Na výročie Sulejmániho vraždy sťahuje Pentagon lietadlovú loď Nimitz z Blízkeho východu
03 | 01 | 2021 I Diana Zaťková
USS Nimitz, jediná lietadlová loď amerického námorníctva momentálne operujúca v oblasti Perzského zálivu, opúšťa oblasť len deň po tom, čo boli napriek iránskym vyhrážkam do oblasti vyslané dva bombardéry B-52, informuje portál RT.




Úradujúci minister obrany Chris Miller oznámil, že Nimitz sa vracia do svojho domovského prístavu Bremerton vo Washingtone. Vo svojich vyjadreniach sa vôbec nezmienil o Iráne, aj keď medzi Washingtonom a Teheránom to už niekoľko týždňov pred prvým výročím zabitia generála Kásima Sulejmániho Američanmi poriadne iskrí.

Odchodom lietadlovej lode po viac ako ôsmich mesiacoch nasadenia v Perzskom zálive zostávajú iránske vody voľné. Čudná voľba, keďže začiatkom tohto týždňa absolvovali dva strategické bombardéry B-52 prelety v blízkosti iránskeho vzdušného priestoru, Pentagon oznámil nasadenie ponorky do tejto oblasti a do Saudskej Arábie poslal ešte ďalšie bojové lietadlá.

Prelet B-52 mal byť „ukážkou sily“ na odradenie od ďalšej iránskej hrozby, ktorú začiatkom týždňa vyslovil ajatolláh Alí Chameneí. Nemenovaný iránsky vysoký vojenský činovník varoval, že narušenie vzdušného priestoru krajiny by vyvolalo „zdrvujúcu a ohnivú reakciu.“

Irán sa pripravuje na trestné stíhanie prezidenta Trumpa
Vysoký iránsky predstaviteľ v stredu oznámil, že Irán čoskoro zverejní obžalobu proti jednotlivcom zodpovedným za útok dronov, ktorý pred rokom zlikvidoval šéfa ozbrojených síl Quds Islamských revolučných gárd (IRGC) generálmajora Qasema... Čítať ďalej
01 | 01 | 2021 | Diana Zaťková


Nimitz sa mala pôvodne vrátiť do USA v decembri, jeho odchod bol však pozdržaný kvôli pomoci americkým jednotkám opúšťajúcim Somálsko. Väčšina zo 700 amerických vojakov umiestnených v tejto krajine má byť podľa Pentagonu odoslaná domov začiatkom roku 2021 - hoci šéf AFRICOMU uistil, že USA neopustia východnú Afriku úplne.

Iránsky minister zahraničia Mohammad Džavád Zaríf vo štvrtok tvrdil, že iracké spravodajské služby odhalili americké sprisahanie s cieľom „vyrobiť zámienku na vojnu“ - pravdepodobne zorganizovaním udalosti pod falošnou vlajkou. Teherán sľúbil, že krajina sa „otvorene a priamo“ bude brániť.

Zarif varoval prezidenta Trumpa pred akýmkoľvek „dobrodružstvom pri jeho odchode z funkcie“ po tom, čo prezident obvinil Teherán z raketového útoku v Bagdadskej zelenej zóne, ako obvykle, bez presvedčivých dôkazov.

Špióni na oblohe! Rusko obviňuje NATO so zvýšenej vzdušnej aktivity blízko svojich hraníc
01 | 01 | 2021 | Diana Zaťková