Žilinská nemocnica je krok od katastrofy
31 | 12 | 2020 I Ivan Brožík

Žilinská nemocnica bojuje s katastrofou. Stopäťdesiat jej zamestnancov je nakazených koronavírom. Vedenie už nemá koho nasadzovať do služieb.


Žilinská Fakultná nemocnica s poliklinikou v týchto dňoch bojuje s personálnymi problémami, do práce z dôvodu karantény pri ochorení COVID-19 nemôže nastúpiť 156 lekárov, sestier a ďalších zdravotníckych i nezdravotníckych pracovníkov. Ako informovala hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková, niekoľko ďalších desiatok zamestnancov je práceneschopných z odlišných zdravotných dôvodov. Informáciu priniesol portál startitup.sk.


„Aktuálne nám chýba takmer štvrtina sestier, najväčšie ťažkosti pociťujeme na oddelení liečebne dlhodobo chorých, na oddelení vnútorného lekárstva, onkológii, chirurgii a úrazovej chirurgii. Maximálne sme využili dostupné vnútorné kapacity, ľudí preraďujeme zo všetkých oddelení, ale musíme personálne pokryť tiež mobilné odberové miesta a zároveň novovznikajúce vakcinačné centrum,“ uviedol medicínsky riaditeľ FNsP Žilina Igor Bízik.

Kritický stav vranovskej nemocnice: Pre COVID-19 jej hrozí zatvorenie!
Zdravotníci v nemocniciach sú preťažení, je ich málo a navyše sa dramaticky míňajú aj voľné lôžka pre koronavírusových pacientov. Okresnej nemocnici vo Vranove nad Topľou dokonca hrozí uzavretie. Čítať ďalej
19 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


„Momentálne je v žilinskej nemocnici hospitalizovaných už 82 ľudí s pozitívnym výsledkom PCR testu na COVID-19. V červenom pavilóne liečebne dlhodobo chorých je voľné posledné lôžko, v reprofilizovanom pavilóne urológie sú momentálne plne obsadené všetky anestéziologické lôžka pre pacientov vyžadujúcich ventilačnú podporu,“ priblížila aktuálnu situáciu Záteková.

Podľa medicínskeho riaditeľa nemocnice je situácia vážna a zhoršuje sa v celom Žilinskom kraji. „Nevieme, ako dlho dokážeme stav za takýchto okolností udržať. Vzhľadom na otvorené lyžiarske strediská a ubytovacie zariadenia vôbec nevieme predikovať, čo bude ďalej. Každý deň riešime nové rozpisy služieb, bohužiaľ, aj priamo na Štedrý deň sme museli akútne osloviť niekoľko zdravotníkov v rámci ich voľna,“ dodal Bízik.

Takmer 70% pacientov má príznaky Covidu až sedem týždňov po prepustení z nemocnice
Nová štúdia naznačuje, že viac ako dve tretiny pacientov hospitalizovaných kvôli koronavírusu naďalej trpia oslabujúcimi príznakmi viac ako sedem týždňov po prepustení, informuje Mirror. Čítať ďalej
11 | 11 | 2020 | Diana Zaťková