Mrazivá spoveď súdneho lekára, ktorý obhliada obete covidu. Najlepšie čo môžeme urobiť, je milovať!
01 | 01 | 2021 I Michal Filek

Norbert Moravanský je uznávaný súdny patológ. Pravidelne sa zúčastňuje obhliadok zomrelých na covid. Prednedávnom uverejnil na svojom facebooku veľmi silný a emotívny status. Opísal v ňom nielen svoje postrehy, ale ľudí vyzval predovšetkým na zodpovednú lásku. "Pozitívni príbuzní sa totiž vždy pýtajú, či to boli práve oni, ktorí k posteli svojej nemobilnej mamy či otca priniesli vírus, či mohli zabrániť tomu, aby sa to neprenieslo."




"Chce sa mi dnes zachytiť malý kus osobnej histórie, pretože to všetko, čo teraz žijem, unikne. My, súdni lekári, máme už niekoľko mesiacov iné dni a postrehy. Aby bolo jasné, o čo ide. Tu v Bratislavskom kraji vykonávame profesionálne prehliadky tiel zomrelých ľudí takmer výlučne kvalifikovaní súdni lekári či patológovia. Je to pre náš odbor echt významná skúsenosť a nikdy nekončiaci zdroj poznatkov o tom ako človek odchádza z tohto sveta a čo z jeho tela a okolia dokážeme prečítať a interpretovať," píše doktor Moravanský.




MUDr. Norbert Moravanský denne ohliada ľudí, ktorí zomreli na covid. Foto: facebook Norberta Moravanského.



Súdni lekári o zisteniach publikujú, prednášajú, vypovedajú pred súdom, píšu správy a znalecké posudky. Je to ich profesia a sú v tom fakt dobrí.




No čo je tá exkluzívna nová skúsenosť? Podľa Moravanského sú to covid úmrtia v domácom prostredí. Prostredníctvom statusu o tom podal svedectvo, pretože je to preňho neuveriteľná sonda do slvovenskej duša, do slovenskej národnej obmedzenosti, aj do našej snahy vybabrať so všetkým, aj s koronou, keď na to príde.


Vedec Čekan ohlasuje koniec slobody pre nezaočkovaných a teší sa na to
Napriek tomu, že vláda opakuje, že očkovanie proti Covidu povinné nebude, stále sa vynárajú pochybnosti o dobrovoľnosti. Ľudia sa boja, že povinné bude a ak aj nie, vlády krajín poschvaľujú také zákony, ktoré neozačkovaným skomplikujú život a... Čítať ďalej
31 | 12 | 2020 | Petra Demková



"Možno neviete, že to celé začína tým, že našim chlapcom, vodičom a pomocníkom v pohotovostnom prehliadkovom aute s majákmi zazvoní telefón. Operátori krajského operačného strediska nahlásia okolnosti prehliadky, informácie o zdravotnom stave, akútnej poruche zdravia, či zomrelý mal zvýšenú teplotu, horúčku či ťažkosti s dýchaním, či bol na teste, kedy, s akým výsledkom a kto je v jeho okolí, či ten niekto mal test s pozitívnym či negatívnym výsledkom, o aký test išlo či PCR alebo Ag, prípadne test protilátkový. Potom sa obliekame, niekedy ešte doma, ako napr. včera, keď pršalo ako z krhle, vystrojíme sa do bielej kombinézy, založíme si okuliare, štíty, dvoje rukavíc, obmotáme si pásku okolo zápästí, na tvár si dáme FFP2 či 3 a vyrážame. Prehliadka a kroky po mnohých domácnostiach sú malými krokmi pre jedného lekára, no veľkými krokmi do vašej intimity. Prekračujeme domáce tabu. Telefonicky požiadame príbuzných v karanténe s pozitívnymi či negatívnymi alebo neznámymi výsledkami testov, aby sa premiestnili do jednej miestnosti a opustili koridor prechodu. Postupne zozbierame útržky informácií a vykonáme prehliadku tela zosnulého tam, kde ho zanechala smrť alebo opustila posádka záchrannej zdravotnej služby po ukončení márnej snahy vytrhnutia jeho duše z Cháronovho člna. Málokto vie, že každé úmrtie človeka s podozrením na ochorenie Covid na mieste úmrtia testujeme všetkými dostupnými testami, teda jednak protilátkovými, ktorých dynamika imunoglobulínov triedy aspoň IgM a IgG môžu povedať niečo o tom, ako človek medzi tretinami ako v hokeji rádovo v týždňoch zápasil s vírusom SARS-CoV-2, teda koronavírusom. A áno, vykonávame aj antigénový test, ktorý by aj po smrti mal vykazovať pozitivitu najmä vtedy, ak ochorenie mohlo zvíťaziť a mohlo viesť priamo k smrti. Nazývam to veštenie z koronových prúžkov. Neskôr sa k tomu celému pridávajú zistenia vyplývajúce z pitvy a mikroskopického vyšetrenia, ale to je iný príbeh," opísal lekár podrobne, čo denno-denne zažíva on, aj jeho kolegovia v teréne.




