneho vzhľadu. Táto krásavica sa rozišla s priateľom, po čase však zatúžila mať s týmto mužom dieťa. Hoci mala už ďalšieho partnera, s ktorým dokonca plánovala sobáš, chcela mať dieťa práve s tým minulým. Ako spomienku."

Tomu súčasnému to neprekážalo?
"Ten s tým napodiv súhlasil. Dokonca tomu skoršiemu ponúkali spoločnú domácnosť v trojici a keď nechcel, tak mu ponúkli odkúpenie jeho semennej tekutiny. Dokonca za to chceli zaplatiť. Keď dotyčný ani s týmto obchodom nesúhlasil, rozhodli sa, že ho násilím unesú a k oplodňujúcej súloži prinúti."

To znie ako scéna z akčného filmu.
"To nepochybne. Za tým účelom prenajali garáž, kde zaplatili nájomné na pol roka dopredu. V garáži zabudovali petlicu, obstarali karimatku a dve nádoby na jedlo a na vodu. Ďalej si obstarali putá, uspávací prostriedok, lepiacu pásku a masky. Na dotyčného potom číhali na pravé poludnie pri rieke, na mieste, kadiaľ každodenne chodil z práce."

Stráca váš partner chuť na sex? Poznáme možné dôvody
Všimla ste si, že v posledných týždňoch či mesiacoch nejaví váš partner záujem o sex? Existujú totiž dôvody, ktoré môžu vysvetliť, prečo v posledných týždňoch slúži vaša posteľ výhradne k spánku, píše portál... Čítať ďalej
01 | 01 | 2021 | Timotej Dudka