Poľsko prijme zákon na ochranu online slobodného prejavu 
29 | 12 | 2020 I Diana Zaťková

Poľská národná konzervatívna vláda podrobne pripravila nový zákon, ktorý chráni slobodu prejavu online proti cenzúre veľkých technológií, informuje portál Breitbart.


Minister spravodlivosti Zbigniew Ziobro oznámil, že návrh „zákona o slobode vyjadrovať svoje názory a získavať a šíriť informácie na internete“ poskytne používateľom sociálnych médií zákonné právo odvolať sa proti zákazom a odstráneniu obsahu na platformách sociálnych médií, ako je Facebook. Užívatelia sa budú môcť v zefektívnenom a plne digitálnom procese odvolať na nový Súd pre ochranu slobody prejavu.

Ak nový súd rozhodne, že technickí cenzori odstránili účty alebo odstránili príspevky, ktoré sú podľa poľských právnych predpisov legálne, musia ich obnoviť - inak budú príslušné sociálne médiá čeliť pokutám až do výšky 1,8 milióna eur.

„V Nemecku môže minister spravodlivosti svojvoľne rozhodnúť, aký obsah je potrebné z internetu vylúčiť. To je zavedenie cenzúry. Chceme vyvážiť slobodu verejnej diskusie,“ vysvetlil Ziobro plánovanú legislatívu.

Aktivita NATO pri ruských hraniciach môže viesť k „vážnemu incidentu“, varuje Moskva
28 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


„Chceme regulovať vzťah medzi používateľmi sociálnych médií a ich vlastníkmi ... Ide predovšetkým o cenzúru, keď vyjadrujeme názory, ktoré sú v súlade s poľským právom,“ dodal námestník ministra Sebastian Kaleta.

Veľká Británia a Spojené štáty naznačujú, že aj keď nie sú spokojní s tým, čo Ziobro označil ako „ideologickú cenzúru“ technologických gigantov, uprednostňujú status quo pred „zapojením vlády“ do záležitostí súkromných podnikov.

Z pohľadu poľskej vlády je však takzvaný zásah ústavnou povinnosťou: „Ústava ... zaručuje úplnú slobodu prejavu ... Akékoľvek prejavy jej obmedzenia sa preto musia stretnúť s reakciou štátu na zabezpečenie ochrany pred zásahom do tohto zákona,“ nástojil Kaleta.

Kto bude ďalší ruský prezident? Žirinovskij má svoje typy
28 | 12 | 2020 | Diana Zaťková