Desivé rozprávanie lekára z covid oddelenia. „Buď žiješ, alebo si mŕtvy!“ vraví
29 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Situácia v nemocniciach s ľuďmi, ktorí tam ležia s koronavírusom nie je vôbec ružová, ba horší sa zo dňa na deň. Ako to v nich vyzerá opísal lekár z nemocnice v Nitre.


Tomáš Debnár je lekárov nitrianskej nemocnici a zrejme sily, nielen tie fyzické, ale i psychické, došli aj jemu, pretože status, ktorý napísal na sociálnej sieti nie je rozhodne pre slabšie nátury. A to pritom, ako sám priznáva hneď v jeho úvode, išiel napísať krásny a povzbudivý status o covide.
Vynesú ťa z izby, zavrú kyslík nech sa nemíňa, potrebujú ho iní

Nitriansky lekár priznáva, že slúžil na covid urgente, kde sa nič povzbudivé ani krásne nekonalo, ale aj to, že doteraz pracoval prioritne na gynekologicko pôrodníckej klinike, čo bola pre neho najúžasnejšia práca. A potom prišiel COVID. „Myslel som si že zužitkujem svoje vedomosti, a že vďaka sebe a vedomostiam dosiahnem že budú ľudia zdravší. Sám som covid prežil. Viem sa vcítiť do bolesti, tlakov na hrudníku, kašľa, teplôt nereagujúcich na tabletky, strata čuchu chuti... Hovno. Na vlastné oči som videl, ako doteraz zdraví ľudia bez predchorobia bez komplikácií prichádzajú a dusia sa,“ opísal Debnár v úvode svojho statusu ako vnímal to, čo sa deje okolo neho. Priznal tiež, že si neviem predstaviť zažívať s nimi takéto niečo. „Videl som už za tú dobu pár prasacín. Úmrtí. Novorodencov. Ale toto bolo peklo,“ dodáva lekár.

„Pozeráte sa do očí ľudí a odchádza z nich život. Nič im doteraz nebolo. V hlave ide ku*va kde je chyba? Prichádzajú rtg a ct obojstranný zápal pľúc. Obojstranný zápal pľúc... Obojstranný zápal pľúc covid. Covid. Covid. Volám ďalej kam uložiť pacientov ktoré oddelenie. Nemáme miesto nemám miesto. Nemám kyslík. Pozeráš na chudáka človeka dusí sa. Jednoducho pľúca to nezvládajú nedýchajú dostatočne. Nemá kyslík. Okysličenie klesá. Voláš rýchlo ARO... Nemôžme pán doktor už intubujeme iného pacienta ale prídem hneď. Zničený, spotený, zronený, absolútne vyčerpaný anestéziológ prichádza. Pán doktor, pacient predtým zomrel mam miesto. Chápeš? V hlave mi ide hm ma miesto super na druhu stranu niekto práve zomrel aby mal to mieste. Perfektná medicína. Vojnová medicína. Buď žiješ, alebo si mŕtvy. Bez okolkov vynesú ťa z izby zavrú kyslík nech sa nemíňa, potrebujú ho iní, tento je mŕtvy, zabaľte ho do vreca zajtra ho niekto odnesie,“ opisuje Debnár desivé okamžiky na oddelení a v nemocnici.

Zúfalý lekár úpenlivo prosí ľudí: „Ostaňte doma, neblbnite s lyžovačkami, či s bohoslužbami!“
COVID-19, slovo, ktoré desí mnohých z nás. Áno, mnohých, ale nie všetkých, a preto sa počet infikovaných u nás neustále zvyšuje. A rastie aj počet mŕtvych. Kto je z toho zúfalý najviac, to sú zdravotníci, ktorí si už siahajú na samé dno svoji... Čítať ďalej
20 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Nebuď ko*kot a daj sa zaočkovať, chráň seba a svojich blízkych

Ani ďalšie slová lekára z jeho statusu nie sú vôbec ľahké na čítanie. „A teraz stojím na oddelení na jednej strane desať ľudí čo prišlo po svojich a na druhej strane desať dovezených sanitkou v jednou momente a to sú 3.00 ráno nepil si, nejedol si, s prepáčením si nešťal ani si si neprdol. Nevadí potláčaš svoje funkcie, si tu pre ľudí. A tak len dúfam, že príde vyslobodenie v podobe výmeny si dotlačený od respirátora máš na sebe dvojo umeliny si spotený ubolený už sám poriadne nedýchaš nejedol si nepil si nič si. Písal si, vyšetroval si, odosielal si na príjem jedného za druhým. Dusia sa. Vo vlastnom tele. Chcem pomôcť pomáham robím stovky hodín a ľudia zomierajú rad radom,“ opisuje časť z toho, čo robí počas služby.

Najsmutnejšie podľa lekára je, že tie iné choroby sú tu, žiaľ, rovnako infarkt, problémy s tlakom, cievne príhody či rakovina. „Ľudstvo prechádza veľkou lekciu a veľkou skúškou inteligencie, inteligencie nie jednotlivca, ale kolektívu. Prosím, pomôž zdravotníkom, lekárom, sestrám sanitárom, predavačkám, ľuďom v reálnej prvej vlne. Ľuďom, ktorí bežne privádzajú na svet malé deti, liečia rakovinu vysoký tlak možno aj tvojho otca... Ale teraz musia vyriešiť covid, aby bol svet zdravím miestom nie pre mňa, nie pre teba, ale pre nás  Preto nebuď ko*kot a daj sa zaočkovať, chráň seba a svojich blízkych. Ukáž to, že v hlave nemáš. Nas*ate. Prosím,“ končí doktor Debnár svoj status rovnako drsne ako ho začal.

„Máme vám ukazovať dusiacich sa pacientov, ktorým nedokážeme pomôcť?“ hnevá sa primár Kulkovský
Počty ľudí, ktorí v nemocniciach ležia vo veľmi vážnom stave sa neustále zvyšuje, rovnako ako počty mŕtvych. Zdravotníci sú vyčerpaní a prosia ľudí aby už konečne dostali rozum a COVID-19 nepodceňovali. Čítať ďalej
27 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.