Pellegrini: Nie je ľahké čeliť kríze, vláda amatérov a labilného premiéra zlyháva
31 | 12 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Koronakríze nie je ľahké čeliť, keď vláda „plná amatérov a psychicky labilného premiéra“ zlyháva v základných manažérskych postupoch.


V rozhovore pre TASR to vyhlásil expremiér a líder strany Hlas-SD Peter Pellegrini. Uplynulý rok označil za turbulentný. Kríza podľa neho skúša existenčne a zdravotne všetkých, pričom vláda nevie dodať ľuďom pomoc. V súvislosti s koalíciou hovorí o rozbití sociálneho dialógu, papalášizme, chaotických opatreniach či rozvrátení ústavného poriadku. Vyzdvihol však trpezlivosť ľudí, ktorá sa podľa neho pri koronakríze ukázala.

„Neviem, čo je horšie, či ich amaterizmus alebo devastačné škody, ktoré páchajú na štáte a dôvere k nemu,“ uviedol Pellegrini na adresu vlády. Zároveň upozornil na radikalizáciu spoločnosti a na riziká s tým spojené. Skonštatoval, že koalícia v hodnotovej oblasti zaviedla papalášizmus, spomenul kauzy predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina). „Prijímajú opatrenia a vzápätí ich porušujú. V politickej oblasti zlyhali totálne,“ zdôraznil.

Tragédiou koalície je, že zneužíva trestné právo v politickom boji, tvrdí Fico
Najväčší omyl a tragédia vládnej koalície je, že zneužíva trestné právo v politickom boji. Tvrdí to predseda opozičnej strany Smer-SD Robert Fico. Čítať ďalej
31 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Poukázal i na spory v koalícii. „Jeden druhého posiela preč z vlády, opatrenia nezabrali a krachujú im jednotlivé odvetvia hospodárstva. V sociálnej oblasti zrušili trinásty dôchodok, obedy zadarmo, na samosprávy sa vykašľali, hoci práve tie im najviac pomohli. V právnej oblasti rozvrátili ústavný poriadok a z ústavy si urobili trhací kalendár. Sú v konflikte s prezidentkou, ktorá sa už na to všetko nemôže dívať. V tomto politickom marazme vládnej koalície nájsť jedno pozitívum je nesmierne ťažké,“ hovorí expremiér.

Ako pozitívum pri hodnotení uplynulého roka uviedol trpezlivosti ľudí a silu samospráv, ktoré sa ukázali pri kríze. Na tom podľa jeho slov treba stavať do budúcnosti. „Ale nesmie sa to nikdy zneužívať, ako to urobil Matovič. Je to morálna devíza do budúcnosti, na ktorej môžeme stavať,“ dodal.

Na Slovensko sa vrátili politické vraždy či aspoň "trest" smrti (Ivan Brožík)
Niekedy počas dňa desiateho decembra previezli zadržaného bývalého policajného prezidenta generála Milana Lučanského z vyšetrovacej väzby so zraneniami do nemocnice. Začal sa smutný príbeh s tragickým koncom a ďalekosiahlymi politickými... Čítať ďalej
29 | 12 | 2020 | Ivan Brožík