Pri zemetrasení v Chorvátsku údajne zomrelo jedno dieťa (AKTUALIZOVANÉ)
29 | 12 | 2020 I Diana Zaťková/TASR
V utorok zasiahlo Chorvátsko ďalšie silné zemetrasenie. V okolí chorvátskeho hlavného mesta Záhreb malo  zemetrasenie silu 6,3 stupňa. Hlavný denník ako prvý
Séria zemetrasení v Chorvátku. Napoludnie cítili ľudia záchvevy aj v Bratislave a Trnave
Corvátsko sa už niekoľko dní potýka so záchvevmi pôdy, najnovšie sa silné otrasy objavili včera neďaleko Záhrebu. Dnes na poludnie - cca 12.22 bolo hlásené chvenie v budovách aj z východnej časti Bratislavy a z Trnavy. Čítať ďalej
29 | 12 | 2020 | Ivan Brožík
o tom, že otrasy boli citeľné aj na juhozápade Slovenska. 


Hlavný Denník pre svojich čitateľov, v nadväznosti na zemetrasenie na Slovensku, zisťoval, aké následky mali otrasy v Chorvátsku a aká je prognóza. Žiaľ, podľa miestnych médií, zomrelo počas otrasov jedno dieťa. Informácia však ešte nie je potvrdená.






Okrem štrukturálnych škôd došlo v niektorých oblastiach Záhrebu údajne k výpadku elektrického prúdu a celé mesto malo problémy s telefonovaním a internetom. Počas zemetrasenia nastala u občanov panika. Desiatky používateľov Twitteru zdieľali obrázky ukazujúce následky otrasov. Na snímkach sú budovy, ktoré majú úplne zrútené strechy a čiastočne zničené steny.

Séria zemetrasení v Chorvátku. Napoludnie cítili ľudia záchvevy aj v Bratislave a Trnave
Corvátsko sa už niekoľko dní potýka so záchvevmi pôdy, najnovšie sa silné otrasy objavili včera neďaleko Záhrebu. Dnes na poludnie - cca 12.22 bolo hlásené chvenie v budovách aj z východnej časti Bratislavy a z Trnavy. Čítať ďalej
29 | 12 | 2020 | Ivan Brožík


Na snímke vojaci prehľadávajú poškodenú budovu po zemetrasení 29. decembra 2020 v chorvátskom meste Petrinja. FOTO TASR/AP


Mesto Petrinja bolo jedným z miest, ktoré bolo najviac zasiahnuté zemetrasením. Podľa miestnych médií zomrelo počas otrasov jedno dieťa. Starosta Petrinja Darinko Dumbovič novinárom povedal, že pohotovostné služby pracujú na vyťahovaní ľudí zo zablokovaných automobilov, počet zranení a úmrtí však zatiaľ nie je známy. Podľa starostu sa v Petrinji zrútili dve materské školy - našťastie však bola jedna z nich prázdna a z druhej boli deti bezpečne evakuované.

Chorvátsky premiér Andrej Plenkoviè ukazuje na staršiu ženu, ktorú evakuujú po zemetrasení 29. decembra 2020 v chorvátskom meste Petrinja. FOTO TASR/AP


Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič oznámil, že pôjde osobne do Petrinje, aby vyhodnotil situáciu.

Záujem o očkovanie zo strany zdravotníkov je zatiaľ na Slovensku rozpačitý
Na Slovensku sa vakcíny podávajú už štvrtým dňom. Záujem zo strany zdravotníkov však zatiaľ veľký nie je. Kým prof. Krčméry očakával už prvý víkend 1000 zaočkovaných, realita je úplne iná a dôvodom nie je nedostatok vakcín. S informáciou prišli... Čítať ďalej
29 | 12 | 2020 | Petra Demková


Otrasy zasiahli aj niektoré časti susedného Slovinska. Niektorí používatelia Twitteru dokonca zdieľali zábery z masívneho zemetrasenia, ktoré eskalovalo počas zasadnutia Národného zhromaždenia v Slovinsku, čo zjavne viedlo zákonodarcov k evakuácii.



Zemetrasením zasiahnutá Petrinja / TwitterUtorňajšie otrasy sú druhé v poradí. Región v pondelok zasiahlo zemetrasenie o sile 5,2. Začiatkom tohto roka, v marci, zasiahli Záhreb otrasy so silou 5,3, v dôsledku čoho bolo 27 ľudí zranených a jeden zabitý. Nikto zatiaľ nevie predpovedať, či budú otrasy pokračovať a stanú sa tak kataklizmatickým reťazcom udalostí.
Chronológia zemetrasení v Chorvátsku za posledných 10 rokov

10. januára 2012 - Zemetrasenie s magnitúdou 2,6 zasiahlo chorvátsky Slavonski Brod a jeho okolie. Epicentrum otrasov sa nachádzalo asi 14 km severovýchodne od tohto mesta.

27. augusta 2013 - Zemetrasenie v sile 2,3 stupňa Richterovej stupnice zaznamenali popoludní o 17.06 h v oblasti chorvátskej metropoly Záhreb.

1. novembra 2015 – Aj na území Chorvátska a v Záhrebe zaznamenali chvenie zeme pri zemetrasení s magnitúdou 4,2, ktoré zasiahlo krátko pred 09.00 h SEČ juhovýchod Slovinska. Epicentrum otrasov ležalo 94 kilometrov juhovýchodne od Ľubľany. Zaznamenaná bola aj séria dotrasov.

9. decembra 2016 - Podmorské zemetrasenie s magnitúdou 4,7 zasiahlo strednú časť chorvátskeho pobrežia. Epicentrum otrasov sa podľa Európsko-stredomorského seizmologického centra (EMSC) nachádzalo osem kilometrov západne od chorvátskeho mesta Split. Hypocentrum zemetrasenia bolo v hĺbke 22 kilometrov.

9. augusta 2017 - Severné pobrežie Chorvátska zasiahlo niekoľko slabých zemetrasení, ktoré vyvolali paniku medzi turistami a obyvateľmi, nespôsobili však nijaké zranenia ani väčšie škody. Chorvátska seizmologická služba zaznamenala v okolí prístavu Rijeka otrasy s magnitúdou 2,5-3,9.

22. marca 2020 - Chorvátsko zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 5,3. Zemetrasenie malo epicentrum sedem kilometrov severne od chorvátskej metropoly Záhreb a jeho hypocentrum sa nachádzalo v hĺbke desať kilometrov. Vyžiadalo si život 15-ročného dievčaťa.

23. apríla 2020 - Zemetrasenie so silou 3,5 stupňa na otvorenej Richterovej stupnici zasiahlo chorvátske hlavné mesto Záhreb a po ňom nasledovali o niekoľko minút slabšie otrasy.

28. decembra 2020 - Zemetrasenie s magnitúdou 5,2 zaznamenali v strednej časti Chorvátska vrátane tamojšieho hlavného mesta Záhreb. Epicentrum sa nachádzalo približne 50 kilometrov južne pri mestách Sisak a Petrinja.

Pripravovaná novela zákonníka práce zrazí reštaurácie definitívne na kolená
Na dôsledky nepremyslených návrhov upozorňujú firmy, vydávajúce gastrolístky. Slovenské gastroprevádzky totiž prídu o ďalší zdroj príjmov. Čítať ďalej
29 | 12 | 2020 | Ivan Brožík