Za našou severnou hranicou sa nachádza najväčšia vojenská základňa USA na svete
29 | 12 | 2020 I Ivan Brožík

Spojené štáty premenili Poľsko na 51. členský štát únie. A to nie je všetko, nestačí im tam mať vojenské základne, preto budujú z celého Poľska jedinú kompaktnú pevnosť americkej armády.


Počas široko medializovanej návštevy ministra zahraničia USA M. Pompea v Poľsku bola podpísaná bilaterálna dohoda o rozšírení americko-poľskej vojenskej spolupráce, avšak o obsahu tohto spoločného dokumentu sa nikde v tlači nehovorilo. Konštatoval to web vpk.name.


Situácia sa trochu vyjasnila až po ratifikácii zmluvy poľským prezidentom A. Dudom. Avšak aj vtedy sa novinári venovali iba všeobecným smerom realizácie spoločných vojenských projektov oboch krajín.

Aj keď úplné znenie zmluvy , ktoré má 64 strán, bolo zverejnené v auguste, o jej podrobnostiach sa začalo aktívne diskutovať až v polovici decembra, štyri mesiace po podpísaní zmluvy s USA. Zároveň sa ukázalo, že podstata zmluvy nespočíva v deklarovanej rozsiahlej spolupráci, ale predovšetkým v všestrannom rozšírení a rozvoji poľskej vojenskej infraštruktúry s cieľom zabezpečiť rozmiestnenie amerických síl v Poľsku.

"Moskva nebude súčasťou pretekov v zbrojení", tvrdí šéf ruského generálneho štábu
Šéf ruského generálneho štábu prehlásil, že Moskva nemá v úmysle pripojiť sa k závodom v zbrojení a oveľa viac sa zaujíma o stabilizáciu sveta, informuje portál RT. Čítať ďalej
26 | 12 | 2020 | Marek Molnár


Podľa poľských dohôd dnes môže byť na poľskom území umiestnených až 6 tisíc amerických vojakov. Ale podľa dohody podpísanej v auguste bude v Poľsku pripravená infraštruktúra, ktorá pojme až 20 tisíc amerických vojakov počas obdobia cvičení alebo v prípade zhoršenia situácie v regióne. Mimochodom, nie každý štát v USA sa môže pochváliť takýmito možnosťami.

Najskôr sa vytvoria pohodlné podmienky pre umiestnenie veliacich prvkov. Za týmto účelom bude v Poznani vyvinutý celý komplex - budovy boli vybavené tak, aby vyhovovali operačným skupinám jednej z amerických divízií a 5. armádneho zboru, boli vybavené komunikačnými a informačnými systémami, boli v nich postavené obytné miestnosti pre 700 osôb, jedáleň na organizáciu stravovania, centrum pre bojový výcvik.

Nová školiaca infraštruktúra sa objaví na cvičiskách v Zhagane, Torune a Skvezhine. Budú slúžiť na bojový výcvik jednotiek americkej obrnenej bojovej brigády umiestnených v Poľsku. Pre 4,8 tisíc členov tejto jednotky v mestách Swietoszów, Trzeben a Pstrazhe vyrastú nové kasárne a podporné zariadenia, veliteľstvo brigády a sedem práporov, sklady na uchovávanie vojenského materiálu a technických prostriedkov. Všetky lokality budú vybavené komunikačnými a informačnými systémami.

Americká rozviedka je nešťastná zo slangu ruských vojakov. Nerozumejú im vôbec nič
Hovorová reč ruskej armády znie Američanom ako špeciálny typ šifrovania, ku ktorému nemožno nájsť kľúč. Uviedol News.rambler.ru. Čítať ďalej
03 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič


V Sventoszowe sa okrem toho plánuje výstavba ďalšej železničnej trate a vybudovanie rámp pre nakladacie zariadenia na nástupištiach, vybudovanie skladu paliva s objemom 3,8 tisíc metrov kubických pohonných hmôt a čerpacej stanice pre 3 tisíc metrov kubických pohonných hmôt. Na cvičisku v Toruni budú postavené kasárne a jedáleň pre 430 osôb, aby sa tam mohla ubytovať americká armáda.

V oblasti umiestnenia vojenskej jednotky poľských špeciálnych síl v Lublinci sa plánuje vytvorenie operačnej základne pre jednu rotu amerických jednotiek špeciálnych operácií.

Už niekoľko rokov pokračujú aktívne práce na výstavbe amerických vojenských zariadení v areáli vojenskej dopravnej leteckej základne v Povidze. Okrem tu vybudovanej skladovacej základne APS (Army Prepositioned Stock) pre americkú vojenskú techniku ​​sa plánuje aj umiestnenie leteckých jednotiek americkej armády, síl špeciálnych operácií a zariadení PVO.

Nemecko, ktoré je závislé od USA, preceňuje svoje sily, tvrdí Moskva
30 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


V Poľsku sa začína výstavba pristávacích a odstavných plôch, umývacích a čerpacích staníc pre 51 vrtuľníkov, hangárov na ich údržbu, ako aj ďalšej potrebnej pozemnej infraštruktúry na rotačné alebo trvalé dislokovanie dvoch práporov vrtuľníkov, vybavenie veliteľského stanovišťa pre jeden protilietadlový prápor, ktorý je možné nasadiť v prípade zhoršenia situácie.

