Ako Bidenova skúsenosť so studenou vojnou sformovala jeho prístup k Rusku (Andrew Roth)
01 | 01 | 2021 I Diana Zaťková

Komentár Andrewa Rotha (The Guardian)


Roky formovania novozvoleného amerického prezidenta týkajúce sa kontroly zbrojenia v ZSSR naznačujú, ako môže jednať so svojím ruským proťajškom - Putinom. Zamýšľa sa pre Guardian jeho moskovský korešpondent Andrew Roth.


Studená vojna sa v roku 1988 blížila ku koncu, keď vtedajší senátor Joe Biden absolvoval ďalšiu návštevu Sovietskeho zväzu kvôli rokovaniam o kontrole zbraní. V tom čase sa v Moskve cítil dosť pohodlne na to, aby so sebou priviedol aj hosťa - svojho dospievajúceho syna.


"Prekážalo by ti, syn môj, Hunter Biden, sedieť a počúvať? Otec sa zaujíma o medzinárodné záležitosti a diplomaciu,“ uviedol podľa tlmočníka sovietskeho ministerstva zahraničných vecí Viktora Prokofjeva otec Biden na stretnutí.


Fotografia zo stretnutia ukazuje, že Bidenov syn sedel v čele stola, keď jeho otec a Andrej Gromyko, predseda prezídia Najvyššieho sovietu ZSSR, rokovali o ratifikácii zmluvy o jadrových silách stredného dosahu. "To bolo mimoriadne neobvyklé," povedal Prokofjev. "Pre mňa ako sovietskeho človeka to bolo obzvlášť zarážajúce."


ODHALENÉ: Putin chce do sveta pustiť smrteľnú ebolu
29 | 12 | 2020 | Diana Zaťková

Keď Joe Biden budúci mesiac vstúpi do Bieleho domu, prinesie so sebou takmer polstoročie zahraničnopolitických skúseností, čo z neho robí jedného z najskúsenejších vyslancov, aký bol kedy zvolený za prezidenta. „Joe poznal Sovietsky zväz, pozná Rusko, má skúsenosti s Vladimírom Putinom a chápe, čo je možné, a čo pravdepodobne nie,“ uviedol bývalý senátor Bill Bradley, ktorý s ním v roku 1979 navštívil Moskvu.


Keď sa Biden chválil týmito povereniami, spomenul si, že v roku 1979 krátko sedel naproti Leonidovi Brežnevovi v Kremli pred rokovaniami so sovietskym premiérom Alexejom Kosyginom. „Brežnev bol celý sivý. Nevedeli sme to, ale už bol chorý a umieral. Sovietsky prezident sa po úvodoch ospravedlnil a odovzdal vedenie stretnutia Kosyginovi,“ napísal Biden v spomienkach z roku 2007. O štyri roky neskôr príbeh zopakoval Putinovi.


Ale Andrej Kozovoj, historik na univerzite v Lille a autor pripravovaného životopisu sovietskeho vodcu, pri podrobnom pohľade na delegáciu poznamenal, že Brežnev vo svojich denníkoch nikdy nespomína stretnutie s týmito americkými senátormi. Rovnako tak ani jeho sekretárka, ani nikto iný.


"Majdan bol biznis" - hovorí ukrajinský prokurátor - "USA na ňom zarobili 50 miliárd"
USA zorganizovali ukrajinský majdan, aby pripravili Kyjev o 50 miliárd dolárov. Netvrdí to tak len tak hoci-kto. Vyhlásil to Renat Ravelievič Kuzmin, vplyvný ukrajinský prokurátor, politik a právnik, angažovaný v procesoch napríklad s Leonidom... Čítať ďalej
29 | 12 | 2020 | Ivan Brožík

"Brežnev nebol na žiadnom stretnutí, na ktorom by som bol, a bol som na všetkých stretnutiach delegácie na tejto ceste," uviedol Bradley. Aj bývalý senátor Carl Levin potvrdil, že Brežnev tam nebol. Bidenov tím neodpovedal na žiadosť o komentár.


