Olympijské hry v Tokiu sú znova ohrozené, no ďalšia šanca na odklad už nebude
01 | 01 | 2021 I Diana Zaťková

Keď predstavitelia japonského a Medzinárodného olympijského výboru v marci konečne prijali porážku a odložili olympijské hry 2020 v Tokiu, došlo k všeobecnej dohode, že ročné čakanie poskytne svetu dostatok času na prekonanie pandémie koronavírusu. No pravdepodobne sa mýlili, konštatuje Guardian.


Oneskorené olympijské hry, uviedol vtedajší predseda vlády Šinzó Abe, budú príležitosťou vzdať hold ľudskému duchu pri prekonávaní najväčšej krízy verejného zdravia na svete za celé storočie.

Ale za deväť mesiacov od prvého odloženia 124-ročnej histórie moderných hier sa olympijskí funkcionári  ocitli proti vírusu v nevýhode. Drsná realita príbehu Covid-19 ich prinútila znížiť svoje očakávania.

Do otváracieho ceremoniálu na hlavnom štadióne zostáva organizátorom len niečo vyše pol roka a organizátori bojujú s rastúcimi nákladmi prameniacimi z pandémie a kriticky klesajúcim záujmom verejnosti o hostiteľskú krajinu.

Kontrast silvestrovských osláv 2020: Prázdne ulice v New Yorku - bujarý dav vo Wuhane
01 | 01 | 2021 | Diana Zaťková


Objav nového variantu Covid-19, ktorý bol identifikovaný už aj v Japonsku, iba zdôraznil ťažkosti, ktorým čelia olympijskí funkcionári.

Verejne sú však japonskí organizátori a MOV optimistickí. Zatiaľ veria, že môžu zaistiť bezpečnosť viac ako 11 000 športovcov, ako aj tisícov funkcionárov, novinárov a ďalších zamestnancov súvisiacich s hrami.

Prezident MOV Thomas Bach počas svojej novembrovej návštevy Tokia uviedol, že on a nový japonský premiér Yoshihide Suga sú „úplne zajedno v odhodlaní a dôvere“, aby sa olympijské a paralympijské hry stali „veľkým úspechom“, a dodal že udalosti by boli „svetlom na konci tunela“. Suga sa vyjadril, že "bezpečná“ olympiáda ponúkne „dôkaz, že ľudstvo porazilo vírus“.

Rusko je naším najdôležitejším spojencom, tvrdí viac ako 50% Číňanov
Nie vždy si susedné krajiny medzi sebou vybudujú priateľstvo, avšak kvôli rastúcemu medzinárodnému napätiu sa Čína a Rusko značne zblížili, informuje portál RT. Čítať ďalej
01 | 01 | 2021 | Marek Molnár


Iba o šesť týždňov neskôr to znie ako zbožné prianie. Zatiaľ čo sa Japonsku darilo lepšie ako mnohým iným krajinám - s 230 000 prípadmi a necelými 3 400 úmrtiami, do nového roka vstupuje uprostred prudkého nárastu infekcií.

V stredu guvernér Tokia Yuriko Koike varoval, že hlavné mesto môže čeliť „explózii“ prípadov. Hneď na druhý deň Tokio prekonalo  jednodňové maximum nových infekcií.

Aj keď, ako Bach verí, bude možné prijať „primeraný“ počet návštevníkov, odborníci na zdravie poukázali na logistiku testovania a sledovania, ako aj na potenciál ďalšieho tlaku na už aj tak preťaženú tokijskú zdravotnícku infraštruktúru.

Začali platiť nové pravidlá medzi EÚ a Britániou
Veľká Británia definitívne . vystúpila z Európskej únie. Vo štvrtok o 23.00 h miestneho času (polnoc SEČ) sa skončilo prechodné obdobie, počas ktorého bola súčasťou jednotného trhu a colnej únie, a začala sa predbežne uplatňovať nová obchodná... Čítať ďalej
01 | 01 | 2021 | tasr


Znepokojujúce sú tiež rastúce náklady. Minulý mesiac organizátori oznámili, že posledný olympijský účet vzrástol o 2,8 miliardy dolárov - vrátane 900 miliónov dolárov na preventívne opatrenia proti Covidom - na 15,4 miliardy dolárov, z ktorých väčšinu zaplatia japonskí daňoví poplatníci.

Vlna rastúcich nákladov a obáv z koronavírusu sa spojila, aby obrátila japonskú verejnosť proti olympiáde. V decembrovom prieskume až 63% respondentov uviedlo, že hry by sa mali znova odložiť alebo zrušiť. Iba 27% uviedlo, že by sa mali konať.

Nasledujúcich pár mesiacov bude kritických. Očakáva sa, že Japonsko začne očkovať svoju populáciu najskôr vo februári. Tokio však už tretiu šancu nedostane - MOV a organizátori tvrdia, že ďalší odklad neprichádza do úvahy.

USA: Lekárnik zámerne znehodnotil stovky dávok vakcíny proti koronavírusu
01 | 01 | 2021 | sefredaktor