Stovky Izraelčanov sa nakazili Covid-19 hneď po zaočkovaní
02 | 01 | 2021 I Diana Zaťková

Viac ako dvesto izraelským občanom diagnostikovali koronavírus iba deň potom, čo boli očkovaní vakcínou Pfizer/BioNTech, informuje portál Russia Today.





Počet tých, ktorí dostali Covid-19 napriek tomu, že boli očkovaní, bol podľa údajov z Channel 13 News asi 240 ľudí. Vakcína Pfizer/BioNTech, na ktorú sa izraelské zdravotnícke orgány spoliehajú, neobsahuje koronavírus a nemôže infikovať príjemcu. Potrebuje však čas, aby genetický kód v lieku naučil imunitný systém rozpoznávať a napádať túto chorobu.

Vakcína vyrobená v USA si vyžaduje dve dávky. Podľa štúdií sa imunita voči Covid-19 zvyšuje iba osem až desať dní po prvej injekcii a nakoniec dosahuje 50 percent. Druhá injekcia sa podáva 21 dní po prvej a deklarovaná imunita 95 percent sa dosiahne týždeň potom. A samozrejme stále existuje päťpercentná šanca na infikovanie, aj keď má vakcína plný potenciál.

Izrael zaočkoval za dva týždne milión obyvateľov
Pri očkovaní proti koronavírusu Izrael napreduje raketovým tempom. Za necelé dva týždne od spustenia kampane sa podarilo zaočkovať rekordných už vyše milióna obyvateľov, informuje nemecký portál zdf.de. Čítať ďalej
02 | 01 | 2021 | Ingrid Vrabcová


Izraelské spravodajské stanice, ktoré informovali o údajoch, vyzvali verejnosť, aby zostala ostražitá a dôsledne dodržiavala všetky preventívne opatrenia týkajúce sa Covid-19 počas mesiaca po podaní prvej dávky vakcíny.

Židovský štát v súčasnosti vedie masívnu očkovaciu kampaň. Zaočkovaných už bolo viac ako milión ľudí alebo takmer 12 percent populácie. Asi jeden z tisíc ľudí hlásil po injekcii mierne vedľajšie účinky, vrátane slabosti, závratov a horúčky, ako aj bolesti, opuchu a začervenania v mieste, kde došlo k zaočkovaniu. Iba niekoľko desiatok z nich vyžadovalo lekársku starostlivosť, uviedlo ministerstvo zdravotníctva.