Žiarenie v elektrárni Fukušima je horšie, ako sa myslelo
02 | 01 | 2021 I Diana Zaťková

Jadrové regulačné orgány v Japonsku nedávno odhalili, že úrovne radiácie v poškodených budovách reaktorov v jadrovej elektrárni Fukušima č. 1 sú „mimoriadne vysoké“. Sú horšie, ako sa doteraz myslelo, informuje portál Breitbart.


„Úrovne žiarenia sa odhadujú na 10 sievertov za hodinu, čo je smrteľná dávka pre každého, kto strávi v okolí čo i len hodinu,“ uvádza sa v správe. Podľa japonského úradu pre reguláciu jadrových zariadení (NRA) sa obrovské množstvo rádioaktívnych materiálov „nachádza aj v štítových uzáveroch ochranných nádob v reaktoroch č. 2 a 3“.

„Bude to mať obrovský dopad na celý proces vyraďovacích prác z prevádzky“ zhodnotil predseda NRA Toyoshi Fuketa.

Jadrová elektráreň Fukušima č. 1 zažila 11. marca 2011 trojité zrútenie. Nehodu spustilo zemetrasenie a tsunami. Počas tavenia „štítový uzáver reaktora č. 1 vykĺzol z miesta a bol poškodený výbuchom vodíka, ku ktorému došlo v budove reaktora“.

Olympijské hry v Tokiu sú znova ohrozené, no ďalšia šanca na odklad už nebude
Keď predstavitelia japonského a Medzinárodného olympijského výboru v marci konečne prijali porážku a odložili olympijské hry 2020 v Tokiu, došlo k všeobecnej dohode, že ročné čakanie poskytne svetu dostatok času na prekonanie pandémie koronavírusu.... Čítať ďalej
01 | 01 | 2021 | Diana Zaťková


Odstránenie odhadovaných 800 ton jadrového paliva v troch reaktoroch vo Fukušime sa ukázalo ako jedna z najťažších výziev pre NRA počas procesu vyraďovania elektrárne.

Spoločnosť Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) spolu s japonským ministerstvom hospodárstva, obchodu a priemyslu (METI) plánovali začať s odstraňovaním prvej dávky roztaveného paliva z reaktora druhého bloku vo Fukušime niekedy v roku 2021. TEPCO a METI 24. decembra oznámili, že začatie tohto procesu odstraňovania bolo odložené na rok 2022 alebo neskôr z dôvodu oneskorenia vo vývoji vybavenia potrebného na vykonanie prác.

Začali platiť nové pravidlá medzi EÚ a Britániou
Veľká Británia definitívne . vystúpila z Európskej únie. Vo štvrtok o 23.00 h miestneho času (polnoc SEČ) sa skončilo prechodné obdobie, počas ktorého bola súčasťou jednotného trhu a colnej únie, a začala sa predbežne uplatňovať nová obchodná... Čítať ďalej
01 | 01 | 2021 | tasr


Organizácie za dôvod oneskorenia uviedli pokračujúcu pandémiu koronavírusu, ktorá spôsobila oneskorenie vývoja robotického ramena potrebného na proces odstraňovania trosiek. Tento nástroj v Anglicku vyvíjajú spoločnosti Veolia Nuclear Solutions a Mitsubishi Heavy Industries.

„Nevyhnutné testovanie sa oneskorilo. A dodávka robotického ramena, ktorá sa pôvodne plánovala na január 2021, sa teraz očakáva okolo apríla,“ uviedol Shuji Okuda, pracovník spoločnosti METI zodpovedný za vývoj jadrových zariadení.

Lenina zachránil ... kapitalizmus! Turisti jeho sochy proste milujú
01 | 01 | 2021 | Diana Zaťková