V čakaní na výsledok farebnej zmeny imunochromatografického prúžku je ten čas, tých pár minút, keď profesionálne dvíhajú oči a dívajú sa okolo. "Snažíme sa nevidieť a hlavne si nepamätať tie intímne detaily poukazujúce na krehké vzťahy našich koronových životov a úmrtí. Medzi tými prúžkami korony na kuse plastu sa totiž odohrávajú naše výčitky, obavy, ospravedlnenia, ale aj obrazy lásky, odovzdanosti, nezištnosti aj pomoci. Pozitívni príbuzní sa totiž vždy pýtajú, či to boli práve oni, ktorí k posteli svojej nemobilnej mamy či otca priniesli vírus, či mohli zabrániť tomu, aby sa to neprenieslo. Niektorí z nás sa však okamžite obrnia tým, že oni to určite neboli, že vtedy práve boli niekde na teste, že im nič nebolo, že to možno sused, vodoinštalatér, záchranári, lekári, sestry domácej starostlivosti."


Od rána platia sprísnené opatrenia. Pozrite si prehľad sprísnení a výnimiek
Vláda SR vo štvrtok schválila návrh na sprísnenie opatrení pred šírením pandémie nového koronavírusu. Platiť budú od 1. januára 2021 v čase od 05.00 h do 01.00 h nasledujúceho dňa, obmedzenie končí uplynutím 24. januára. Prinášame vám prehľad... Čítať ďalej
01 | 01 | 2021 | tasr


Ľudia sa vraj pýtajú a hľadajú svoje odpovede. Niekedy jednoduché, niekedy väčšinové, inokedy odpovede bezobsažné, obalené aurou alkoholu, zatrpknutosti a beznádeje a inokedy hlúpe, primitívne, ubližujúce. Pri mŕtvom človeku sme vtedy všetci, celý vesmír mudrcov aj tých menej múdrych, nedovzdelaných a príkrych.




"A ešte jedna vec o nás vypovedá viac, ako si vieme v takejto situácii predstaviť. Existuje jedna kolónka Listu o prehliadke mŕtveho, kde sa uvádza, aké najvyššie vzdelanie zomrelý človek dosiahol a kde naposledy pracoval, aké mal povolanie. Jednoduchá otázka nad jedným listom papiera, špička pera opisuje oblúk nad riadkom a zostáva ticho. Neverili by ste, ale v troch prípadoch z desiatich príbuzní starej mamy, či dokonca mamy alebo otca nevedia, akú školu mŕtvy absolvoval a čím vlastne bol."




Norbert Moravanský, podľa vlastných slov, nevie tento fenomén interpretovať a vraj vlastne ani radšej nechce, pretože sú to všetko navštívenky z našej intimity, kde sme my pozorovatelia len na chvíľu v čakaní na koronové prúžky.




"Nevieme, čo presne máme robiť a kedy v akom čase. Nemusíme všetkému rozumieť a so všetkým súhlasiť, nemusíme veriť vede, Ježišovi Kristovi a dokonca ani svojim skúsenostiam, no môžeme milovať, milovať bez porozumenia. Buďme pri svojich blízkych blízko a pritom bezpečne. Počítajme s tým, že sviňa Korona ide po tej mape a vyberá si, ťažko zatiaľ spoľahlivo povedať, podľa čoho si vyberá, ale vyberá si spoľahlivo. Neschováme sa, môžeme len premýšľať a milovať tých, z ktorých sme vzišli a ktorí sú vedľa nás."


Exminister Šimko: "V spoločnosti je atmosféra, čo neberie ohľad na prezumpciu neviny"
Bývalý minister vnútra a obrany Ivan Šimko súcití s pozostalými bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského. Zároveň však uvažuje, “ako nezávislá by musela byť komisia, ktorá bude skúmať, čo sa vlastne stalo, aby jej rozorvaná slovenská... Čítať ďalej
01 | 01 | 2021 | Ivan Brožík