Biden už predtým čelil kontrolám kvôli tvrdeniam o svojich zahraničných dobrodružstvách. Počas primárnych demokratických pretekov začiatkom tohto roka opakovane tvrdil, že bol uväznený juhoafrickým apartheidom pri pokuse navštíviť Nelsona Mandelu vo väzení. Americké noviny tento príbeh vyšetrili a odhalili. Biden nakoniec uznal: „Nebol som uväznený, bol som zastavený. Nebol som schopný sa dostať tam, kam som chcel.“


Brežnev v jeho pamätiach prepožičiava mladému Bidenovi vážnosť. "Ale v tom čase," povedal Kozovoj, bol  Biden iba „jedným malým ozubeným kolieskom v Carterovom stroji", ktorý bol vyslaný do Moskvy, aby pomohol zmierniť domáce obavy týkajúce sa zmluvy SALT II.


Trump by vraj mohol vyhlásiť stanné právo a povolať do Washingtonu armádu
29 | 12 | 2020 | sefredaktor

Niekoľko sovietskych úradníkov sa o zvolenom prezidentovi vo svojich pamätiach zmieňuje  a výstrižky sovietskej tlače úctivo poznamenávajú príchod senátorov do Leningradu a Moskvy. Bradley pripomenul, že stretnutie s Kosyginom trvalo tri hodiny a uviedol, že delegáti sa tiež stretli s predstaviteľmi ministerstva zahraničia a obedovali s vysokým vojenským úradníkom.


Joseph Biden (right) sits opposite Andrei Gromyko, chairman of the Supreme Soviet of the USSR, during negotiations in Moscow in 1988 to ratify the intermediate-range nuclear forces treaty.

Joseph Biden (vpravo) sedí oproti Andrejovi Gromykovi počas rokovaní v Moskve v roku 1988 Zdroj: TASS/Getty Images

Pri týchto prvých výletoch Biden pestoval bojovný štýl svojich stretnutí so sovietskymi vodcami. Ten sa stal jeho charakteristickým znakom. Ak Donald Trump prišiel do Moskvy sledovať obchody s nehnuteľnosťami a Bernie Sanders sa snažil spojiť Burlington a Jaroslavľ ( Sanders tvrdo pracoval na nájdení sesterského mesta v Rusku, keď bol v 80. rokoch starostom mesta Burlington a Moskva videla šancu na propagandu, pozn. red.), tak tu boli Bidenové desaťročia, ktoré strávil tým, že ukazoval, ako môže bojovať so silným, ráznym a odhodlaným Kremľom.


Je to úloha, ktorú si budúci mesiac zopakuje s Putinom, keďže má vypršať nová zmluva START o strategickom znížení zbrojenia.


WHO varuje, že pandémia Covid-19 nie je ani posledná ani "tá najväčšia"
Odborníci Svetovej zdravotníckej organizácie varovali, že hoci pandémia koronavírusu bola veľmi závažná, „nemusí byť nevyhnutne tá najväčšia“, a že svet sa bude musieť naučiť s Covid-19 žiť, informuje Guardian. Čítať ďalej
29 | 12 | 2020 | Diana Zaťková

"Som z Delaware a máme príslovie - nesmieš sa posrať, povedal Biden Kosyginovi v roku 1979," spomínal Levin. Na otázku, ako to vyznelo v ruštine, tlmočník odpovedal: „Nemôžete oklamať súdruha.“ Bidenovi sa to zjavne páčilo a túto vetu opakoval takmer doslovne - „nemôžeš oklamať klamára“ - počas svojej ďalšej cesty v roku 1984.


V Rusku si ho však pamätajú ako zástancu uvoľnenia vzťahov, ktorý sa usiloval o prekonanie priepasti medzi Moskvou a Washingtonom, aj keď vzťahy na začiatku 80. rokov skolabovali. Pesimisti tvrdia, že vzájomná nedôvera teraz môže byť ešte horšia.


