Vojna medzi Naďom a Beblavým. Lietali slová ako „sedlák“ či „trápny“
30 | 12 | 2020 I Imrich Kovačič

Aj napriek jasnému plánu očkovania, ktorý hovorí o tom, kedy sa ktoré skupiny budú vakcinovať, boli prednostne vybavení niektorí politici. A nielen oni. Okamžite sa tak začalo hovoriť o papalášskych manieroch. Olej do ohňa prilial aj bývalý poslanec Miroslav Beblavý.


Na Facebooku sa strhla prestrelka medzi Miroslavom Beblavým a ministrom Jaroslavom Naďom. Beblavému nedávno vyšla kniha, ktorá sa zaoberá papalášizmom a tak sa expolitik pasoval do úlohy odborníka na tento spoločenský jav.

„Chápem, že ľudia, ktorým chýba akákoľvek kultúra, si nevšimnú, že im chýba aj politická kultúra. Ale predbehnúť sa pred babičky, deduškov, zdravotníkov, učiteľov, o 5 miliónoch Slovákov ani nehovoriac a potom sa tým chváliť a vydávať to za obeť, to vyžaduje niečo viac ako len obyčajný zmysel pre papalášstvo. Vyžaduje to žalúdok z nerezovej ocele,“ napísal ostro Beblavý, konkrétne na adresu ministra obrany Jaroslava Naďa.

„Ak minister obrany vzdáva hold svojmu generálovi za to, že sa predbehol v rade, je to nielen sedláčina, ale je to aj priame podrývanie údajného komunikátu. Asi sme nechceli ľuďom povedať, že na vakcínu treba hrdinstvo,“ myslí si Beblavý a naráža tak na plán očkovania, podľa ktorého by mala byť armáda vakcinovaná až v ďalších kolách.

Bude mať Mikas problémy? Zmenou vyhlášky sa už zaoberá aj Generálna prokuratúra
Hlavný hygienik Ján Mikas môže mať so svojou nečakanou zmenou vyhlášky ešte problémy. Jeho krok totiž preskúmava Generálna prokuratúra. Čítať ďalej
28 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Táto poznámka nenechala chladného samotného ministra Naďa a zostra sa pustil do exposlanca. „Takže náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR tým, že svojim osobným pozitívnym príkladom pre všetky uniformované zložky sa dal zaočkovať, mimochodom ako jeden z pilierov kritickej infraštruktúry štátu, sa „predbehol“ a ja som „sedlák“. Nuž, pán Beblavý, Vy ste už ostal tejto krajine iba na smiech,“ reagoval na Beblavého minister Naď.

Naď Beblavému zároveň vytkol, že zničil všetky strany, okolo ktorých sa motal. „Ale to, že Vaša zaslepenosť a nenávisť Vám neumožňuje vidieť to, aký dôležitý efekt má osobný príklad nepolitika generála ozbrojených síl, tých ozbrojených síl, ktoré nasadzujú tisíce vojakov na pomoc ľuďom počas koronakrízy, tak to už je vrcholne trápne a na plač. Je mi z Vás smutno,“ zaklincoval Naď.

Polícia SR šíri propagandu namiesto informácií. Z peňazí nás všetkých
Komentár Petry Demkovej Čítať ďalej
29 | 12 | 2020 | Petra Demková


Podľa Beblavého je mrazivo úsmevné, ak sa pod zámienkou obete pre verejné blaho predbehne s očkovaním štátny tajomník či podpredseda parlamentu. Zároveň však zdôraznil, že papalášstvo sa netýka iba politikov pri moci.

„V banskobystrickej nemocnici sa sami pochválili, že prvú si vakcínu dala pichnúť pani riaditeľka, ktorá ani nie je zdravotníčka a hneď za ňou jej zástupca, šéf zjavne covidovo najrizikovejšieho oddelenia urológie, ale najmä poslanec SMERu. Bez ich líderstva by určite tí ostatní lekári a sestry vakcínu odmietli – chápem, museli sa obetovať a ísť prví.“

Exposlancovi sa tiež nepozdávala vyhláška hlavného hygienika, ktorá povolila aj poslancom, ktorí majú pozitívny test na COVID-19, chodiť do parlamentu. Podľa Beblavého je papalášstvo výsadou všetkých, ktorým chýba odstup od seba samých. „Ja im prajem, nech sa spamätajú. A prestanú robiť hanbu sebe aj nám,“ uzavrel.

Baránek: Lučanský neprežil väzbu v demokratickej krajine. To je absolútna deštrukcia akejkoľvek právnej istoty
30 | 12 | 2020 | sefredaktor