Silvestrovské zvyky vo Francúzsku neobmedzil ani lockdown. Podpálili rekordných 1,5-tisíc áut
01 | 01 | 2021 I Diana Zaťková
Po celom Štrasburgu boli zapálené desiatky vozidiel napriek zákazu vychádzania po 20 hodine. Skupiny vandalov zákaz porušili a vyrazili do ulíc kvôli devastačnému silvestrovskému zvyku. Aj počas predchádzajúcich sviatkov boli totiž podpálené stovky automobilov, informuje portál RT.




Podľa policajných zdrojov bolo vo štvrtok v noci pri podpaľačských útokoch zničených najmenej 30 vozidiel. "Už sme pri určitom počte obhorených vozidiel," informovala kancelária prefektky regiónu Bas-Rhin Josiane Chevalierovej s tým, že počas noci bolo vykonaných niekoľko zatknutí.

Tlejúce autá, ako aj vozidlá úplne pohltené plameňmi, bolo možné vidieť na videách zverejnených na sociálnych sieťach. V niektorých prípadoch sa spustili aj detonácie, keď sa zapálilo palivo vozidla.

Chevalierová uviedla, že mesto „si nemôže dovoliť rovnaké besnenie ako v minulom roku“, a že úrady podnikli všetko, čo bolo v ich silách, na zmiernenie vyčíňania. V roku 2019  bolo v meste na Silvestra vandalmi podpálených okolo 220 automobilov.

Okrem celonárodného zákazu vychádzania o 20 hodine a množstva uzávierok ulíc v Štrasburgu bola celý mesiac december zakázaná zábavná pyrotechnika. Podľa Annie Bregalovej, riaditeľky verejnej bezpečnosti v oblasti Bash-Rhin, miestna polícia tiež zriadila „mobilné sily“ na „strategických miestach“ po celom meste. Celkovo bolo po celom Francúzsku rozmiestnených 100 000 príslušníkov a žandárov, aby presadili obmedzenia. Maloobchodný predaj pohonných hmôt bol dočasne zakázaný.

Opatrenia len ťažko zastavili štvrtkové nočné besnenie, keď do ulíc vtrhli davy vandalov, aj napriek zákazu vychádzania a početnej prítomnosti orgánov činných v trestnom konaní, medzi ktoré patril aj policajný vrtuľník. Zdá sa, že sa do veľkej miery ignoroval aj zákaz zábavnej pyrotechniky. Celú noc bolo počuť výbuchy petárd.

Štrasburg nie je jediným mestom, ktoré sa zúčastnilo každoročného novoročného podpaľačstva.  V celom Francúzsku bolo podpálených rekordných 1 457 automobilov. V predchádzajúcom roku bolo zapálených 1 290 vozidiel.

Skaza sa na francúzskych predmestiach stala každoročným obradom od roku 2005, keď v Paríži a ďalších mestách vypukli trojtýždňové nepokoje. Okrem áut sa vtedy podpaľovali aj nespočetné budovy, čo malo za následok najmenej tri úmrtia.