Ani to ešte nie je úplný výpočet. Pre potreby americkej armády sa v Poľku uskutočňuje výstavba skladovacích priestorov - 31 zväzkových skladov na skladovanie streliva s celkovou hmotnosťou 5,67 tisíc ton, sklad paliva s objemom 5,7 tisíc metrov kubických s plniacim systémom na 3 tisíc metrov kubických, vybavenie komplexu na umiestnenie veliacich a kontrolných orgánov - jedno veliteľstvo brigády a štyri veliteľstvá práporu.

začala sa výstavba šiestich kasární s kapacitou 2400 ľudí a dvoch jedální pre 2850 vojakov.

Powidz by sa mal stať jednou z hlavných amerických základní v Poľsku, ktorá by kapacitne prevyšovala väčšinu amerických bodov nasadenia v Nemecku. Na letisku tejto základne sa navyše môžu nachádzať lietadlá všetkých typov vrátane najťažších C-5.

Rusko finišuje s prelomovým systémom raketovej obrany (VIDEO)
Rusko v roku 2021 ukončí prácu na prelomovom raketovom systéme protivzdušnej obrany S-500. Čítať ďalej
29 | 11 | 2020 | Ivan Brožík


Američanom však jedna dopravná letecká základňa v Povidze nestačí. Preto sa na letisku Wroclaw- Strachowice okrem toho vytvára ďalšia takzvaná základňa APOD (Aerial Port of Debarkation) . Jej schopnosti umožnia súčasne prijímať a obsluhovať až štyri lietadlá C-5 alebo iné stroje s podobnou nosnosťou. A ak vezmeme do úvahy miesto na vykládku a skladovanie výbušných materiálov, potom možno v prípade potreby umiestniť ďalšiu C-5.

Na zabezpečenie plného fungovania základne APOD vo Vroclave bude vybudovaný osobný a logistický terminál, ďalšia železničná trať a nakladacie rampy, budovy na dočasné ubytovanie až pre 550 osôb, jedáleň pre 450 osôb, športový areál, zdravotné stredisko, nová administratívna budova, pošta, sklad zbraní. , opravovňa, parkovisko. Základňa bude vybavená modernými telekomunikačnými a bezpečnostnými systémami.

Okrem Povidze a Wroclaw-Strachowice však plánujú USA vybaviť ďalšie dve letecké základne APOD v Poľsku - v Krakow-Balice a Katowice-Pyrzowice. Každá z nich bude mať schopnosť slúžiť súčasne dvom lietadlám C-5 a na svojom území pojme až 550 osôb. Na oboch letiskách budú vybudované miesta pre nakládku a skladovanie výbušných materiálov, kde môže byť umiestnená ďalšia C-5. Na leteckých základniach v Krakove a Katoviciach sa v proporcionálnom rozsahu vytvorí rovnaká infraštruktúra ako vo Vroclave. Na letisku v Krakove bude zároveň potrebné vykonať práce na výstavbe novej dráhy pre príjem ťažkých lietadiel C-5.

Trumpovo dedičstvo aj v podobe súmraku kedysi zvučného mena armády USA
Konzervatívny americký think tank Heritage Foundation zverejnil výročnú správu o sile Spojených štátov a schopnosti ich armády plniť globálne zámerye Washingtonu. Takzvaný Index vojenskej sily USA do roku 2021 je o to zaujímavejší, že ho možno... Čítať ďalej
28 | 11 | 2020 | Ivan Brožík


V Poľsku sa vytvorí rozsiahla infraštruktúra na podporu činností bezpilotného letectva USA na operačnej a strategickej úrovni vrátane leteckých útokov.

Letecká základňa Miroslavets sa kvalifikuje ako pomocná základňa pre americké drony. Podobné zariadenie sa plánuje vytvoriť na leteckej základni v Dembline, kde sídli cvičné krídlo poľských vzdušných síl. Charakteristickým rysom týchto základní je, že sú čo najbližšie k ruským a bieloruským hraniciam - od Miroslavetov po Kaliningradskú oblasť 270 km, od Demblinu po Brest 120 km.

Okrem vyššie spomenutých výcvikových stredísk v Zhagane, Torune a Skvezhine bude hlavným dejiskom cvičení jednotiek americkej armády cvičisko Drava-Pomorsky. Po ukončení všetkých prác na modernizácii výcvikovej základne bude môcť súčasne pojať až 3,6 tisíc vojakov. Centrálnym zariadením v Drawsku bude systém taktickej bojovej simulácie a systém hodnotenia výsledkov streľby. Práve finančná pomoc USA výrazne urýchlila implementáciu týchto systémov.

Modernizácia celej vojenskej infraštruktúry ustanovená americko-poľskou dohodou vo všeobecnosti zabezpečí stálu prítomnosť asi 6 000 amerických vojenských formácií na poľskom území.

V prípade zhoršenia situácie v regióne možno toto zoskupenie urýchlene posilniť presunom ďalších vojakov pomocou leteckých základní APOD vo Vroclave, Krakove a Katoviciach. Rozostavaná infraštruktúra zvýši počet amerických vojakov v Poľsku na 20 tisíc.

Budovanie vojenského potenciálu NATO a USA v blízkosti hraníc s Bieloruskom a Ruskom bolo dlho predmetom záujmu vojensko-politického vedenia oboch štátov. Rastúci rozsah zahraničnej vojenskej prítomnosti v pobaltských štátoch a Poľsku vedie k narušeniu strategickej rovnováhy vo východnej Európe.

Ruské riadené protilietadlové strely s rýchlosťou Mach 6 už visia pod Suchojmi (VIDEO)
Ruské armádne médiá zverejnili zábery vypustenia riadených striel R-37M vzduch-vzduch dlhého doletu a so šesťnásobnou rýchlosťou zvuku z lietadla Suchoj Su-35S. Čítať ďalej
15 | 10 | 2020 | Ivan Brožík