Rozklad Západu sa už začal, tvrdí ruský ekonóm
03 | 01 | 2021 I sefredaktor
Preklad: Redakcia HD 03/01/2021

Ruský ekonóm Michail Deljagin  tvrdí, že proces rozkladu západnej civilizácie sa už začal. Podľa neho bude výsledkom postupné zničenie tradičného spôsobu organizácie ľudského života, počnúc rodinou až po štát. Uviedol Zen.yandex.ru.

 

Ruský ekonóm Michail Deljagin označil minulý rok 2020 za začiatok postupného rozloženia západného sveta bez vojen. Celosvetové „preformátovanie“ bude podľa neho pokračovať aj v tomto roku 2021.

Ruský expert v tejto súvislosti pripomenul slová slávneho amerického ekonóma a nositeľa Nobelovej ceny Paula Krugmana. Ten hovoril, že ekonomika USA potrebuje „čosi podobného ako Druhá svetová vojna“ ešte v roku 2011. Vtedy boli jeho slová brané ako „zaujímavý teoretický pohľad“. O deväť rokov neskôr si ale môžeme Krugmanove slová „overiť v praxi“ v podobe pandémie.

Deljagin pripomenul, že na pozadí Covid-19 sa známy svet rozpadá.  Deje v tradične ekonomicky silných krajinách sa začali podobať na fantastické katastrofické filmy. Ekonóm to považuje za začiatok veľkého procesu, v ktorom dôjde k preformátovaniu západnej civilizácie. Príjemcovia výhod z toho, čo sa deje, sa ich podľa neho pokúsia rozšíriť na zvyšok sveta.

„Toto je spôsob, ako zničiť tradičný spôsob organizácie ľudského života. Počnúc rodinou až po štát a korporácie. Cieľom je dosiahnuť čo najmasovejšiu chudobu a zbavenie práv občanov. A prevod všetkého pod jednotnú kontrolu prostredníctvom sociálnych platforiem. Rok 2021 bude v znamení pokračovania v reformácii sveta a ničení pôvodných ekonomických väzieb,“ uviedol Deljagin.

Ekonóm očakáva, že rok 2021 bude obdobím rastúceho napätia na svetových trhoch a v politických systémoch. Domnieva sa, že hlavným problémom v roku 2021 bude nerovnováha medzi zmenšujúcim sa spotrebiteľským trhom a rastúcim počtom ľudí. Hlavnou úlohou väčšiny vlád bude riadiť a udržiavať kontrolu nad ľuďmi, ktorých západný systém môže považovať za „nadbytočných“, zdôraznil Deljagin.

Centrálna banka Ruska označila pandémiu roka 2020 za akési očistenie ekonomiky krajiny od „nepotrebných“ firiem. „Spoločnosti so slabým výkonom boli z podnikania vytlačené, zatiaľ čo produktívni a lídri trhu sa pevnejšie zakorenili vo svojich segmentoch. Je pravdepodobné, že zostávajúce spoločnosti v ekonomike nebudú čeliť problémom,“ uviedla ruská centrálna banka.