Amerika sa pokúša o globálnu nadvládu, konštatuje Kremeľ
29 | 12 | 2020 I Diana Zaťková
Vysoký ruský predstaviteľ obvinil Washington zo zmeny priorít, odmietnutia stability a pokusu o získanie nadvlády. Ale najmä z opustenia dohôd o kontrole zbraní, aby mohol rozvíjať svoj vojenský potenciál, informuje portál Russia Today.




Námestník ministra obrany Alexander Fomin vyjadril nádej, že USA po nástupe zvoleného prezidenta Joea Bidena v januári zmenia svoj postoj. "Spojené štáty americké dlhodobo presadzujú politiku zameranú na budovanie svojej vojenskej sily," uviedol Fomin. "Americká strana sa pod príležitostnými zámienkami vzdáva svojich záväzkov vyplývajúcich zo zmluvy o kontrole zbraní, ktoré jej bránia v dosiahnutí globálnej dominancie."

Začiatkom februára 2021 má vypršať platnosť Novej zmluvy START o znížení jadrových zbraní medzi USA a Ruskom, pričom prezident Donald Trump verí, že jej podmienky sú voči Washingtonu nespravodlivé, a preto ju nechcú obnoviť. Neochota Ameriky predĺžiť dohodu je najnovšou zo série dohôd, ktoré Biely dom ukončil.

Kto bude ďalší ruský prezident? Žirinovskij má svoje typy
28 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


Fomin predovšetkým upozornil na odstúpenie USA od Zmluvy o protiraketových strelách v roku 2002 a Zmluvy o jadrových silách stredného doletu (INF) v roku 2019. Kremeľ podporil obidve zmluvy a naďalej sa usiluje o kontrolu zbraní medzi týmito dvoma superveľmocami. Pri vystúpení z INF Washington obvinil Rusko z porušenia dohody s argumentom, že ruská raketa 9M729 porušila pravidlá.

USA už nie sú súčasťou INF, a tak Rusko požiadalo o dohodu NATO. Mali by sa dohodnúť na nerozmiestňovaní rakiet stredného a krátkeho doletu s hrozbou, že prijme „adekvátne opatrenia“, ak západný vojenský blok nebude súhlasiť.

Aktivita NATO pri ruských hraniciach môže viesť k „vážnemu incidentu“, varuje Moskva
28 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


Pokiaľ ide o Nový START, ktorému zostáva necelých šesť týždňov, Fomin poznamenal, ako Rusko opakovane žiadalo USA o predĺženie platnosti zmluvy s cieľom začať pracovať na novej dohode, berúc do úvahy obavy Washingtonu aj Moskvy.

"Ako som už povedal, americká strana má ďalšie priority, a preto nejavia žiadny záujem na rozšírení zmluvy START."

Nastupujúci zvolený prezident Biden vyjadril podporu Novému STARTU a súčasného prezidenta Trumpa kritizoval za odstúpenie od dohody. Po inaugurácii 20. januára by mal dva týždne na to, aby súhlasil s predĺžením dohody. "Vzhľadom na súčasnú politickú situáciu v Spojených štátoch nemôžeme vylúčiť možnosť, že sa americký postoj k tejto otázke môže zmeniť," uzavrel Fomin.

Členské štáty EÚ schválili pobrexitovú obchodnú dohodu s Britániou
Členské štáty Európskej únie v pondelok jednohlasne schválili predbežnú pobrexitovú obchodnú dohodu so Spojeným kráľovstvom. Informovali o tom tlačové agentúry AP a AFP. Čítať ďalej
28 | 12 | 2020 | tasr