Prezident Slovenskej lekárskej únie špecialistov odmieta nekompetentné rozhodnutia štátu (video)
01 | 01 | 2021 I Ivan Brožík

Prezident Slovenskej lekárskej únie špecialistov MUDr. Andrej Janco vzhľadom na kritickú situáciu v zdravotníctve apeluje na kompetentných vládnych predstaviteľov, aby začali konať.


"Obdržal som telefonát od členky našej organizácie - slovenskej komory lekárov špecialistov z Nitry. Oznámila mi, že dnes ráno jej volal námestník nitrianskej štátnej nemocnice, pán Veselý, či by neprišla do nemocnice, že bude v súvislosti s chorobou COVID 19 nasadená. Do zelenej zóny na centrálnom príjme osôb. Nie vo svojom odbore, samozrejme, že nie." Pripomína vo videu Doktor Janco.

"Keď mu ambulatná lekárka argumentovala, že má vo svojej vlastnej ambulancii objednaných množstvo pacientov, ktorí mesiace čakali na svoje termíny, a že práve v tom momente podávala infúzie akútnym pacientom, tak jej doporučil, aby si ich preobjednala."

https://www.youtube.com/watch?fbclid=IwAR26GOei-ebwxsewvGSqU4PUDSHqqcpYRboZNe72rjAisAf05pMDDa-bP1o&v=029kLTjm5kE&feature=youtu.be

"Námestník Veselý volal aj ďalšej lekárke a iste aj viacerým iným, ktorí mu oznámili, že čerpajú dovolenku a tým odporučil, aby dovolenku prerušili, pritom ale podľa našich zistení početní špitálski doktori v Nitre dostali príkaz, aby si dočerpali dovolenky na rok 2020. Lebo im ich nemocnica nepreplatí."

Zväz ambulantných poskytovateľov sa dohodol s Dôverou na paušáloch pre ambulancie
Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP) sa v stredu dohodol so súkromnou zdravotnou poisťovňou Dôvera na pokračovaní zmluvných vzťahov. Čítať ďalej
15 | 04 | 2020 | TASR


"Pritom ako viete, mnohí ambulantní lekári majú pozatvárané ambulancie, lebo dodržiavajú nariadenia pandemickej komisie a ordinujú cez telefón a ľudia chodia priamo k špecialistom."

"Povedali sme si, že príkaz na prácu zo strany kompetentného orgánu - vedúceho lekára vyššieho územného celku - nebol vydaný. Čiže podľa zákona na takýto postup nemá ešte nikto právo.

"Pán premiér, pán minister, páni poslanci, my, súkromní ambulatní špecialisti z nízkokapitálových zdravotníckych zariadení sme sa od začiatku naozaj aktívne podieľali na likvidácii následkov pandémie Covid 19 na Slovensku a bez našej práce by sa zdravotnícky systém už dávno zrútil."

"Nás netreba posielať do prvej línie, lebo my už dávno v prvej línii sme. Boli sme vo svojich ambulanciách v prvej vlne a sme aj teraz. Nikdy sme sa nevyhýbali pacientom. Ani riziku nakazenia. Nevyhýbali sme sa práci ani zodpovednosti. Priemerný vek lekárov špecialistov na Slovensku je 60 rokov. Naše ambulancie financujeme len a len z toho, čo v nich "vyrobíme". Žiadne iné zdroje príjmu u nás neprichádzajú do úvahy.

Škandál: Dôchodkyňu neošetrili lebo nemala pri sebe certifikát. Šokujúce vysvetlenie lekárky
V nariadení vlády o celoplošnom testovaní sa uvádza, že sa ho nemusia zúčastniť napríklad aj onkologickí pacienti. Príbeh, ktorý sa pred pár dňami onkologickej dôchodkyni preto vyznieva priam neuveriteľne. Podrobnosti zistila... Čítať ďalej
06 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


"Vo vašom nariadení nepadlo ani slovo o tom, ako a z čoho financovať naše straty na ambulanciách."

"Existencia nás všetkých a vybavenie našich ambulancií je závislé na každodennej práci."

"Máme jediné vysvetlenie a to je snaha vyradiť nás natrvalo zo systému a to na objednávku tých, ktorým prekážame. Oligarchov, vlastniacich veľké zdravotnícke zariadenia."

"Dopustili ste, aby o našej existencii rozhodovali ľudia, ktorí o význame ambulantnej starostlivosti nemajú žiadnu predstavu. Sú to ľudia, platení zo štátnych peňazí, previazaní s farmfirmami, žijúci z eurofondov, štátnych zakázok a nenávidiacich všetko, čo súvisí sa našou prácou."

"Nevzali ste na vedomie naše upozornenia, čo sa týka plošného testovania a nahnali ste chorých ľudí spolu so zdravými do čakajúcich davov. Dodnes ste nám neodpovedali na naše odborné a vecné otázky. A chystáte sa definitívne urobiť ďalšiu osudovú chybu. Zlikvidovať už len jedinú zložku zdravotníctva, ktorá ešte zabezpečuje starostlivosť pacientom aj  s inými chorobami ako je Covid 19."

Chronicky chorí pacienti by nemali doplatiť na sústreďovanie pozornosti len na pacientov s Covid-19, upozorňujú všeobecní lekári
Chronicky chorí pacienti by nemali doplatiť na sústreďovanie pozornosti len na pacientov s Covid-19. Upozornila na to Slovenská spoločnosť všeobecných praktických lekárov (SSVPL). Žiada preto vládu o väčšiu podporu súčasnej infraštruktúry primárnej... Čítať ďalej
23 | 04 | 2020 | SITA