„Keby sme mali Bidena v 70. a 80. rokoch v Bielom dome, ľudia by sa nemuseli báť,“ uviedol Sergej Karaganov, významný odborník na zahraničnú politiku. Pripomenul, aký dojem vtedy Biden urobil: „Americký, dobre vyzerajúci, podnikavý ľavičiar“.


Pentagon odmieta Bidenove tvrdenia, že bráni prechodu moci
29 | 12 | 2020 | Diana Zaťková

V Rusku sa po Bidenovom zvolení stala okamžite virálna jeho reč z televízneho rozhovoru v roku 1979.  "Myslím si, že vyhliadky na sovietsko-americké vzťahy sú dobré," hovorí vážne Biden pred tým, ako sa pustil do obchodného rozhovoru o SALT II (nakoniec zlyhal, ale obe strany dodržiavali obmedzenia počtu a typu rakiet do roku 1986).


Sovietska invázia do Afganistanu v roku 1980 vzťahy medzi Bielym domom a Kremeľom hlboko zmrazila.  Biden sa do Moskvy vrátil až v roku 1984. Pripojil sa k vtedajšiemu senátorovi Williamovi Cohenovi, aby odovzdali súkromnú správu od Ronalda Reagana o „novom prístupe ku kontrole zbraní“.


Podľa všetkého títo dvaja vzali svoju misiu smrteľne vážne. O dva roky neskôr Reagan a Michail Gorbačov počas summitu v Reykjavíku vážne diskutovali o odstránení všetkých jadrových zbraní.


Za našou severnou hranicou sa nachádza najväčšia vojenská základňa USA na svete
Spojené štáty premenili Poľsko na 51. členský štát únie. A to nie je všetko, nestačí im tam mať vojenské základne, preto budujú z celého Poľska jedinú kompaktnú pevnosť americkej armády. Čítať ďalej
29 | 12 | 2020 | Ivan Brožík

Biden sa vrátil s delegáciou a so svojím synom v závese v roku 1988, aby rokoval o ratifikácii zmluvy o jadrových silách stredného dosahu s Gromykom, svojím sovietskym náprotivkom. Zmluva už bola podpísaná. "Toto bolo do značnej miery vopred dobre zorganizované a pripravené stretnutie, kde každý sleduje reč toho druhého," uviedol prekladateľ Prokofjev. INF, ktorý v skutočnosti zakazuje jadrové rakety, ktoré by mohli byť vypustené zo Sovietskeho zväzu do Európy a naopak, je jednou z niekoľkých kľúčových dohôd, ktoré USA za vlády Trumpa ponechali.


Ďalšia Bidenova veľká návšteva Moskvy neprišla ďalších 20 rokov. Putin dominoval ruskej politike celé desaťročie a zhoršili sa aj vzťahy. Rozhovor sa od studenej vojny posunul od kontroly zbraní a vojenskej rovnováhy k otázkam podpory demokracie a ekonomiky.


Amerika sa pokúša o globálnu nadvládu, konštatuje Kremeľ
29 | 12 | 2020 | Diana Zaťková

Bradley však uviedol, že desaťročia politických skúseností sú stále relevantné. "Joe nie je manipulovateľný," pripomenul Trumpovo stretnutie s Putinom. "Ak by existovala šanca na nový vzťah s Ruskom, potom by to malo väčšiu šancu prísť s Bidenom ako s Trumpom."


Biden však povedal vodcom opozície (a podľa niektorých názorov aj Putinovi), že by sa nemal uchádzať o tretie volebné obdobie. Niekoľko ruských analytikov je presvedčených, že prekročil červenú čiaru. "Putin si pamätá osobné útoky," uviedol Karaganov. "Nikdy na to nezabudne."


V Rusku zomrelo na COVID-19 trikrát viac ľudí, než uvádzajú štatistiky
V Rusku zomrelo v dôsledku ochorenia COVID-19 už viac ako 186.000 ľudí, teda trikrát viac, než uvádzajú oficiálne štatistiky. V pondelok to potvrdila podpredsedníčka ruskej vlády Taťjana Golikovová, ktorú citovala agentúra AFP. Čítať ďalej
29 | 12 | 2020 | tasr