Nemeckým ošetrovateľkám podali omylom päťnásobnú dávku očkovacej látky
29 | 12 | 2020 I Ingrid Vrabcová

Nehoda pri očkovaní v nemeckom Stralsunde: Ôsmim zamestnancom domova dôchodcov omylom podali päťnásobnú dávku očkovacej látky. Stalo sa tak kvôli chybe pri príprave vakcíny na podanie. Polovica postihnutých mala príznaky podobné chrípke, informujú rakúske noviny Kronen Zeitung.


Ako pre noviny Bild uviedol predstaviteľ okresu Vorpommern-Rügen, štyri z ôsmich postihnutých osôb prijali do nemocnice na pozorovanie. Po nedeľňajšom očkovaní proti COVIDu-19, ktoré sa odštartovalo v celej Európskej únii, sa u nich objavili príznaky podobné chrípke. Podľa výrobcu to nemá nič spoločné s dávkou. Symptómy podobné chrípke či eventuálne lokálne reakcie v mieste vpichu nesúvisia s výškou dávky vakcíny.


Podľa výrobcu aj vyššie dávky sú bez vážnych následkov


Netreba sa teda obávať. Ako ďalej uvádzajú rakúske noviny, podľa informácií nemeckého výrobcu BioNTech sa testovali aj väčšie dávky očkovacej látky v štúdii v prvej fáze, a to bez vážnych následkov.  Neboli hlásené žiadne trvalé nežiadúce reakcie.


Pri príprave injekcií sa mohli prehliadnuť písomné informácie od výrobcu. Podľa vyjadrenia hovorkyne spoločnosti BioNTech sa na príbalovom letáku uvádza, že ide o viacdávkovú fľaštičku, ktorej obsah sa musí pred použitím zriediť, píšu rakúske noviny Kronen Zeitung.