Príliš veľa sexu môže škodiť (aj príliš málo)
02 | 01 | 2021 I Timotej Dudka

Podľa štúdie uverejnenej v roku 2017 má priemerný dospelý človek sex 54 krát ročne, píše portál Novinky.cz. To zodpovedá frekvencii zhruba raz týždenne. Ak je váš osobný priemer oveľa vyšší, možno vás napadá otázka, koľko sexu už je považované za príliš a aké to má dôsledky?


"Neexistuje jedna správna frekvencia sexuálnej činnosti. Ak vás sex nebolí a vyhovuje vám jeho početnosť, potom je všetko v poriadku," hovorí gynekologička Rebecca C. Brightmanová pre Health. Problém nastáva vo chvíli, kedy vám vaše telo začne vysielať varovné signály.

"Hlavným fyzickým rizikom pohlavného styku sú nadmerné opuchy pošvy a pyskov ohanbia," hovorí gynekologička Sherry A. Rossová a dodáva, že pri veľkej sexuálnej stimulácii sú pošva a pysky zahltené krvou, čo môže viesť k nadmernému opuchu a bolesti. Príliš dlhý sexuálny akt môže tiež spôsobiť, že dôjde k vysušeniu pošvy, čo vedie k treniu a následnej bolesti.


Stráca váš partner chuť na sex? Poznáme možné dôvody
Všimla ste si, že v posledných týždňoch či mesiacoch nejaví váš partner záujem o sex? Existujú totiž dôvody, ktoré môžu vysvetliť, prečo v posledných týždňoch slúži vaša posteľ výhradne k spánku, píše portál... Čítať ďalej
01 | 01 | 2021 | Timotej Dudka




"Ak ste podcenili predohru alebo sa venujete milovaniu príliš dlhú dobu, môže dôjsť k vysušeniu pošvových stien," vysvetľuje Rossová a dodáva, že s vaginálnou suchosťou majú problém aj ženy pri menopauze, u ktorých navyše môže dochádzať k pocitu pálenia vnútri pošvy počas penetrácie.


"V prípade, že po sexe máte uvedené ťažkosti, vynechajte sexuálne aktivity do doby, než sa sliznica upokojí a vy sa budete cítiť dobre. Ak sa vám opuch zdá príliš veľký alebo boľavý, vyskúšajte ľadové obklady," radí Brightmanová.

Aby ste sa v budúcnosti vyhli podobným problémom, zvážte použitie nedráždivého vaginálneho lubrikantu.

Tak, aby vás nikto nepočul, alebo: Užite si s partnerom tichý sex
Vianočné sviatky, ale aj iné druhy osláv sú časom, kedy sa pod jednou strechou stretáva nezvyčajne vysoký počet ľudí. Ak sa domnievate, že prítomnosť potomkov či vzdialených príbuzných naruší váš sexuálny život, potom sa nemusíte ničoho obávať,... Čítať ďalej
29 | 12 | 2020 | Timotej Dudka



Trpieť môžu aj muži


Rovnako ako ženy aj muži môžu po sexe zažívať nepohodlie. "Po nadmernej sexuálnej aktivite môže byť penis bolestivý na dotyk, opuchnutý, alebo môže dochádzať k problémom s močením," uvádza Rossová.

Nadmiera sexu tiež zvyšuje riziko infekcií močového mechúra a vaginálnych infekcií. Dôvodom je narušenie prirodzenej rovnováhy pH v pošve alebo prenesenie baktérií z konečníka do močového mechúra.

V každom prípade platí, že je potrebné počúvať svoje telo. Ak si sexuálne chvíľky so svojím partnerom užívate a nemáte žiadne zdravotné obmedzenia, potom nie je dôvod pre to svoje návyky meniť. V prípade, že sa ale stretávate s neobvyklým výtokom, krvácaním alebo vulválnou bolesťou, kontaktujte svojho lekára.

Chcete mať sex v manželstve častejšie? Vytvorte si z milovania racionálny zvyk
Sexuálny život je pre človeka veľmi dôležitý nielen po mentálnej, ale aj zdravotnej stránke. Ako a prečo sa zmení po uzavretí manželstva? Čítať ďalej
27 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.