Musk uvažuje o prevode aktív Tesly z dolárov na bitcoiny
29 | 12 | 2020 I Ingrid Vrabcová

Obchodný rok sa Tesle vydaril. Jej snahy boli odmenené zaradením do indexu S&P 500. Vizionár Elon Musk uvažuje o prevedení aktív spoločnosti z dolárov na bitcoiny, píše nemecký portál n-tv.de.


Vizionára, priekopníka v elektromobiloch a šéfa spoločnosti Tesla Elon Musk láka bitcoin. Zisťoval si možnosti prevedenia aktív Tesly z dolárov práve na túto kryptomenu. Svedčí o tom jeho komunikácia na Twitteri s Michaelom Saylorom, generálnym riaditeľom softvérovej spoločnosti MicroStrategy. Úspech bitcoinu sa totiž čiastočne spája aj s fungovaním práve tejto spoločnosti.


„Ak chcete svojim akcionárom urobiť láskavosť vo výške 100 miliárd dolárov, konvertujte bilanciu Tesly z dolárov na bitcoiny,“ – navrhol Saylor podnikateľovi na Twitteri. Musk by tak vyslal silný signál spoločnostiam v S&P 500, ktoré by nasledovali jeho príklad.


Na Muskovu otázku, či by boli vôbec možné transakcie v takom rozsahu, Saylor odpovedal, že za posledné mesiace kúpil  bitcoiny za viac ako 1,3 miliardy dolárov. Muskovi tiež ponúkol, že mu prezradí svoju investičnú stratégiu v súvislosti s touto digitálnou menou. Ani Tesla, ani samotný Musk sa k tomu oficiálne nevyjadrili.


Mimoriadny boom akcií Tesly


Tesla sa stala súčasťou prestížneho akciového indexu S&P 500,  ktorý zahŕňa najväčšie americké spoločnosti kótované na burze a zohráva významnú úlohu aj pre mnohé indexové fondy (ETF). Prevádzkovateľ indexu S&P Dow Jones Indices ešte v novembri avizoval začlenenie spoločnosti Tesla do indexu od 21. decembra. Jednou z podmienok bola ziskovosť niekoľko kvartálov za sebou.


Akcie Tesly zaznamenali počas roka mimoriadny rozmach. Momentálne majú na burze väčšiu cenu než dokopy jej konkurenti General Motors, Ford, Toyota, Honda, Fiat Chrysler a Volkswagen. Zaradenie do indexu S&P 500 ich hodnotu ešte znásobuje, konštatuje nemecký portál n-tv.de.